Luleå HF

115478 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1994979

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Europamästerskapet - Champions Hockey League

Omgång 6 av 6 i gruppspelet, i morgon och på onsdag.

Och hög tid att vi får förutsättningarna klara för oss.

Hur avgörs ställning i gruppen om två lag slutar på samma poäng?

Nej, det blir inte målskillnad i gruppspelet i första hand. Det vill säga att ha öst in mål på gruppens jumbo har ingen betydelse.

I stället avgör man det hela genom att undersöka hur de inbördes matcherna mellan de två lagen på samma poäng slutat, och avgör ställningen i tur och ordning baserat på följande:
1. Flest poäng
2. Bäst målskillnad
3. Flest gjorda mål (är förstås lika, om målskillnad är lika)
4. Flest gjorda mål i EN match (Dvs ett lag som vunnit ena matchen med 2-1 och förlorat den andra med 0-1, placeras högre)
5. Vunnen övertid (Dvs ett lag som vunnit en match på övertid och förlorat den andra matchen på straffar, placeras högre)
6. Om båda matcherna slutat med straffläggning går det lag vidare som gjort sammanlagt flest antal mål på straffar (Dvs ett lag som vunnit en straffläggning med 2-0 i mål, men förlorat den andra med 2-3 i mål, går vidare. Observera att straffläggningar avslutas när ett avgörande mål gjorts, vilket innebär att laget som går vidare i detta exemepel KAN ha gjort 4 mål på 10 straffar medan motståndarna gjort 3 mål på 8 straffar).
7. Slutligen, om ställningen inte kan avgöras av punkterna 1-6, placeras det lag högre som rankas högst. När det gäller att rankas högst, anges enligt "sport regulations" att det som gäller är enligt "CHL 2016/2017 club ranking" medan i den förenklade beskrivningen för "CHL format" är det som gäller "CHL club ranking". Sistnämnda ranking rankar klubbarna efter hur många poäng, därefter målskillnad, o s v de tagit all-time i CHL, medan det andra bara gäller under säsongen 2016/2017.

Jag förutsätter att de bara glömt att uttrycka det exakt och att det som ska gälla är ranking för den aktuella säsongen. D v s i denna ranking kan det få betydelse om man öst in mål på gruppjumbon.

Men hur agerar man om tre lag slutar på samma poäng ? Ja då räknas resultaten mot det fjärde (jumbo-) laget bort, och så kör man samma process som ovan, steg för steg. När då ett av lagen elimineras (t ex genom att efter ett av steg ha rankats högre eller lägre än de två andra, så har det lagets placering fastställts). Och sedan fortsätter man jämförelsen mellan de två övriga lagen genom att endast inkludera matcherna mellan dessa båda lag och så kör man steg 1-7 enligt ovan☺

Och om fyra lag landat på samma poäng, kör man som för tre lag….

OK, klart som korvspad?

Nu kör vi!

GRUPP A
1. Biel-Bienne 12p
2. Tappara 9p
3. Klagenfurt 9p
4. Frisk Asker 0p

Tappara kommer naturligtvis att slå norska Asker och blir därmed klara för slutspel. Biel-Bienne blir gruppetta om de tar 1-3 poäng hemma av Klagenfurt.

Men skulle Klagenfurt vinna matchen och ta tre poäng hamnar alla tre lagen på 12 poäng, och då blir det avgörande enligt inledande berättelse. Och då blir Tappara gruppetta, samt Biel-Bienne grupptvåa, om inte Klagenfurt vinner bortamatchen med minst fem mål etc.

Sammantaget. Biel-Bienne blir gruppetta och Tappara grupptvåa. Eller omvänd ordning, om Biel tar 0p och Tappara 3p i sista.

GRUPP B
1. Zug 13p
2. Plzen 10p
3. HPK 9p
4. Rungsted 0p

HC Pilsen vs EV Zug
Rungsted Seier Capital vs HPK Hämeenlinna

Zug vinner gruppen om inte Plzen vinner hemmamatchen med fyra mål, eller med tre mål och resultatet 6-3, 7-4, etc. Skulle den matchen sluta 5-2 blir det lag etta, som rankas högt. Det är alltså lite oklart hur rankingen är men jag tror att det betyder att Plzen rankas högt i så fall.

GRUPP C
1. Luleå 11
2. Augsburg 9
3. Liberec 6
4. Belfast 4

Luleå Hockey vs Belfast Giants
Bílí Tygři Liberec Vs Augsburger Panther

Skulle Luleå och Augsburg hamna på samma poäng kommer Luleå att rankas först, enligt steg 4 då man vann en match med 4-5 och förlorade den andra med 2-3.
Det innebär att Luleå är gruppetta om inte Augsburg tar 3p borta mot Liberec, samtidigt som Luleå får 0p hemma mot Belfast. Vi kan nog förutsätta att Luleå vinner gruppen, alltså.

När det gäller andraplatsen är det knivigare. Augsburg tar andraplatsen om de tar 3p, 2p, 1p i bortamatchen mot Liberec SAMT om de förlorar med 1-0 eller 2-1.

Liberec tar andraplatsen om de vinner hemma med minst två mål, eller om de vinner med 1 mål vid resultatet 4-3, 5-4, etc.

Skulle Liberec vinna med 3-2 tar de andraplatsen om de vunnit efter tre perioder eller efter övertid.

Men slutar matchen 3-2 efter straffar hamnar vi på steg 6 ovan; flest straffmål och är det lika avgör rankingen.

Jag tror att Liberec vinner rejält och tar andra platsen efter Luleå.

