Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1981316

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Och så var det uppföljningen av gårdagens BOMB i hockey-Sverige: att 43 uttagna damkronor bojkottar landslaget.

Tidigare har det ju varit den där ex-pölsan Olof Östblom (som förvisso, enligt Peja är en bra kille) som skickats fram för att försvara förbundet gentemot damhockeyn. T ex när förbundet bötfällde Luleå på 25 000:- eftersom publiken fått beträda isen och fira gludet efter sista finalmatchen EFTER det att matchen var över och såväl domare som motståndare lämnat isen. Mycket fånigt förstås. Eller när finska Ronja i Luleås lag kritiserade det svenska förbundet för dåligt stöd till Damkronorna sedan de sparkats ur A-gruppen i VM. Varpå Östblom kommenterade att tycker hon så tycker jag att hon ska sticka från Sverige. Ännu fånigare.

Förra säsongen, efter att flera damspelare hade uppmärksammat den tuffa, ekonomiska situationen, beslutade förbundet att damerna INTE skulle få de 800 000 i ersättning för förlorad arbetsförtjänst de tidigare haft. Då gick SHL ut och förklarade att de bidrog med 400 000 om förbundet bidrog med 400 000 och så blev det. Men nu har förbundet "avtalat" bort det - dvs de har INTE avtalat ett j-a dugg med damerna själva.

Och nu skickade de fram Herr Generalsekreterare Tommy Boustedt, som uttalade sig på ett sätt som inte förekommit på knappt femtio år, efter det att bossen Helge Berglund förklarat att förbundskaptenen var en "betald dräng".

Boustedts uttalande var så extremt klandervärt och kvinnofientligt att han borde fan upp i rätten för detta. Jag tolkar hans uttalande, fritt översatt, till "Vi skiter i damerna!"

Några fler som kommenterat i Sverige, t ex Mädhåken, Swikegård och HS-Bodin, framhåller att de förstår inte vad damerna kräver? Lite pengar, ja, men allt är så otydligt. tycker de.

Vilket bara visar att de har noll koll på damhockey och inte känner till hur illa de behandlats i så många år nu och att den ekonomiska biten bara är en liten del av saken förstås. Förbundets förståelse för svensk damhockey har inte varit större än den varit om det handlat om nomader i Sahara som ville spela ishockey.

Vad tycker världen i övrigt?

Alla är på damernas sida.

Förstås!

Vi saxar lite:

Den finska förbundskaptenen Pasi Mustonen stöttar protesten.
– Det är skrattretande att svenska förbundet säger att de agerar lika mot alla, säger Pasi Mustonen till nyhetsbyrån SPT.
I Finland får spelarna bidrag för förlorad arbetstid samt ekonomsikt stöd från nationens olympiska kommitté.
– Våra 25 bästa spelare har det rätt bra. Man ska inte behöva göra en landslagssatsning med pengar från egen ficka. Situationerna är helt olika. Damerna får inga sådana löner från klubblaget. Om Sverige vill ha ett landslag i världstoppen ska förbundet åtminstone stå för ersättning för den förlorade arbetstiden, fortsätter Mustonen.

"Svenska ishockeyförbundet delar inte ut någon ersättning till något av sina landslag. Men i klubblagsmiljöerna lever herr- och damspelarna i olika verkligheter. Tre Kronor har spelare som tjänar miljoner om året både i NHL och i SHL. Damkronornas SDHL-spelare får merparten av sin inkomst genom civila jobb vid sidan av ishockeyrinken.
Enligt SVT var SDHL-spelarnas genomsnittliga ersättning från klubbarna 3,6 procent av vad en manlig toppspelare tjänade i Sverige i december 2017."

Två spelare från det amerikanska lag som vann OS-guld i Pyeongchang 2018 har klivit fram och visat solidaritet med Damkronorna. Lag USA valde att hota med strejk inför spelen i Sydkorea för att få sitt förbund att betala ut högre ersättningar.
”Jag är stolt över kvinnorna som står upp för sig själva och för damhockeyns framtid”, skriver backen Sidney Morin på Twitter.
”Vi spelar för olika länder, men vi står ändå enade”, skriver forwarden Kendall Coyne Schofield.

Yahoo-krönikören Ailish Forfar står helt på Damkronornas sida.
”För att kunna prestera på högsta nivån behöver idrottare professionell träning, ispass, istid, näring och rehabilitering. Att skära ned på landslagets pengar och samtidigt begära resultat är orealistiskt och orättvist”, skriver Forfar.
”Att man får ett samtal om att man ska få representera sitt land när man står på höjden av sin idrottskarriär borde vara något man firar, inte något som ger en ångest. Första steget: investera i dina idrottare om ni vill ha framgång.”

Chockvågorna från strejken når till och med bortom hockeyns gränser. Tennislegendaren och feministikonen Billie Jean King har också öppet proklamerat sitt stöd för Damkronorna.

