Luleå HF

92592 inlägg · 865 ämnen

Inlägg #2001897

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Charliejfz: Jo, blir intressant att se hur botten utvecklas.

Nu har vi spelat så pass av säsongen att det är rimligt att någotsånär ställa prognoser för fortsättningen. SÅ, vi kör.

När det gäller rookie-lag visar ju erfarenheten att det är riktigt svårt att ta steget från Allsvenskan till Elitserien/SHL och första året blir det nästan säkert frågan om att antingen hamna på kvalplats eller landa på någon av de närmaste platserna ovan nedersta strecket. Men att lag som är nya i högsta serien ofta kommer ut med en rejäl energi och under en kort inledning kan ta en hel del poäng men sedan börjar förlusterna rada upp sig och lagen dalar i tabellen.

Inför den här säsongen fanns det självutnämnda tyckare i media som påstod att Trottoarkantens IF skulle klara sig betydligt bättre, men det är nästan rutin att de tycker så, när det gäller Trottoaren som de vurmar för, förblindade av senaste spelarköpen.

Oskars kom ju ut med samma totala satsning de visade upp i kvalet i våras och överraskade många motståndare men nu börjar de gå emot rejält och att kollapsa så som de gjorde tidigare mot Warulfven och nu mot HV talar ju för att det finns mycket som inte fungerar där. Att hyllade tränaren Åhlund dessutom tycks vara i fullt krig med nye sportchefen, där den förste tycks ha begärt förstärkningar medan den andre nekar och hävdar att han bestämmer - dessutom tycks ha köpt in spelare utan att ha stämt av med tränaren - nej, det ser inte bra ut. Oskars är strax på kvalplats och kommer att bli kvar där.

Trottoarkanten? Ja, Trottoarkantsrunkarna gick ju bananas inledningsvis när kanten vann matcher, men sedan har det ju gått rejält troll i spelet och laget och de radade upp förluster. Sportchef Tomas fortsätter skydda Melin - som väl vi andra knappast tror är den tränare laget behöver för att vända på detta, han är mer en tränare som fungerar med ett lag som går bra och som man ska ge förtroende och lugn - så det dröjer nog innan Melin sparkas men det kommer säkert. Blir det tillräckligt för att vända på nuvarande? Tveksamt. Mycket möjligt att Trottoarkanten tar den andra kvalplatsen, men kanske de kan rädda sig upp ovan nedersta strecket om andra lag går fortsatt dåligt.

Så har vi Läjkers, Pungen och Pölsan och i lite kanske Malmö

Pungen
Inte så imponerande spelarmaterial men skulle väl med ett spelsystem som passar det material de har och det motstånd de möter kanske kunna säkra upp sig lite högre och kunna satsa på plats ovan strecken. Men då skulle de behöva en ledning som kan hantera ett lag för de uppgifterna och att de anställde BryBert och gav honom fullt ansvar tycks, som väntat, vara en extrem felbedömning. CryBert är ingen hockeytränare även om han själv inte förstår det. Han förstår helt enkelt inte hur han sätter ihop ett fungerande lag, baserat på det material han har, utan tror att det räcker med att han "vet" hur det ser ut när ett riktigt starkt lag spelar i NHL och SHL och då räcker det att han vrålar ut order som går ut på att så ska "hans" lag spela, tuta och kör i princip plus gör allting rätt hela tiden oberoende av om du behärskar det eller inte. Och när spelarna inte lyckas, för att de inte är tillräckligt bra, då skäller han ut dem och tror det ska fungera.... Nej, Pungen är ett lag med spelare som kunde fightas på nedre halvan men inte bättre och skulle de vara anpassade för det kunde de fungera bättre. Även här uppenbart att tränaren bör flyttas, med nye sportschefen Niklas Persson har ju investerat allt sitt förtroende i CryBert och dumt nog givit honom kontrakt på TRE år som huvudtränare, så det blir svårt att sparka CryBert. Tills vidare kör de ju i stället med att fundera på att sparka/rekrytera spelare vilket är j-t sent att börja med på hösten när serien börjat. Vete fan hur de ska ta sig ur detta dilemma. Tror väl att de till slut blir tvungna ändra inställning och sedan kravla sig upp till plats 11-12 typ, men vi får se. Nog finns det risk för att de till slut tar en av kvalplatserna.

Läjkers
En helt ny situation att gå så taskigt för Läjkers och något som Hallam aldrig varit i. Men han har så mycket cred i Läjkers att det känns otänkbart att de kommer att flytta på honom oberoende av vad som än händer i fortsättningen. Han har allstå det lugn och det tålamod från ledningen som han behöver för att kunna tänka klart och arbeta in fungerande lag. En tuff uppgift och det kommer att ta sin tid men man tror nog att han till slut får ordning på Läjkers och de kan klättra steg efter steg och åtminstone hamna mer mitt i tabellen platserna 7-10.