GRUPP D

1. Lausanne 9
2. Trinec 8
3. Minsk 8
4. Lahti 5

Lausanne HC vs Oceláři Třinec
Yunost Minsk vs Lahti Pelicans

Många möjligheter där alla fortfarande har chansen, men för Lahti gäller då att de förutom att hämta in tre poäng samtidigt ska hämta in -7 målskillnad mot Trinec.

Gissar att Minsk faktiskt tar ena platsen samt att Lausanne vinner gruppen.

GRUPP E

1. Apan 10
2. Kärpät 9
3. Bern 8
4. Grenoble 3

Kärpät Oulu vs Skellefteå AIK
Grenoble Vs SC Bern

Vi kan nog förutsätta att Bern slår Grenoble och tar 3 poäng. Då gäller följande:
• Apan gruppetta och Bern grupptvåa om Apan tar 1, 2 eller 3 poäng av Kärpät.
• Kärpät gruppetta och Bern grupptvåa om Kärpät tar 3 poäng av Apan.

När det gäller varianten att Kärpät bara får 2 poäng av Apan samtidigt som Bern tagit 3 poäng av Grenoble slutar Kärpät, Apan och Bern samtliga på 11 poäng men när subgrupp med de tre lagen bildas blir Apan etta på flest poäng och sedan tar Bern andraplatsen eftersom de vann ena matchen mot Kärpät med 2-3 medan de förlorade andra matchen med 1-2 (steg 4 ovan; flest gjorda mål i EN match...)

Bern säkrar alltså andraplatsen om de tar 3 poäng hemma av Grenoble och det gör de säkert. Och Kärpät måste ta 3 poäng hemma av Apan, då blir de gruppetta medan Apan slås ut: i annat fall blir Apan gruppetta, medan Kärpät slås ut.

Till råga på allt liras matchen i Uleåborg INNAN matchen i Bern, så ett av de lagen kommer sedan att sitta och råhålla på Grenoble.........

GRUPP F

1. Djurgårn 12
2. Mannheim 11
3. Tychy 4
4. Wien 3

Adler Mannheim vs Djurgården Stockholm
Vienna Capitals vs GKS Tychy

Djurgårn och Mannheim är klara för slutspel och Djurgårn blir gruppetta om inte Mannheim tar alla 3 poängen i avslutningsmatchen hemma mot Djurgårn.

GRUPP G

1. München 12
2. Warulfven 8
3. Ambri-Piotta 7
4. Bystrica 3

Färjestad Karlstad vs Red Bull Munich
HC Ambrì-Piotta Vs HC05 Banská Bystrica

München är redan gruppetta. När det gäller vilket lag som tar andraplatsen har vi läget att båda matcherna mellan Warulfven och Ambri-Piotta slutat 2-1 efter tre perioder vilket innebär att skulle dessa två lag sluta på samma poäng kommer andraplatsen att tas av det lag som har högst ranking... inte helt tydligt alltså, men jag tror att det i så fall ska vara Warulfven.

Ambri-Piotta spöade nyss Bystrica med 0-4 borta och vinner säkert hemma. Och det betyder nog att Warulfven måste ta 2 eller 3 poäng hemma mot München, annars är de utslagna. Lite tufft läge för Warulfven och dessutom lirar de sin match i morgon, medan Ambri-Piotta spelar på onsdag...

GRUPP H

1. Frölunda 10
2. Mountfield 9
3. Cardiff 8
4. Graz 3

Cardiff Devils Vs Frölunda Indians
Mountfield HK Vs Graz99ers

Ja, efter att ha krossat Cardiff hemma med 9-2 vinner Frölunda förstås borta också och blir därmed gruppetta medan Mountfield tar andraplatsen.

Hmm. Med den utredningen blir väl de mest intressanta matcherna ur svensk synvinkel i morgon:
• Kärpät Oulu vs Skellefteå AIK
• Färjestad Karlstad vs Red Bull Munich
där Apan måste ta minst en poäng och Warulfven ta minst 2 poäng för att de ska gå till slutspel.

Ska vi hoppas på att hemmalagen tar 3 poäng i de matcherna?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaha, så har nedräkningen börjat. Bara sju timmar innan nedsläpp i Delfinen där Luleå ska ta pinne av Belfast för att ta gruppsegern.

Samtidigt börjar Warulfvens match mot München, och Ulfven måste vinna för att knipa andra platsen i gruppen och nå slutspel.

Apan är ju över till Uleåborg för retur mot Kärpät och där gäller att om Apan inte torskat när tredje perioden är över, jag, då är de gruppetta. Men om de torskat är de utslagna ur CHL. Vinna eller försvinna bara. Matchen i Uleå startar redan 17.00, en timme innan Luleås och Warulfvens matcher.

Senare på kvällen, 19.30, startar Mannheim-Djurgårn i en gruppfinal där båda lagen redan är klara för slutspel och Djurgårn tar förstaplatsen om de inte torskat när tredje perioden är över.

En timme senare, 20.30 är det nedsläpp för Frölunda borta mot Cardiff i en match som teoretiskt gäller mycket - Frölunda slås ut ur CHL om de torskat när tredje perioden är över, men blir gruppetta om de slår Cardiff. Men efter att Frölunda förra veckan slog Cardiff hemma med 9-2 är det svårt att tro att det blir någon match om poängen.

Så Apan och Warulfven spelar för att nå slutspel eller bli utslagna. Medan övriga svenska lag spelar för att ta första platsen i respektive grupper.

Kom igen nu, Kärpät!
Kommentera