Och det rullar på och det rullar på.

Under tiden fortsätter Tommy Boustedt och Olof Östblom att stå där som kvinnofientliga fågelholkar, vilket de gjort i många år nu, och skämmer ut Sverige och svensk hockey för hela världen.

Men vad ska hända? Förbundet har spikat fast sig så hårt i sin position, strax till höger om Djingis Khan, att de inte kan lyckas göra en pudel ens. Det enda rätta vore att ge Boustedt sparken och i ett sådant läge tycker jag att man inte bara skulle motivera det med att han med vett och vilja sett till att sätta svenska damhockeyspelare på ekonomiskt obestånd utan dessutom eftersom han tillätt farbror Flinta Porkka sabotera svensk damhockey i så många år.

Men klarar ordföranden i förbundet av att göra det? Han är ju bara något år gammal på posten och har knappast imponerat genom starka nypor, snarare silkesvantar med organisationen.

Rickard Fagerlund på sin tid var inte känd för att skräda orden när det handlade om kvinnor men hade vi haft honom nu som högste boss skulle han säkert begripit att nu fanns bara att sparka Boustedt. För säga vad man säga vill om Rickard, den gamle hockeyspelaren från GAIS, men dum var han inte. Tvärtom.

Men vad kommer att hända nu?

Ingenting alls, kanske?

Ungefär som när PorkkaBork krossade svensk damhockey och förbundet sket i att spelare och klubbledare raaaaasade. Det lät Porkkas sabotage fortsätta många år till bara.

Gissningsvis kommer de att agera (dvs inte agera) likadant nu.

Det jag skulle önska mig i denna j-a härva är att Tre Kronors spelare förklarar sig solidariska med Damkronornas spelare.

Då jävlar!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Hehe, du har verkligen inte glömt det jag skrev om Östblom. Vidhåller att han är en trevlig och schysst kille. Skulle påstå att de flesta personer är det. Sedan går man in i en yrkesroll där man kan uppfattas (ibland stämmer det, ibland inte) som någonting annat.

Det som alla forum-skribenter verkar vara överens om är att damspelarna borde få ekonomisk kompensation för utebliven arbetsersättning.

Intressant diskussion med utländska spelare i damligan. Tycker dock Leksands 08-sportchef är ute och cyklar när han säger att alla importspelarna gör att barn och ungdomar inte får förebilder osv, eftersom importspelarna stannar så kort tid. Det gäller ju även SHL, de flesta toppspelarna är importspelare som stannar kort tid.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:

Men samtidigt är det så att idrott är underhållning och finns det inga eller få som vill betala för detta så är det klart att ersättningar mm bli därefter. Sedan antar jag att ersättningsnivåer från förbundet och olympiskakomitten baserar sig på resultat, och misslyckas man i stora mästerskap eller missar att kvalificera sig så sänks ersättningen. Samma gäller för individuella idrottare typ friidrottare, skidåkare mfl, man kan inte gå ifrån detta bara för att det gäller ett lag, det om något blir ju orättvist mot de individuella idrottarna

Ska damhockeyn framåt så måste dom också stå på egna ben och inte leva på subventioner. Subventioner kan fungera kortsiktigt ifall man vill ge en boost men ganska snabbt måste detta övergå till att bära sina egna kostnader och skapa sina egna intäkter. Så personer som är intresserade av damhockey måste gå på matcher köpa årskort, souvenirer mm, sedan måste underhållningen upp till nivåer där man når den stora massan så företag blir intresserade att sponsra för reklam och att tv bolag vill köpa rättigheter och sända matcher på tv.

Konstig jämförelse av SVT, man jämför alltså genomsnittet för damer med toppspelare hos herrarna. Hade det inte varit mer relevant att jämföra genomsnittslön mot genomsnittslön eller toppspelare mot toppspelare? Men antar att man ville ha fram så stor klyfta som möjligt och därför gjorde på detta sätt.

Har svårt för idrottare som gnäller på löner rent generellt (oavsett ifall det är män eller kvinnor), att hålla på med idrott och bli proffs är inte en rättighet. Man har alltid valet att skaffa en utbildning och ett annat typ av jobb.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Äntligen inne i matchen. Bra bild och som väntat sydvästerbottnisk kommentering av Västerbottenskuriren.

Drygt sju minuter spelade och ställningen 0-0 trots att Burkölen haft ett PP och några sekunder efter det PP igen; 1,5 minut kvar av dessa fyra minuter PP... Luleås box som väntat stark och mycket svårt för Ölen att få fram några chanser alls - i stället är det Luleå som får kontringar och t o m ett friläge för Tyrväinen.

Nu fem mot fem, 0-0, 9.30 spelade, men Luleå ser rätt starka ut redan.
Kommentera