Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2455646

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Realisten: Visst kan man måla i starka färger och välja att beskriva nyanser som antingen svart eller vitt och på så sätt få folk att lyssna.

Personligen tror jag att man måste ha ett väldigt starkt underlag för att gå så långt. Har man det inte tror jag att man vinner på sikt genom att avstå från såväl den svarta som den vita färgen.

Att Luleås match idag skulle bli så extremt avgörande som att beroende av resultatet är det därefter från 40% till 90% klart att vi är klara för SHL kommande säsong?

OK, det är din känsla. Men det är inte sant.

Det återstår hela 15 matcher att spela för varje lag. När man är nere på 5 matcher kan det ha blivit tydligt hur det kommer att sluta eller vilka det står mellan. Men med hela 15 matcher kvar KAN det faktiskt ske sådant vi idag inte alls skulle gissa på.

KAN NÅGOT AV LAGEN I MITTGEGGAN HAMNA I KVAL?

Se den aktuella tabellen nedan. Där har vi sex lag på plats 6# till #10 inom 4 poäng. Är det möjligt att något av de fem lagen kan tappa stilen så pass att de blir omsprungna av Luleå (4-8 p bakom), Pölsan (8-12 p bakom) samt också HoVet (13-17 p bakom).

Det skulle förvisso kräva att Luleå, Pölsan och Hovet skärpte sig och började ta mer pinnar än väntat och visst finns det en chans att det kan ske när de tre konkurrerar med varandra.

Men vilket lag från mittgeggan skulle det vara? Inte Röglet, de har fått ihop spelet och kommer framöver att klättra högre i tabellen. Knappast Trottoaren eller Oskars heller: de synes tillräckligt stabila på tillräckligt nivå. Vii räkna in Pungen där också men där har vi en akillshäl i form av vakten Högberg: skulle han bli skadad kan Pungen rasa snabbt. Timret är egentligen alldeles för bra, men har haft lite problem på sistone och börjar det gå emot kan det snabbt pli en streak av tappade pinnar.

Nej, mittlagen klarar sig antagligen. Men med erfarenhet skulle man tippa att spelade man ett antal säsonger skulle det nog hända ändå att ett av de nämnda mittgeggalagen rasade ned till kval. En ungefärlig gissning – alltså inte en så kallad killgissning utan en educated guessing – skulle kunna vara att det kan hända kanske var tionde säsong.

Sammantaget alltså runt knappt 10% chans att något av de fem mittgeggalagen kommer att få spela kval.

KAN MALMET SLIPPA KVAL?

Ja, naturligtvis. Nog för att de imponerat genom att torska ihjäl sig hela tiden och fortfarande fortsätter med den stilen. Och mycket väl kan göra det säsongen ut. Det är förstås ganska troligt, lite grann med inställningen att de redan givit upp och skiter mest i serien, tar någon vinst här och där men mest torskar utan att speciellt bry sig. Utan mer vila sig i form och förbereda sig för kvalspel där de kommer att vara motiverade att gå för >100%.

Men. Att de kollapsat sig igenom säsongen beror ju på att de inte fått ihop spelarna att spela som ett lag, utan att många olika viljor varit bortskämda nog att göra som de vill och småskita i matchen när de känner för det.

Men spelarna är betydligt bättre än så och skulle de gå samman och skärpa sig finns det en chans att de skulle kunna börja ge 100% redan tidigare, få igång lagspel och ta några vinster, och sedan rida allt bättre på en framgångsvåg. Uppdraget för Malmet skulle vara att hinna förbi 2 lag och närmast har de då Hovet 4 p, Pölsan 9 p och Luleå 13 p. Samt hela 15 matcher på sig att klättra.

Dags för en educated guessing igen, en uppskattning baserad på erfarenhet alltså. Hur ofta har vi varit med om sådana upphämtningar? Skulle föreslå att även det kunde ske var tionden säsong. Med andra ord runt knappt 10% chans att Malmet slipper kvala.

