Luleå HF

115675 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2164871

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
HAS är Mellanmj: Räknar med att våra avslutande SHL-matcher denna säsong följer mönstret. Luleå äger mycket puck, vinner skotten och antal klara målchanser överlägset.

Men Eddie the Eagle spelar fram motståndarna till några baljor och Vips! får vi 1 eller 0 poäng. Som det sett ut länge nu.

Men jag hoppas att du blir mer sannspådd än jag.

TILLÄGG: Det känns lite kymigt att häckla en spelare i Luleå Hockey, som jag nu gör med Eddie the Eagle. Det finns ju andra som man kan klanka på, t ex Erik som i år varit en skugga av sitt tidigare jag eller forwards som glider in efter sarg för att möta 1-2 motståndare och inte göra något mer konstruktivt än att dumpa ner pucken till motståndare - och gör det gång på gång!

Men att häckla egna spelare är verkligen inte vanligt från min sida.

Det jag kan påminna mig gäller framför allt Daniel Gunnarsson, numera i Trottoarkanten. Denne pöjk skulle av någon anledning in som hårdskjutande back varje gång vi hade PP och pangade på så snart han fick chansen. Men missade målet 100 ggr av 100 och inte bara det - han slog sina skott från lägen där de ofelbart, efter träff i sarg, studsade ur zon varpå stor del av Luleås PP rann ut i sanden. Att han fick komma till Luleå som junis berodde bara på att hans kompis vakten JG skulle få med sig en vän när han flyttade 100 mil norrut.

I försvaret framstod Gunnarsson mest som att han stod där, rätt orörlig. Men så var det en match då några NHL-scouter var här för att kolla in honom. Och jävlars vad han kämpade då. Snabbt ut för att komma i skottlinjen och slängde sig till höger och vänster för att täcka skott. Mer insats den matchen än på hela säsongen. Då gav jag totalt upp på honom och att han skulle få någon utveckling hos oss.

Sedan är jag fortfarande sur på Simon Hjalmarsson - som vi tagit upp till Luleå och utvecklat till stjärna - redan hade skrivit på för köpelaget Pungen och i slutspelet, när Luleå vunnit Elitserien, mot Gnaget var så j-a slö att han starkt bidrog att vi åkte ut i kvarten, därtill hjälpt av en Harju som med jättekroppen inte kunde förmå sig till att gå in i man-mot-man-situationer.

Men annars? Ja, för länge sedan hade vi ju några inköpta vakter som var skit. Några finnar och så Clownen Manny under NHL-lockoutsäsongen.

Annars drar jag mig rejält för att klanka på någon Luleåspelare.

Men det tycks som att Eddie the Eagle passerat den tröskeln som stoppar mig...
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage: Johan Ejdepalm är nr: 1 på min lista över spelare som man inte gillat i Luleå, värdelösare ordinarie back har vi nog inte haft. Han måste fan ha betalat Luleå för att få spela, avlönad av Luleå Hockey kunde han knappast varit.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
BOTTENSTRIDEN I SHL!

Ja, eftersom toppstriden och slutspelet känns så pessima för oss i Luleå finns ändå den högintressanta bottenstriden. Det blir nu första gången som SHL:s två sista lag ställs mot varandra i en uppgörelse bäst av sju matcher, där förloraren obönhörligt åker ned i Allsvenskan. Mycket intressant!

Större delen av säsongen har vi ju talat om att det handlar om fem lag vilka nu finns på platserna 10-14 med följande tabell (data inom parentes avser hur många matcher man har kvar Hemma/Borta respektive poängsvitt Hemma/Borta)

10 Malmoe 44 (3H/5B, 1,52/1,24) -15 61
11 Pungen 49 (1H/2B, 1,48/0,92) -27 59
12 Oskars 44 (3H/5B, 1,39/0,95) -23 52
13 Brynäs IF 45 (5H/2B, 1,48/0,75) -40 49
14 HV 71 47 (3H/2B, 1,26/0,75) -27 47

Allvarligt talat har Malmoe igen-kligen aldrig varit inblandad i bottenstriden. Visst låg de sist i tabellen under långa perioder men det berodde ju enbart på att de hade så många färre matcher spelade (pga covidpausar) än de andra lagen. Malmoe har varit ett halbra lag säsongen igenom och under senare tid blivit än bättre.

Så Malmoe räknar vi bort! Fyra lag handlar det om.

När det gäller form och trend vet vi ju att Oskars hade en rejäl formdal och torskade en massa matcher i rad men är nu klart bättre och torde vara fokuserade serien ut.

Detsamma gäller förstås också Pungen som CryBert körde i botten men sedan de sparkade honom och sedan tog in Berguven att hantera spaden har Pungen, som för någon månad sedan såg avsågade ut, vaknat som en fågel Fenix och nu lyckas betydligt bättre, börjar verka klara.

HV har ju tappat spelet och även om de öppnade stora börsen och köpte hejvilt tycks det inte ha fått laget att skärpa sig, snarare tvärtom. Räddaren Ilomäki uppträder numera som han gjorde mot slutet i Luleå och många föreslår att han ska placeras på läktaren. Vilket de tycks behöva göra med större delen av det bortskämda laget.

Pölsan hade det klart jobbigare men kom igång och såg riktigt bra ut, fast hade oflyt och tappade mänga viktiga spetsspelare för skador och då lyckades man sämre. Har kämpat på och nu dessutom fått tillbaka skadade, men på något vis grinar hockeygudarna emot och Pölsan lyckas nästan hela tiden tappa förlängningar eller torska redan efter tre perioder med uddamålet (lite typ som Luleå senaste månaden). Nu börjar det bli oroligt där och värt att påpeka att Pölsan har klart sämsta målskilnaden – vi vet ju alla att när streckstrider ska avgöras kan enstaka pinnar och målskillnad bli helt avgörande.

