Luleå HF

115754 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2111568

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage:

Bra jobb med nya sättet att räkna ut den "konverterade tabellen".
Och där kan man ju nu även se att ALLA lag har ett högre poängsnitt
hemma, och inte bara de flesta (som jag skrev). Även fast det
är tomt på läktarna. Men inom hockey så finns det ju faktiskt
inbyggt i reglerna att hemmalaget får en liten fördel, i och med
att de får byta sist (så används det rätt, kan det ge fördel).

Om du vill göra prognoser för en sluttabell. Då skulle du kunna
ta fram ett max och min värde för poängsnitten hemma/borta,
genom att t.ex. ta de högsta respektive lägsta poängsnitten som
lag haft typ de senaste 15-20 säsongerna. Och lägga till en eller
ett par tiondelar för max och dra av en eller ett par tiondelar
för min. För som sagt. Rögle lär ju inte ta 26 trepoängare hemma.
Men de skulle ju kunna slå det tidigare bästa poängsnittet.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Enaranger: Tack för förslag. Lite tidigt för prognoser för sluttabell kanske eftersom så många omgångar saknas och på ett varierande sätt.

Lagen har ju påverkats nu under hösten genom inträffade coronafall vilket dessutom inneburit att en del av de som varit infekterade under en tid efter infektionen har svårt med orken pga diskreta lungskador som inte märks normalt men först när behoven blir extrema under match. Med tiden bättras det och folk kommer tillbaka i normalform.

Vidare har lag haft spelare de tappar till NHL/AHL och även det påverkar lagen olika. Luleå, exempelvis har avstått från att ha höstspelare som sedan drar medan andra lag tappar viktiga spelare. Dessutom har ju på senare tid förekommit att utsatta lag köper på sig nya spelare, för att ersätta sådana de sparkat eller förlorat på annat sätt.

Under vanliga säsonger brukar man ju tämligen väl kunna ställa prognoser efter 10-15 omgångar, dvs när lagen mött övriga lag en gång. Sådana prognoser brukar vara relativt underbyggda - något lag kan komma att skärpa sig, något annat kan komma att tappa, men för de flesta blir det hyggligt gissningsbart hur säsongen kommer att sluta.

Jag BRUKAR göra prognoser men väntar ofta en bit in i januari-februari - ofta i samband med landslagskoskenkorvacup och SHL-paus. Och de brukar vara så goda då att man väsentligen får rätt, även om det kan finnas osäkerheter t ex avseende strecklag på samma poäng. Det jag DÅ väljer att göra är att komplettera tabellen med "tendenser" t ex lagens resultat senaste tio matcherna.

Låt säga att 30 matcher spelats och c:a 20 återstår. Då räknar jag på att laget, dessa sista 20, kommer att lyckas ungefär som de gjort senaste 10, dvs jag utgår från den form de då visat upp kommer att hålla i sig säsongen ut. Några ytterligare spelare kommer ju inte att komma till avslutande 20 (annat än t ex skadad kan komma tillbaka) och lagen är då hyggligt ihopspelta så långt möjligt, så sådana prognoser blir rätt säkra.

Men med detta sagt - säsongen 2020-2021 är annorlunda med anledning av coronan - så vi får se hur väl vi kan sätta prognoser framöver.
Kommentera