Luleå HF

115631 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2451223

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: En fråga, varför baserar du inte tabellen på poäng baserat på antal matcher som har spelats? eller har jag helt enkelt inte fattat din uträkning :-D
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Wilhelmsson: Nedan lägger jag den tabell jag tidigare kört med bredvid den tabell enbart baserad på poäng per match som du föreslog som jämförelse.

För och nackdelar med båda, fast kanske tabellen du föreslog är att föredra.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Wilhelmsson: Jo, så gjorde jag från början.

I en sådan tabell leder alltså Läjkers idag på 2,05 poäng per match, medan Malmet ligger sist på 0,92 poäng. Tabellen visar då korrekt ordningen mellan olika lag i serien, samt visar också lag som ligger när varandra, t ex har Luleå idag 1,28 medan Pölsan har 1,25. Hovet ligger klart bakom oss med sina 1,09 PPM (poäng per match).

Men jag tyckte att det där måttet och jämförelsen mellan olika lag inte kändes så användbart. Man hade lite svårt att värdera vad det innebar.

Så det jag gör är att jag först bildar en sådan tabell baserad på PPM. Sedan har jag lagt in en formel som plockar fram max antal matcher av något lag. Just nu är det Läjkers, som spelat 37 matcher. Och så multiplicerar jag PPM med i det här fallet 37 och resultatet blir det mått jag använder.

Känns också lite sisådär. Kanske jag skulle kört genomsnitt spelade matcher i stället för max?

Är det jag nu kör bättre än andra varianter? Kanske inte. Tidigare under säsongen varierade det ju rätt mycket avseende antal spelade matcher men nu börjar det bli någorlunda OK så kanske det snart är dags att använda den officiella tabellen, det blir bra det. Kanske kompletterad med en tabell baserad på form senaste 5 eller 10 matcher, för att få en prognostabell "hur slutar det om lagen lyckas i fortsättningen ungefär som de lyckats senaste 5 eller 10 matcherna.

Blev det tydligare?
Kommentera