Luleå HF

115477 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2380327

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Erkänner att jag frekvent lägger inlägg som klandrar förbundet och domarna. Men det innebär inte att jag inte kan se bra insatser av dessa när så sker.

Och nu har det hänt.

Från och med ikväll kommer domarna att kunna kommentera domslut direkt till publiken och lagen via högtalare. MYCKET BRA!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Haha. Hittade klippet :)
Från expesten:
LULEÅ. En dryg vecka in i SHL-säsongen pratar hela ligan om Leo Komarov.

Motståndare har kallat honom för fjant, hemmapubliken älskar honom – och som så ofta förut målas han ut som en buse.

Så vad är det för statistik som får honom att le?

Varför bor han i Linus Omarks hus?

Och finns det för få Leo Komarovs i dagens hockey?

– Ibland kan det se dåligt ut hur jag uppför mig, säger Komarov.

I början av september åkte Luleå Hockey till Mikkeli i Finland för att möta Jukurit i CHL-gruppspelet.

Sportcheferna Stefan ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman, som gått in i säsongen utan att ersätta Linus Omark och Pontus Andreasson hade ett annat uppdrag utöver själva matchen när man satte sig på flyget till Helsingfors den här helgen.

De skulle äntligen gå i hamn med ett nyförvärv.

Inte vem som helst.

Finländske veteranen Leo Komarov.

Klubben hade varit på Komarov, och haft en dialog med honom under stora delar av sommaren.

– De hade varit intresserade länge, men jag ville vara öppen och ärlig mot både Luleå och andra klubbar som var intresserade. Jag siktade på NHL. Jag ville ha den där Stanley Cup-ringen, förklarar Komarov.

Det är en minst sagt meriterad spelare som landat i Luleå.

Vi slår oss ner i det minsta möjliga utrymmet i Luleå Hockeys omklädningsrum. Det är ett par barstolar och ett bord format som en hockeyplan som man kan rita på.

Är det här Linus Omark höll powerplaymöte förra säsongen, kan man fundera.

Eller där man plockar in spelarna när man vill skälla lite, skojar presschefen Robert Hedlund.

Hur som helst, det är då han kliver in, Leo Komarov, mannen som kommit att sätta ett ordentligt avtryck under inledningen av SHL-säsongen.

Mannen som vet hur man vinner.

Två KHL-titlar, ett VM-guld, ett OS-guld och långt fram i Stanley Cup med två conference-finaler.

– Att vinna med ett klubblag är ändå det största. Man är tillsammans under en hel säsong. Men det är klart att OS-guld, det spelas bara vart fjärde år, också väger tungt. Att vinna med ett lag man varit med under en hel säsong är en helt annan känsla. Sedan vill jag lyfta fram att vi blev trea när alla de bästa var med 2014.

Ser du NHL som uteslutet efter denna säsong då?

– Det finns alltid en möjlighet, men det gäller att vara realist också. Jag är inte direkt ung och måste göra en bra säsong här. Det är för tidigt att säga. Jag vet att jag vill vinna Stanley Cup. Det är något som jag saknar.

Luleå var den klubben du kände för mest när NHL-möjligheten inte dök upp?

Som jag sa, så visade de tidigt ett intresse. De ville verkligen ha mig, och visar uppskattning för den spelare jag är. Jag hade kontrakt med Sankt Petersburg i KHL egentligen, men fick bryta det när världsläget är som det är och det är jag glad för. Då försökte jag kolla var det fanns plats. Egentligen var det hela Europa jag tittade mot då.

Var det lätt att bryta kontrakt i KHL?

– Jo, men det gick bra. Det var skönt att det löste sig. Det var just efter OS. Världsläget blev som det blev och jag tänkte bara åk härifrån.

Brynäs var väl också med, va?

– Ja... Eller jag vill inte prata om klubbar så. Jag hade bra samtal med ”Bulan” och ”Skuggan”. Sedan pratade jag givetvis med Omark mycket. Vi känner varandra bra. Min spelstil passar bra här. Dessutom var det en utmaning för mig att komma hit. Man får en liten nytändning av att se nya arenor, åka andra resor. Det blir lite som att gå en en autopilot om man reser till samma ställen hela tiden.

Leo Komarov har inte spelat särskilt många matcher för sitt nya lag.

Men det är ingen överdrift att han redan nu satt ett starkt avtryck.

Han har utmärkt sig i det fysiska spelet och banar verkligen vägen med sitt spel. Det är ingen man av de stora orden. Han låter spelet på isen tala.

