Luleå HF

115740 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2030265

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Trevlig tabell att begrunda. Inte bara att vi leder ligan med hela nio poäng med 15 omgångar kvar att spela, vi har också överlägset bästa målskillnad vilket i praktiken innebär att ledningen just nu är tio poäng.

Detta eftersom vår offensiv fått vingar under våren, blivit alltmer kreativ och underhållande - mycket väl illustrerat av framför allt Einar Wolf, men även våra härliga junisbackar Jesper och Lill-Nisse, och man kan nästan räkna upp hela laget! Och vi har levererat många mål i många matcher på senare tid, med följd att i detta nu har bara Warulfven och Filmlunda målat mer än vi.

Samtidigt som spelet utan puck är sagolikt bra, kanske det bästa någonsin i Elitserien SHL baserat på underbara vakter som passar in perfekt tillsammans med det försvarsspel utespelarna levererar. Backar vars samspel blivit allt bättre under säsongen och det är otroligt svårt för motståndare att sätta hög press på våra backar - då riskerar de bara att bli passerade efter fint passingsspel följt av snabba spelvändningar mot ett decimerat motståndarlag med forwards kvar i vår zon. Forwards vars höga press blivit allt tuffare och mer samordnat med följd att motståndarna ofta blir svårt pressade i egen zon, ofta tappar tillbaka puck direkt, och dessutom inte hinner vända snabbt och gå till snabb motattack, vilket många lags system fr a bygger på, och när de väl kommer upp är det mot ett samlat Luleå, som blir oerhört svårt att komma in på livet och slottet på; vanligen får motståndarna nöja sig med att försöka få iväg skott på distans och hinner Luleå inte avstyra med blad mot blad öppnar man upp mot egen vakt som då får chans att se puck och skott. De, som ska lyckas komma åt att måla mot oss, måste dels agera snabbt som fan, och ha minst en snarast flera irrationella, skickliga spelare som får tillräckligt tid på sig att hitta/skapa öppningar, samt ofta chansa på riskpass i förhoppning att de mer slumpvis och/eller efter slumpstudsar råkar hamna "rätt" till målskyttar i bra lägen. Vi har släppt in bortåt tjugo mål mindre, än övriga lag som är täta bakåt och kanske sätter vi rekord för minst antal insläppta mål i år? Men samtidigt verkar det som att Bulan nu på senare tid släppt lite på bromsen, dvs prioriterat anfallet liiite mer för att det ska få utvecklas och det har inneburit att vi gjort allt mer mål framåt, men samtidigt släppt in liiite mer bakåt. Det är förstås alldeles utmärkt tänkt av Bulan:-)

Ser vi på special teams kan vi notera att vår box nu raknas tvåa efter Gangsterörets box, då vi släppt in 17 mål och de 20 mål; men vi på 111 tillfällen, Gangsteröret på 143 tillfällen: detta eftersom vi nästtoppar Fair Play-ligan, medan fulspelande Gangsteröret är jumbo i denna liga, som ligans mest fulande lag.

Men. Jag anser ju att satsestetiken ljuger där. En ytterligare aspekt av boxspel är hur många mål laget som boxspelar lyckas sätt, i 4 mot 5, och där är Luleå klart bäst i ligan med 7 gjorda mål, medan Gangsteröret bara har 2. När man räknar in dessa för att få den korrekta nettosatsestetiken, får vi resultatet: Luleå 91,0%; Gangsteröret 87,4%. Så, även om vår box släppt in lite mer nu under våren kan vi konstatera att den sammantaget satsestetiskt är överlägset bäst i ligan.

Så var det detta med PP...där vi satsetiskt är sämst i ligan, fast förstås att vi "passerar" Trottoarkanten och blir "bara" näst sämst, om vi inräknar att de släppt in 5 mål och vi bara 2 mål, när vi lirat PP.

