Luleå HF

115476 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2119253

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
eltifoso: I andra och tredje perioden hade matchen karaktär att att Småkronorna stod upp samt fick äga en hel del spel i rysszonen, medan ryssarna var mer passiva och t o m slarvigt tog onödiga utvisningar. En del av förklaringen var nog att vid sargdueller och man-mot-man kämpade svenskarna på rejält och ryssarna hade mindre lust att stå upp där.

Men i första perioden blev vi totalt överkörda. När de duktigaste ryssarna var på isen gjorde de som de ville - skrinnade förbi oss och vi hann inte med, tryckte på fysiskt och vi vek ned oss, tog sig in framför mål med puck medan vi bara beundrade och verkade tycka det lönlöst att försöka göra något.

OK, scenförändringen förklaras delvis av att svenskarna skärpte sig. Men under ytan kändes det som att vi alla visste att när ryssen ids, kör de över oss igen.

Det vi har som fördel är förstås att vi KAN spela som ett lag - medvetna om att ryssarna spelare för spelare är oss överlägsna - och när lagspelet fungerar, kan vi hota. Dessutom har vi förbannat bra målvaktspel med två vakter som kan ta i stort sett allt, utom när utespelarna osköter sig och släpper fram helt omöjliga lägen.

Hur långt kan det räcka? Ja, kanske vi tar small US of D idag, vinner gruppen, och får en enkel kvart.

Men det bästa som årets småkronor kan prestera är en riktigt hög lägstanivå när lagspelet fungerar perfekt och troligen hade vi behövt ha tillgång till ännu bättre spelare den här säsongen, som delvis dessutom naggats av att pojkar blivit borta av delvis irrationella covidskäl. Om de besta lagen är på topp - vilket de lär vara när det vankas slutspel - torde de med sina överlägsna spetsspelare vara omöjliga för oss att slå.

Småkronorna påminner lite om Luleå. Junisarna hade 54 vunna gruppspelsmatcher i rad, Luleå har tagit näst mest poäng i SHL senaste 35 säsongerna. Men vi har hittills bara vunnit slutspelet och blivit mästare en enda gång. Liksom Småkronorna.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Inte en artikel om småkronorna och junis-VM utan att media fokuserade på 54 vunna gruppspelsmatcher i rad. Och nu torskade vi mot ryssarna med 5,6 sekunder kvar av sudden i går natt, följt av att vi blev överkörda av US of D i natt.

Men störst fokus efter nattens förlust ges på den svenska målvaktsinsatsen, där HV-Hugo plockades ut efter att ha släppt in 4-0 några minuter av andra perioden, följt av att The Wall tog över spaden och höll nollan resten av matchen.

En målvaktsbyte innebär nästan alltid att laget skärper sig något och inte sällan att motståndarna i stor ledning tar det lite lugnare. Vilket förstås kan ha påverkat en del.

Men fakta är fakta och man tror förstås att The Wall nu får ta över spaden i slutspelet, när vi möter Finland i kvartsfinal i morgon kväll.

David Rautio Berguv, Anders Nilsson, Johan Gustafsson, Joel Lassinantti, Filip Gustafsson, Jesper Wallstedt - imponerande att Småkronorna sedan länge haft målvakter från Luleå Hockey och detta med stor framgång.

Borde Sverige kört med The Wall som vakt redan från början mot US, hade det gått bättre då?

Det kan man inte veta, men som det nu är måste man gissa att det hade varit bättre.

Varför blev det inte så?

HVugo och the Wall har båda haft spaden ungefär tio matcher i SHL och medan HVugo räddat c:a 90% av skott har The Wall räddat 92%. Det talar ju för att man borde ha valt The Wall, men det blev HVugo som etta med motiveringen att "han hade ju småkronornas spade redan i fjol" och vakter i Luleå får "alltid" bra % beroende på uteförsvaret.

Men kanske borde man tänkt liiiite längre och funderat på om de experter från olika länder som bedömer The Wall vara världens bästa målvakt i sin åldersklass kunde ha rätt?

Men när man läser media redovisas att HVugo från Klingsta i D-ryd är en j-a trevlig kille, truppens joker och underhållare på och utom is. Medan The Wall är grymt fokuserad på sin hockey. Kan det ha haft betydelse?

TILLÄGG: En annan sak. Duktige Örebropojken Broberg lurades ju till Apan i fjol och det får ju konsekvenser, när sekten hjärntvättar med värdegrunnnnnnden i sex fingrar. Broberg är f n kapten för småkronorna men inatt var han så klappkass att TV-kommentatorna ansåg att han skulle plockas av isen. Att ha en kapten som faller igenom så pass får förstås negativ effekt på laget. Så går det när sekten får fritt spelrum.
Kommentera