Han bildar förstakedja med två spelare i form av Einar Emanuelsson och Juhani Tyrväinen som redan har hög status i bland Luleåsupportrarna.

Vad Leo Komarov ska göra i den kedjan är ganska tydligt.

Nyttja sin kropp, sin tyngd, och gör det jobbigt för motståndarna.

Det tog 21 sekunder av SHL-säsongen innan han delade ut sin första tackling mot HV71, i andra matchen mot Rögle tog det 37 sekunder och mot Brynäs i den tredje matchen, så satt den första proppen efter 33 sekunder.

Men supportrarna verkar redan gilla dig skarpt.

– Det är bra! Jag har haft en tendens lite överallt att få fansen med mig. Men de gillar väl min spelstil och att jag spelar för laget. Jag har min roll och de som pratar om mig får gärna göra det, men jag gör bara mitt jobb. De verkliga kungarna är Jagr, Ovechkin och sådana spelare. För mig känns det som bäst när laget vinner, säger Leo Komarov ödmjukt.

Svarar på anklagelsen om ”fjanteri”
Lite så är han.

Han vill utmärka sig på isen och göra allt för sitt lag.

Men mer blygsam utanför.

Leo Komarov har noll behov av att hävda sig själv som person.

Han vill vinna titlar, spela bra hockey och bli uppskattad för sitt hockeyspel.

Men finns det för få Leo Komarov i dagens hockey?

– Jag har väl en speciell spelstil, jag tycker om hockey, och blir det matchdag, så kanske jag blir lite aggressiv och behöver få i gång mitt huvud. Men om det finns för få av min sort, det är inte jag rätt man att svara på. Jag känner att jag ändå spelar med stor respekt för medspelare, motståndare och domare. Det försöker jag hålla stenhårt på, säger Leo Komarov.

Under matchen mot Rögle var det kanske första gången som folk började lägga märke till Leo Komarov. Då Komarov ställde sig framför hela Röglebåset och höjde fingret som någon form av varning till Röglespelarna och kanske främst storstjärnan Daniel Zaar.

Han försöker inte spela hockey i alla fall. Han får fokusera på fjanteriet, sa Röglebacken Erlend Lesund i C More.

– Det är en del hur jag är. Det är min spelstil, men hockey är hockey och jag vågar lova att det kommer bli mycket sådana situationer när jag är inblandad. Det är så jag är.

Du har åtminstone satt ett väldigt avtryck.

– Det är faktiskt ingen överraskning för mig. Det är kanske bara så att folk här i Sverige inte riktigt vetat vem jag är. Det kanske de borde, för jag har spelat på hög nivå i många år.

Leo Komarovs ryska bakgrund
Den ödmjuke 35-åringen pratar helt flytande svenska.

Han är uppväxt i svensktalande staden Nykarleby i västra Finland.

Men föddes 1987 i estländska staden Narva.

– Jag är faktiskt född i dåvarande Sovjet om vi ska vara petiga, flikar han in.

– Sedan är min pappa ryss och min mamma estländska.

Känner du dig rysk?

– Jag är uppväxt i Finland. Vi flyttade dit. Jag är en finne. Har gått skolan där och varit med i den finska armén. Men jag har ett ryskt pass också, så mina rötter är ändå ryska och jag kan språket. Men jag är uppväxt som en finne.

Innebär det att du bastar varje dag?

– Det beror lite på. Men det är alltid bra att ta en bastu!

Din svenska är fullständigt briljant.

– Det är inte så konstigt. I Nykarleby pratar 95 procent svenska, och jag gick i svensk skola, mina vänner pratade svenska. Jag är uppväxt med att ha kollat på SVT och TV.

”Då var det stökigt”
Redan 2009 fick Leo Komarov möta Norrbotten.

I Moskva.

Som ny i Dynamo Moskva så blev han sambo med två välkända herrar, som har en stor historia i Luleå.

Succéradarparet Johan Harju och Linus Omark hade värvats till Moskva efter att de gjort 104 poäng i Elitserien året innan.

Eller ”The Övertorneå Connection”, som de kallades.

– Då var det stökigt, skrattar Komarov.

– Men det var bra. Det var en bra upplevelse. Det var ett av mina bättre år. Jag var ung, det var en stor liga att komma in i, och vi bodde tillsammans.

Hade ingen av er skaffat partner?

– Jag hade, och Omark var väl på gång med sin nuvarande fru. Men det var riktigt roligt och lärorikt. Det blev mycket kul i det huset.

