Luleå HF

115677 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1993839

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Zappaholic: Även du och jag är påverkbara. Bäst vore att situationsrummet tog fram de högkvalitativa bilder de har sekvenser av samt adderar enkla verktyg för att visa fram varför det ena eller andra beslutet blev som det blev. Tycker inte att det borde vara svårt - en random teknisstudent skulle antagligen fixa fram de verktyg som behövs på en timme.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sparkboll!

När nu den riktiga sporten - hockey - dragit igång - håller sparkbollens allsvenska på att slutföras. Bara tre omgångar återstår och vi har ställningen:

1 Malmö 49 - 14 35 59
2 Djurgården 47 - 17 30 59
3 Hammarby 67 - 36 31 56
4 AIK 40 - 20 20 56
5 Norrköping 50 - 24 26 50
6 BK Häcken 41 - 24 17 46
7 IFK Göteborg 39 - 27 12 45
8 Elfsborg 38 - 42 -4 36
9 Örebro SK 38 - 46 -8 32
10 Helsingborgs IF 26 - 44 -18 27
11 IK Sirius 31 - 49 -18 25
12 Kalmar 20 - 40 -20 23
13 Östersunds FK 23 - 43 -20 22
14 GIF Sundsvall 29 - 45 -16 20
15 Falkenbergs FF 20 - 55 -35 19
16 AFC Eskilstuna 22 - 54 -32 16

Det står alltså mellan Malmö och de tre Stockholmslagen. Kvar att spela:

MALMÖ
Hammarby-Malmö
Malmö-AIK
Örebro-Malmö

DJURGÅRDEN
Göteborg-Djurgården
Djurgården-Örebro
Norrköping-Djurgården

HAMMARBY
Hammarby-Malmö
Östersund-Hammarby
Hammarby-Häcken

AIK
Falkenberg-AIK
Malmö-AIK
AIK-Sundsvall

Det har varit mycket spännande att följa Hammarby, som låg efter, men som gått mycket starkt under hösten och öst in mål. Senaste veckorna har Bajen slagit både AIK och Djurgården och på söndag spelar man hemma mot Malmö - en match som kan bli helt avgörande för slutstriden. Skulle Hammarby vinna den med 2-0 passerar Bajen Malmö.

Sedan har Djurgårn 3 poängs försprång, men Djurgårn som lett serien under lång tid och passerades av Malmö först nyligen, när de torskade mot Hammarby, har haft lite problem på slutet och har inte en helt enkel avslutning; t ex ICA Göteborg borta på måndag och i sista matchen av serien Norrköping borta.

Malmö ÄR i serieledning, men bara på bättre målskillnad än Djurgårn och har alltså två mycket svåra matcher kvar - mot Hammarby och Gnaget.

AIK är AIK och kan aldrig räknas bort, men att de skulle lyckas passera alla de tre konkurrenterna nu på slutet ser inte lätt ut.

Jag undrar om det inte börjar luta mot Hammarby nu?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Nio matcher spelade av SHL. 4 till, så har lagen i princip mött varandra första gången och då har vi nått det läge där man brukar kunna förutse hur säsongen kommer att gestalta sig, mer eller mindre.

Men redan nu kan man göra några reflektioner.

I mångt och mycket har det utvecklats ungefär som väntat. Bläddrade tillbaka till 4 september 2019 där jag gjorde en preliminär bedömning här på snacket. Så här skrev jag:

2019-09-04 (#1984288 · Sven.Savage 2019-09-04 17:20):
"• Warulfven, Luleå, Frölunda och Djurgårn är så starka att de med största sannolikhet blir lag 1-4 även denna säsong, även om ordningen dem emellan kan ändras.

• Skånelagen Röglet-Malmö kommer att bli starka. Röglet har under Abbottarna blivit allt mer stabila och många räknar med att de nu är mogna för topp sex. Malmö är alltid ett frågetecken inför varje säsong men inför denna har det ändå allmänt räknats med att de bör bli ett mittenlag och försäsongsmatcherna indikerar att Malmö kommer att fungera bra i år.

• Läjkers-HV, tidigare toppenlag som haft problem på senare år, men ändå försvaret platser strax under toppen eller i mitten. De har nu omstrukturerat ordentligt och så mycket kunnande finns i klubbarna att de därmed kan komma att hota om plats bland topp sex och allra minst hålla sig i mitten.

• Så har vi två lag som är svårare att tippa.

För det första Pölsan som har brottats med problem några år nu och det finns risk för att det kan fortsätta och det kan bli en framtid under säsongen bland strecken. Men ingen klubb kan som Pölsan hata en sådan position och de kommer att göra sitt yttersta för att undvika det hela. Igen-kligen undrar man om Pölsan kan få ihop det och utmana om en plats bland topp sex, men jag har svårt att tro att de blir tillräckligt stabila för det. Och tippar en plats på mittennivå.

För det andra Öret.Ett lag som nästan konsekvent tippas nere bland strecken men som haft en osviklig förmåga att vrida sig ur det greppet och ta sig högre upp år efter år. Inklusive ekonomiska muskler för att oväntat göra de förstärkningar som behövs. Och den förmågan kommer att ta dem till mitten igen, tror jag.

