Luleå HF

115679 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2003734

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
SC BERN - LULEÅ HOCKEY Tisdag 19.35 Viaplay

Bern drar mest folk i Europa på hockey. Har en massa rekord som stöd för det. Däremot har de inte lärt sig den moderna, bästigaste apvarianten att fylla på med tomma stolar utan kör traditionellt, med folk på läktarna.

Lite från tidningarna, ur Bernperspektiv.

"Gigantisk klack backar upp Luleås motståndare

ISHOCKEY En annorlunda utmaning väntar Luleå Hockey efter Karjala cup-uppehållet – CHL-motståndaren Bern backas nämligen upp av en gigantisk klack. ”Det är ett jäkla liv – vi har 17 000 på läktarna nästan varenda match och 10 000 av dem står”, säger den schweiziske klubbens svenske back Calle Andersson.

Bern har dominerat schweizisk hockey under en lång tid och blivit mästare fem av de tio senaste säsongerna.

Men i höst har det gått tungt för laget, som ligger nia i ligan och tog sig vidare på målskillnad i Champions Hockey League.

– Det har gått bra för oss tidigare. Vi har tagit över 100 poäng under alla mina säsonger här. Men den här säsongen har vi haft det lite kämpigt, säger Calle Andersson och fortsätter:

– Men vi tappade vår förstamålvakt till Zug inför den här säsongen och en av våra bästa forwards gick till Edmonton. Sedan har vi ett lite äldre lag. Jag är en av de yngsta spelarna. Och då har jag ju ändå varit med ett tag.

Laget tränas av Kari Jalonen som tidigare har varit finländsk förbundskapten.

– Vi spelar en typisk finsk hockey. Det är mycket styrspel, och sedan går allihop när vi får möjlighet, säger Calle Andersson.

Vilken standard håller den schweizisk ligan nu för tiden?

– Topparna är bättre här. Mark Arcobello som spelar för oss är exempelvis extremt bra. Jan Mursak är också riktigt bra. Och Andrew MacDonald har gjort över 500 matcher i NHL. Men totalt sett är ligan lite sämre än SHL. De schweiziska spelarna är inte lika bra som de svenska.

Han konstaterar sedan att tisdagens match i Bern blir viktig.

– Vi vet att de har några bra spelare. Och det kommer säkert bli tufft där uppe, så vi måste försöka få med oss ett bra resultat från den första matchen, säger Calle Andersson.

Bern är historiskt sett starka hemma.

Men bakom sig har man också en minst sagt högljudd klack, som är flera gånger större än Luleå Hockeys.

– Det är ett jäkla liv. Vi har 17 000 på läktarna nästan varenda match och 10 000 av dem står. Här nere får de ju dessutom dricka öl på läktaren, säger Calle Andersson och fortsätter:

– Det finns inget häftigare i Europa. Åtminstone inte inom hockeyn. Det kan flyga in någon ölburk på isen ibland. Men det kan man leva med.

Sedan tillägger han:

– Jag tror inte det blir fullt mot Luleå. En del av supportrarna är arga på oss, vi har ju förlorat en del matcher. Men jag tror det kommer komma minst 8 000 eller 9 000 på matchen och det kommer ändå att vara bra tryck."

LULEÅ HOCKEYS HEMSIDA:
Informerar om att Petter inte är med till Bern, men ansluter på torsdag mot Djurgårn på Hovet. Även Erik är borta pga sjukdom.

Annars väntar sig Luleå att Bern med finske tränaren Jalonen spelar finskt dvs klassiskt styrspel i försvaret i kombination med kontringar.

Vilket innebär att om Luleå är riktigt på kan vi hoppas på en matchbild där vi väsentligen stänger ned Bern och få spela mest i deras zon. Men om vi inte är på utan stannar på halvdistans 1-2 meter från "vår gubbe" kommer matchbilden att bli sådan att det känns som att vi blir översköljda under jubel från runt tiotusen hemmasupportrar.

Gäller att alla vågar ger allt nu, förstås, och därför bekymmersamt att vår pådrivare Captain, my Captain inte är på plats.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Och så kröner vi uppdateringarna om Anders Nilsson med att berätta att han utsetts till NHL:s first star of the week. Dvs NHL:s most valuable player under den senaste veckan.

Vi har ju rapporterat om hans bedrifter tidigare i tråden, så ingen är väl överraskad.

Grattis, Anders, det är du synnerligen väl värd!
Kommentera