Men PP är det sorgebarn vi har och helt sjukt och fullständigt unikt att ett lag, med så uselt resultat i PP kan ligga så högt och t o m toppa tabellen med hela 9-10 poäng! Helt sjukt! Och mycket besynnerligt att Bulan inte lyckats lösa detta. Som utomstående kan man tycka att a) spelarna måste bli rörligare och söka upp platser och inte bara stå stilla där de är markerade; b) allt måste gå snabbare, med pass-pass-pass för att trötta ut motståndarboxen. Då blir boxen tvungen att röra sig mycket mer och de får samtidigt mer komplexa bedömningar att lyckas med. Och förr eller senare missar de och lämnar öppningar. Tycker ju att vi HAR spelarna för att lyckas med detta, för i 5 mot 5 kan de fixa det, varför då inte i 5 mot 4? Men nu har vi ju hoppet att Komarek, när han blivit varm i sina Luleåkläder, kan tillföra en ny dimension och lyfta vårt PP; visst var han bäst eller bland de bästa i ligan på PP-poängande förra året?

OK. Nu möter denna suveräna serieledare kölaget Malmö på nionde plats i tabellen. Det kan väl inte vara så farligt?

Jo, för fan. Jag tror att det finns en rejält hög risk för att vi torskar idag; till och med räknar jag med det. Skulle Luleå trots allt vinna blir jag synnerligen imponerad.

Malmö uppfattar jag som ett ganska enkelt lag. Med ett försvarsspel som bygger på en ofta högpresterande Alsenfelt i mål, och fysiska, nästan brutalt tydliga backar som rensar utan snack. Plus ett anfallsspel med snabba kontringar av dumpa-puck och kör så det ryker-karaktär. Bara köra stenhårt med den enkla idén och när det fungerar kan de lyckas slå vilket motstånd som helst, inklusive Luleå.

Samtidigt är, och har alltid varit, Malmö ett varannandagslag, vinner en match, torskar nästa, och så vidare. Mest beroende av att de är så slappa. Ofta ids spelarna inte ta i alls, men när alla är på och de får medgång kan det fungera utmärkt. Och ytterligare typiskt Malmö är att de är så där halvljumt intresserade av serien, tycker det räcker med att fixa slutspel. Men väl där, blir de betydligt mer intresserade och vanliger ger spelarna och laget allt när de väl är där.

Men i år känns det som att Peter Andersson redan fått upp temperaturen på Malmö som på senare tid agerat betydligt bättre än vad tabellställningen antyder. Vi ser på senare tids resultat, med senaste överst.

MALMÖ-APAN 4-1 3 poäng
En Apa, med Möller tillbaka, kunde inte stå emot alls.

MALMÖ-PÖLSAN 5-0 3 poäng
En nyvaknad Pölsa, som radat upp vinster, besegrades enkelt.

FILMLUNDA-MALMÖ 4-3 0 poäng
Knapp torsk mot Filmlunda inför ett fullsatt ScandalinAnalium imponerar.

DJURGÅRN-MALMÖ 2-0 3 poäng
Också där en torsk, men mot ett Djurgårn på Hovet som var väldigt starka den matchen, vann bl a skotten med hela 37-15.

LÄJKERS-MALMÖ 0-1 3 poäng
Inte så illa pinkat, även Läjkers har ju visat tendenser att steppa upp på sistone.

Som det verkar har Malmö växlat upp på senare tid. Lite förvånande tillhör Malmö de lag som - långt bakom Luleå iofs - släpper in minst mål bakåt. Mer bekymmersamt för pågarna att de inte målar framåt lika effektivt som de brukar; bara typ nia i serien på det. Men kan de skärpa sig där, så...

Nej, jag tror att det riskerar bli tufft för oss idag; inför en säkert fullsatt Percys arena, lördagseftermiddag-"stämning" med ett Malmö som helt säkert kommer att göra sitt yttersta.

En önskedöm vore att få se en Konstantin Komarek i 2018-19-form leverera en toppinsats mot sitt tidigare lag:-)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Stabil match mot Läjkers i torsdag, hoppas att formen håller i sig så vi kan slå Malmö i eftermiddag som vi brukar ha svårt med på bortaplan.
Det som jag tycker stuckit ut mest på senaste tid är att vi bortaslog nemesis Brynäs...helt otroligt. Vågar man börja tro att deras nemsis status börjar att dala??
Kommentera