Lagen har ju dels olika antal matcher kvar att spela, dels olika andel matcher hemma/borta. När det gäller t ex Pölsan tar de i snitt c:a 0,75 p mer hemma än borta – medan det för övriga bottenlag är c:a 0,50 – och dessutom har Pölsan klart störst andel hemmamatcher kvar.

Så, vad händer om lagen tar poäng enligt de snitt de i skrivande stund har hemma resp. borta i de matcher de har kvar att spela? Nu bortser vi förstås från nuvarande form och ser till hela säsongens snitt. Så här skulle det i så fall sluta:

11 Pungen 52 62,32
12 Oskars 52 60,92
13 Brynäs IF 52 57,9
14 HV 71 52 52,28

Nu vet man förstås inte förrän den feta damen sjunger, men nog fan ser det rätt klart ut , att HV tvingas kvala. För att komma undan verkar det som att de måste plocka in 9-10 poäng på bara fem matcher, för att passera Oskars och Pungen (förutsatt att de också passerar Pölsan). Det kan vi nog tills vidare lägga åt sidan och räkna med att HV är klara för kvalet. SKULLE något dramatiskt ske närmaste veckorna får vi eventuellt tänka om. Men för närvarande känns det rimligt att vi skiter i HV.

Det betyder att det nu handlar om Pungen, Oskars och Pölsan – tre lag varav ett kommer att dra Svarte-Petter och tvingas kvala mot HV. Enligt ovanstående tabell skulle det bli Pölsan, vilket ytterligare förstärks av nuvarande trender där Pungen och Oskars går halvhyggligt medan Pölsan inte får till det, inklusive att Pölsan bär på en sämre målskillnad som kan bli tungan på vågen.

Frågan tycks alltså vara huruvida Pölsan har någon chans att passera antingen Pungen eller Oskars. Låt oss kolla in dessa spörsmål i detalj.

PÖLSAN VS. PUNGEN

Pungen har kvar följande matcher:
• Linköping HC - Luleå HF
• HV 71 - Linköping HC
• Djurgårdens IF - Linköping HC

Pölsan har kvar följande matcher:
• Brynäs IF - Frölunda HC
• Brynäs IF - Växjö Lakers HC
• Djurgårdens IF - Brynäs IF
• Brynäs IF - HV 71
• Brynäs IF - Färjestad BK
• IK Oskarshamn - Brynäs IF
• Brynäs IF - Örebro HK

Hmm. Pungen har att möta tre lag som för närvarande specialiserat sig på att torska. Pölsan har FYRA matcher fler att spela, men inleder mot Arslet och Läjkers vilka kan vara svåra att ta pinnar av. Har alltså fler matcher än Pungarne, men kan det räcka för att plocka in de 10 poäng de i detta nu ligger bakom Pungen, 11 poäng om man inkluderar målskillnad?

Knappast. Och då återstår bara en räddningsplanka för Pölsan…

PÖLSAN VS. OSKARS

Oskars har kvar följande matcher:
• Örebro HK - IK Oskarshamn
• IK Oskarshamn - Örebro HK
• Frölunda HC - IK Oskarshamn
• Leksands IF - IK Oskarshamn
• Skellefteå AIK - IK Oskarshamn
• IF Malmö Redhawks - IK Oskarshamn
• IK Oskarshamn - Brynäs IF
• IK Oskarshamn - HV 71


Pölsan har kvar följande matcher:
• Brynäs IF - Frölunda HC
• Brynäs IF - Växjö Lakers HC
• Djurgårdens IF - Brynäs IF
• Brynäs IF - HV 71
• Brynäs IF - Färjestad BK
• IK Oskarshamn - Brynäs IF
• Brynäs IF - Örebro HK

Hmm. Inte bara det att Oskars i detta nu har 3 poäng mer än Pölsan – samt målskillnad dvs i praktiken nog 4 poäng att hämta in. De har också en match mer att spela än Pölsan!

Men eftersom så pass mycket som 7-8 matcher återstår finns det tid för att mycket kan hända och detta är förstås Pölsans chans.

Oskars inleder nu med dubbelmöte mot gangstrarna Öret och sedan har de potentiellt svåra motståndare HK Arslet, Trottoarkantens IF och Apan. Innan de avslutar mot bottenskrapet Pölsan och HV.

Hmm, kan bli tufft. Ett redan avhängt HV vinner säkert sista matchen, så brukar redan avhängda lah alltid göra i slutomgång.

Vi får se hur det utvecklas men mycket talar för att det kan bli så att det hela avgörs den 23 mars då Oskars-Pölsan spelas. Värt att notera att Oskars då dagen innan spelat borta mot Malmoe, medan Pölsan haft en vilodag efter att ha mött Warulfven hemma.

Börjar det inte lukta lite, att Pölsan krånglar sig ifrån kvalet? Ungefär som när Luleå för drygt tio år sedan krånglade sig ifrån kvalet och skickade dit Morsan på knapp målskillnad, med följd att Morsan därefter åkte ur och sedan inte tagit sig upp igen?

Jo. Kanske blir det så.

Om jag avslutningsvis ska killgissa hur det går blir följande mina bedömningar om risk att hamna i kval:

Pungen 10%
Oskars 50%
Pölsan 50%
HV 90%
Kommentera