Ja, med den inledningen har vi faktiskt bara två lag från föregående års SHL kvar för bottenstriden i SHL. Och dit kan vi alltid räkna in de lag som kommer direkt från Allsvenskan. Så då vet vi vilka lag det gäller:

BOTTENSTRIDEN I SHL
• Apan
• Pungen
• Trottoarkanten
• Oskars

Jag vet förstås att samtliga förståsigpåare och självutnämnda experter kommer att tippa den ovanstående ordningen mellan dessa fyra lag, även om de kanske lägger vissa på högre platser än bland strecklagen 11-14.

Men jag tror att åtminstone ett av lagen Oskars och Trottoarkanten kommer att fixa plats 11-12 medan det andra av de lagen hamnar på plats 13-14. Försäsongsmatcherna har visat att båda lagen ser ut att gå bra och eftersom man sett hur Trottoarkanten ofta lyckas sprattla sig kvar en säsong efter varje återtåg gissar jag att det blir så. Men vem vet? När lag som Pungen, Läjkers och Öret var nya i SHL tippades de konsekvent på sista plats, men där fick man fikon och kanske Oskars kommer att upprepa dessas bedrifter? Fast jag tror att de nämnda lagen hade betydligt mer ekonomi för att köpa sig kvar och det skulle förvåna om lilla Oskarshamn lyckas undvika sista platsen. Mitt tips går nog i riktningen:
11. Trottoarkanten
12. ?
13. ?
14. Oskars

Ja, det innebär alltså att det handlar om Apan och Pungen när "vinnaren" av plats 13 och därmed det sista lag som på den positionen tvingas kvala med allsvenskar för att hålla sig kvar åtminstone fram till 2026, men gissningsvis blir nyordningen kvar så vi kommer att få se en historiskt värsta förlorare."

2019-10-11

TOPPEN. Tippade alltså Warulfven, Luleå, Frölunda och Djurgårn och mycket möjligt också Röglet bland topplagen och så har det också blivit nu, med dessa fem lag bland platserna 1, 2, 4, 6, 7. Den största överraskningen är förstås Röglet, som inlett starkare än förväntat. Men det är fortfarande inte så många matcher spelade och det blir spännande att se om de lyckas fortsätta den här segervågen.

BOTTEN
Tippade Pungen, Oskars och Trottoarkanten här nere och nu har vi dessa lag på platserna 10, 11, 14. Oskars och Trottoarkanten inledde med att ta en hel del poäng - precis som nya SHL-lag brukar göra - men nu börjar verkligheten hinna ikapp dem och de sjunker i tabellen.

SVÅRTIPPADE LAG
Öret och Pölsan. Dessa två lag svårare att veta var man hade, men nu har vi Öret på plats 5 och Pölsan på plats 12 - placeringen som mycket väl motsvarar det man sett av lagen på isen: ett Öre som fått laget och spelet att fungera mycket bra, och en Pölsa, där det inte alls klickar i.

FELTIPPADE LAG
Så, väsentligen har SHL-lagen presterat det man väntat sig under de första nio omgångarna. Med två undantag. Jag gissade att Läjkers skulle "komma att hota om plats bland topp sex och allra minst hålla sig i mitten." samt att Apan skulle få fightas med Pungen om att slippa kvalplats under strecken.

Här har det startat precis tvärtom, kan man säga. Men det kan nog ändra sig. Läjkrarna har verkligen inte imponerat ännu, men år efter år har Hallam lyckats få ihop ett hyggligt fungerande - och ibland ohyggligt välfungerande - lag, och så blir det nog i år också. Men kanske bara för att nå en mittenposition.

Apan har startat med att ta fler poäng än väntat, men man får nog ta deras tabellposition med en nypa salt. Hade de torskat ett par matcher till skulle de idag vara nere mellan Oskars och Trottoarkanten så det kan nog ordna sig. Framöver har Apan några tuffa uppgifter innan de gått första rundan och mötta alla lag:
• Skellefteå AIK - Brynäs IF
• Djurgårdens IF - Skellefteå AIK
• Rögle BK - Skellefteå AIK
• Skellefteå AIK - Luleå HF

Det vill säga närmaste 4 matcherna möter de bl a 3 av de övriga 6 lagen på övre halvan, och tidigare har de torskat 2 av 3 matcher mot övriga 3 lag på övre halvan stort: Apan-Frölunda 1-5; Öret-Apan 5-1.

Först ska de nu i morgon inför tomma stolar hemmamöta en enormt nederlagstippad Pölsa. Tänk om de torskar där? I så fall finns nog goda förutsättningar för att Apans fall bara startat, när de sedan ska upp mot de tre andra starkare lagen.

Och sedan fortsätter det med
• Frölunda HC - Skellefteå AIK
• Skellefteå AIK - Djurgårdens IF
• Skellefteå AIK - Örebro HK

Ganska tuff resa framöver för Apan alltså och när ovan nämnda matcher spelats har vi avverkat omgång 16. Finns goda möjligheter för att Apan redan då intagit en mer naturlig position för laget, mellan de två nedersta strecken. Med häng på att nå kvalplats.
Kommentera