Pölsan
Har i flera år haft en stark backuppsättning som säkrat upp laget och man undrade hur det skulle gå när de tappade hela den kärnan inför säsongen. Att de handlade in Sigalet från Frölunda och trodde att han skulle kunna ersätta de som försvann kändes ju extremt tveksamt. Sigalet kan nog fylla en backplats i ett väl fungerande lag i övrigt, men knappast ha det som de tidigare backarna fyllt upp. Däremot fyllde man på med Rödin och Scott framåt och räknade på att det skulle räcka som kompensation för den försämrade backsidan, men dels är dessa forwards nog inte på den nivå de tidigare var hos Pölsan för några år sedan, dels har de ringa betydelse om de inte får puck som konsekvens av den havererade backsidan. I grund och botten har nog Pölsan ändå ett spelarmaterial som väl inspelat borde utan vidare placera sig bland lagen på plats 7-10 men kan de anpassa sig och få ihop laget? Grejen är den att Pölsan är så intensivt bevakad lokalt och har så varit ända sedan 70-talet att det ges mycket lite tålamod och stöd för ett lag som behöver just det. Att sparka tränare blir nästan alltid tvunget när Pölsan inte går perfekt och nu ej fungerande i kombination med det kortaste tålamodet i serien gör att Pölsans framtid denna säsong känns högst osäker. Får de ihop det till plats 7-10? Kanske. Kan de hamna som 11-12? Kanske inte, men inte otänkbart. Kan de t o m riskera att behöva kvala? Skulle inte tro det, men risken finns även om den är lliten.

Malmö
Ett icke stabilt lag som blandat och gett under inledningen av säsongen. När spelet fungerar som det ska kan de vinna mot vilket lag som helst, men när det går laget emot kan de torska mot alla andra. Peter Andersson sitter nog hur säkert som helst och de kommer nog att bli stabilare framöver och säkra upp sig bland 7-10. Och helt säkert är Malmö nog - som vanligt - ett lag som är betydligt starkare i slutspel än i serie.

Kan vi vänta oss att något eller några lag uppifrån hänger på nedre halvan då?

Luleå, Frölunda och Warulfven kan vi förstås räkna bort. De är lag för topp sex och även om de drabbas av problem är de så stabila att de ändå blir kvar däruppe.

Öret och Rögle? Ja, av de inledande omgångarna har båda lagen visat upp en sådan nivå att de definitivt hör hemma bland toppgruppen. Men inget av lagen har större vana av att befinna sig här uppe och man kan förstås fundera på om de håller på sikt.

När det gäller Röglet känns det som att den stabila styrningen av tvenne Abbotts som i flera år gjort allting rätt och långsamt men säkert arbetat sig upp steg efter steg borgar för att det finns goda chanser att det kommer att fortsätta så. Rögle är nog inte här uppe bara för att de haft flyt och lyckats bra under inledningen av serien, utan snarare att det här var den väntade och naturliga fortsättningen på vad vi sett tidigare. Kan de klara av att bli kvar bland de övre lagen bland topp sex? Nja, inte säkert. Tror nog att Röglet kommer att fortsätta att leverera på hög nivå i match efter match men konkurrenterna kan komma att förbättras och lyfta mer än de hittills gjort.

Öret är mer svåra att bedöma, speciellt från Luleåsynvinkel eftersom vi alltid haft svårt för detta vårt bogeyteam. Ett lag som är svårt att spela mot, nästan irrationellt och svårt att förstå sig på, och i kombination med starkt målvaktspel och överraskande målfarliga forwards kan fortsätta vara svåra motståndare varje match. Men blir de stabilt kvar bland topp sex? Troligen, men ej säkert.

Och så har vi gängen som hamnat lite på halvdistans. Lite efter det högre toppgänget, fortfarande dock klart före bottengänget. Och alla är de svårtippade. Apan, HV och Djurgårn. Och vi får se hur det fortsätter. Gissningsvis lag som antingen fixar plats 7-10 eller så kan klättra upp bland topp sex. Med rätt liten risk att åka ned till streckplaceringar.

HV. ser väl mest lovande ut för närvarande. Ett lag som tycks spela ihop sig och borde bli bättre framöver.

Djurgårn ett lag som under senare år fått spelare som kunde ha inneburit att de klättrat hur högt som helst, men drabbats av en lång rad skador och trubbel med deras starkaste spelare och så verkar det fortsätta. Tidigare har de lyckats få ihop spelet tillräckligt för att nå topp sex och kanske lyckas de med det igen. Men någon gång klarar de inte det och då kan det bli tyngre. Kanske blir det så i år? Men lägre än plats 7-10 blir det nog inte ändå. Gissar man.

Apan? Ja, även där svårtippat. Ett lag som inledningsvis placerade sig bland topp sex men nu, när konkurrenterna börjat få ihop spelet allt bättre har Apan fått det mycket svårare. Dalton är ju osedvanligt lugn och tålmodig och arbetar vidare, men Apan har haft problem i flera år nu och det känns som att de är lite av en ballong på väg att spricka. Hittills har de till slut lyckats få ihop laget någorlunda senaste åren men kan de lyckas med det igen? Jämfört med tidigare helt galna filosofi att köpa sig nedtyngda på bekväma primadonnor har de nu med Lill-Nisses farsa och Erik Forssell satsat mer stabilt på hemvändande visserligen icke stjärnor men möjligen beredda grovarbetare. Men inget lag har en sådan historia som Apan att tappa precis allt och sedan leverera ingenting alls under en hel säsong. Och om det börjar gå Apan emot - just nu förlorade 4 av 5 senaste - har de vad som krävs - typ 21 ilskna kväner - för att ge allt match efter match? Eller börjar de fuska med inställningen, spelare efter spelare och till slut hela laget? Ja, det blir spännande att följa. Tror på rätt liten chans att Apan kan nå en topp sex till slut. Mer sannolikt 7-10. Med en liten risk att hamna lägre ned och skulle de komma dit är det möjligt att de kan rasa även långt ned på den nivån.
+3
Kommentera