Luleå HF

115821 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2344578

Sv: Luleå Hockey 2021-2022: Vägen mot SM-GLUDet!
Bachada14: OK. Då hade du originalvarianten eller eventuellt alfavarianten.

Det är korrekt som du skriver; du har med all säkerhet påvisbara antikroppar mot SARS-CoV-2 nu.

Men lyssna nu. De ger dig inget som helst skydd mot att infekteras med Omicronvarianten som dominerar totalt i Sverige och de flesta delar av världen nu. Den som är ovaccinerad och inte haft covid har inte sämre skydd än du har, OK?

Det betyder att DU kan bli infekterad och därmed smittsam och överföra Covid till andra människor som i sin tur om det vill sig illa överför covid till någon som inte överlever infektionen.

Däremot har du säkert ett eget hyggligt skydd. De flesta vaccinerade och/eller de som haft covid utvecklar specifika immunologiska T-celler som förmedlar ett skydd mot svår sjukdom och detta skydd är långvarigt och hittills korsreaktivt mellan varianter.

För närvarande har vi tack-och-lov varianten Omicron som helt dominerar och som är extremt duktiga att sprida luftburen smitta - men som är klart mindre sjukdomsframkallande än tidigare varianter eftersom den etablerar infektion i större luftrör medan de tidigare hade målceller djupare i lungvävnad. Så Sverige - som de flesta andra länder har passat på att öppna upp för att låta smittan spridas i förhoppning att det ska byggas upp en mer effektiv flockimmunitet och ge oss ett bättre försvar mot corona i framtiden. Men det får vi se.

När det gäller D-vitamin: glöm det! Det där är en återkommande missuppfattning där man visat tydliga tecken på att de utan brist klarar sig bättre mot det ena och det andra. Men. När man kontrollerat för orsakerna till att någon får D-vitaminbrist landar det alltid att ORSAKEN till brist är det som är ogynnsamt; inte D-vitaminbrist i sig.

Och slutligen "experimentella vaccin". Ja? Det är alla från början. När det gäller mRNA-vaccin mot Covid fick man köra snabbt eftersom pandemin så krävde.

Men ta t ex vaccin mot smittkoppor, som karakteriserats som människans största bedrift någonsin. Det var den engelske kirurgen Jenner som haft lunginflammation men överlevt (inte så enkelt när inte antibiotika fanns) och som då fick åka till landet och sitta och vila i en liggstol ute i lång konvalescens (så gjorde man förr). Då slogs han av att flickorna som vandrade förbi hans stol morgon och kväll var så vackra. Frågade folk i omgivningen som påpekade att de hade inte ärriga ansikten som flickor i staden, om de överlevt smittkoppor, och att det berodde "nog" på att de jobbade med att sköta kor och då fick de kokoppor.

När Jenner tillfrisknade sög han ut lite vätska från koppan på en med kokoppor. Sedan sprutade han in detta i huden på en 4-årig pojke, varefter han några veckor senare upprepade det hela men då med vätska från smittkoppor.... Pojken klarade sig och behandlingen etablerades snabbt över världen från början av 1800-talet men det tog ända till 1976 då man kunde avveckla det hela när inga ytterligare fall upptäcktes. Vaca = ko, Vaccinia = kokoppvirus, Vaccination = åtgärden.

Förutom att runt 10% av världens befolkning därefter sluppit dö i smittkoppor kan man konstatera att de etiska reglerna för "medicinska experiment" ändrats. Fast egentligen var det först efter neurosedynskandalen som regelverket styrdes upp rejält.

Själv tycker jag att hela händelsen dessutom visar hur bra det kan vara att sitta och titta på vackra flickor.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2021-2022: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Summa summarum, distraktioner som vackra flickor åt sidan, medicinska beslut ska tas från fall till fall. Nu blev det så att Stefan Enbom krävde att att alla patienter som ville se hockey i Delfinen skulle genomgå exakt samma behandling. Du och Stefan kanske ska inse att denna sjukdom inte inbegriper att alla tar samma medicin, utan att istället fokusera på de som är i riskgrupp. Om det var så vi tänkte hade tusentalet gamla överlevt morfin-barmhärtighetsdödem under pandemins inledning.
Kommentera