Linus Omark, som valde att nyttja sin klausul han hade i kontraktet och vända tillbaka till Geneve i Schweiz hade en stor del i att Leo Komarov kom till Luleå.

Så bra att han nu hyr ut sitt hus till familjen Komarov, som består av fru och två barn.

– Jag lovar att jag ska ta hand om det, så gott det går. Men det var en anledning också. Jag är mån om att familjen ska trivas. Jag fick ett bra erbjudande om att ta Linus hus när han var i Schweiz. Det var värdefullt och en viktig del i beslutet.

Hur gör du på julen om Linus vill hem till huset?

– Jag kanske åker till Finland. Annars får vi väl ha en stor familjefest i huset på julafton.

Din fru Julia är väl gammal tennisspelare, förresten?

– Jo, det stämmer!

– Men nu är hon för gammal för det, hon är ju i min ålder. Jag spelade också en hel del tennis, men nu blir det bara padel. Vi är ett väldigt bra padelpar måste jag säga.

Leo Komarov fick lugna ner hetsen
Den breda svenska hockeypubliken har kanske upptäckt Leo Komarov först nu.

Men för de som följt den internationella hockeyn är han en välkänd spelare.

Några upptäckte säkert honom 2015. Under hockey-VM i Tjeckien.

Om inte annat så vet den svenska domaren Mikael Nord vem Leo Komarov är sedan dess.

Det svenska domarparet Mikael Nord och Tobias Björk gav då Komarov ett matchstraff för en tackling mot ryske spelaren Jevgenij Medvedev.

Det visade sig vara felaktigt och de svenska domarna skickades hem från turneringen.

De hånades sedan i sociala medier och stämningen blev hetsig.

Mikael Nord har senare i programmet ”Wikegård vs.” berättat om den fina gesten han senare fick av Leo Komarov som beklagade den hetsiga stämningen och även skickade en signerad matchtröja för Toronto Maple Leafs på posten till den svenska domaren.

– Jag har sett inslaget på C More. Jag minns händelsen bra, kanske bättre än någon annan. Ibland kan det se dåligt ut hur jag uppför mig. Vissa kanske tycker jag är kaxig och så, men jag har stor respekt för alla. Inte minst för domarna.

De har ett tufft jobb.

– Det har de. Men jag är också en som kan vara på domarna mycket. När jag var yngre så kunde det påverka mig i flera dagar. Men nu så spelar man, sedan går det någon timme och om de gör fel så gör de fel. Det är människor som har sina familjer och jag har stor respekt för domarna. Det som hände på VM var fel, men jag kunde inte vara hundra procent säker heller. Det är alltid lättare att bedöma när man kollar på video, och klimatet på sociala medier kan bli onödigt hett.

Varför gjorde du den gesten till Mikael Nord?

– Man ser vad som skrivs. Det blev jävligt många rubriker. Jag ville lugna ner situationen. Jag ville inte att han skulle få ta så mycket. Nu har det gått bra för Nord och han har fått en bra karriär. Man måste inse att alla människor gör fel, och det ska bli roligt att träffa honom. Jag vet tyvärr inte när han ska döma oss.

Komarov drömmer om SM-guld med Luleå
Leo Komarov kommer till ett lag som längtar efter guld.

Luleå Hockey har inte vunnit det svenska mästerskapet sedan 1996.

Då med Jarmo Myllys i laget.

En finsk ikon som Komarov har koll på.

– Man brukar alltid säga ”never forget 95” i Finland när Jarmo Myllys namn kommer på tal, och syftar till när Finland blev historiska i Globen 1995 och vann VM för första gången.

– Jag vet inte hur många unga som minns honom, men han var stor och jag vet hur stor han är här också.

I Luleå är det väl mer ”Never forget 96”.

– Det kan jag tänka mig. Vi ska göra allt för att vinna. Jag känner på killarna inne i omklädningsrummet att det fortfarande är en bitterhet efter förlusten i våras, så de vet vad som ska göras, men det är många bra lag som man får ha stor respekt för.

Du vet hur man vinner.

– Det har blivit att man fått vinna. Vi har bara mött några lag så här långt. Jag tyckte Rögle var jättebra, HV har en annan spelstil och så spelar Brynäs på sitt sätt. Vi har tio lag jag inte ens mött. Vi har en bra chans och är ett bra lag, vi ska jobba för att ta oss till slutspelet och sedan tar vi det därifrån.

– Jag är väl medveten om hur mycket den här staden längtar efter att få vinna. Vi ska gå för det, lovar Leo Komarov.
Kommentera