Och det betyder att chansen för att Malmet slipper kval samt risken för ett mittgeggalag att hamna i kval i princip tar ut varandra. Därmed har vi de tre övriga lagen i Huvvaligan – HoVet, Pölsan och Luleå – som sammanlagt ska tillföra strax över 100% för ett kvallag.

RISK FÖR HOVET, PÖLSAN OCH LULEÅ ATT FÅ KVALA?

Fördelat rakt på tre lag blir det förstås 35% risk för vardera laget.

Men till att börja med har vi aktuell poängställning att beakta. Hovet har 5 p upp till Pölsan som i sin tur har 4 p upp till Luleå. En sådan skillnad skulle vara nästan avgörande när vi har bara runt fem omgångar kvar, men nu har vi hela 15 matcher för vardera lag att genomföra. Visst spelar det roll vilken poängställning de just nu har men det har inte alls lika stor betydelse som hur lagen framöver kommer att uppträda.

Men säg att nuvarande poäng betyder att risken flrdelas till ungefär 30% risk för Luleå, 35% för Pölsan och 40% för HoVet.

Vidare har vi hemma:bortafördelning där Luleå och Pölsan har 8/15 matcher hemma medan HoVet har 7/15 hemma. Inte så stor skillnad förstås, men till det kommer att Pölsan och HoVet tar betydligt mer hemma än borta, så sammantaget kanske liten fördel Pölsan och liten nackdel HoVet. Och lägg till det nuvarande form baserat på senaste 5 matcherna där Luleå tagit 8 poäng, Pölsan 7 poäng och HoVet 5 poäng.

Sammantaget tappar HoVet lite mot de övriga där så därmed har vi…låt oss säga risk för kval 29% för Luleå, 34% för Pölsan och 42% för HoVet.

Vidare kan man beakta hur många sexpoängsmatcher lagen har: 5 för Luleå, 4 för Pölsan och HoVet men det är lite räligt. Fler sådana betyder chans att hämta in men samtidigt risk att förlora poäng i relation till konkurrenterna. Större betydelse än hur många sådana matcher man har är nog hur bra lagen presterar i dessa.

Likaledes kan man väga in hur starka motståndare man har under de avslutande 15 matcherna men även det lite knixigt med kunskap om att bottenlag som behöver pinnar mycket väl kan förväntas spöa topplag mot slutet.

Vad har de för potentiell högsta- och lägstanivå, egentligen? Har de under serien legat nära i många matcher där de tappat poäng (=behöver bara höja sig lite till för att vinna sådana poäng) eller har de torskat många matcher mer tydligt (= de måste höja sig ännu mer för att kunna vända förluster till vinster)? Lite hjälp kan man ha av målstats där Luleå med -11 ligger bättre än Pölsan och HoVet -23, samt av torskade bonuspinnar (Hovet 8/12, Pölsan 5/7 och Luleå 5/6. Där kan man nog ge Luleå lite extra fördel mot lite mindre för HoVet.
Säg att vi nu då har risken för kval 28% Luleå, 34% Pölsan och 43% HoVet.

Men nu kommer vi oundvikligen till ett tyckande och känslor. Vad tror vi om lagen? Hur mycket talar för att lagen framöver ska kunna ta sig samman och ta de pinnar som behövs? Hur stabila tror vi att lagen kan bli att nu ta en match i taget och leverera närmare sin högstanivå.

Nu är det ju ett tyckande bara. Men personligen tror jag att Luleå har en fördel framför de två andra lagen här. Men det är väldigt svårt att värdera och säkrast att inte lägga alltför stor vikt vid detta – inte för att det inte är viktigt, tvärtom är det ju mycket viktigt – men eftersom det är så osäkert. Och till det finns ju annat, som t ex risk för skador och vad det skulle betyda för laget. T ex diskuterade vi ju tidigare hur skada på Lassi skulle drabba Luleå men nu känns det lite lugnatre sedan warden varit så stark. Vidare har både HoVet och Pölsan betydligt färskare erfarenheter av att ligga här nere bland strecken och slåss för att undvika kval samt dessutom ha hamnat i kval och då skärpt sig eller inte, medan Luleå kan ha högre risk för paralyserande krisreaktion; inte ännu, men ju närmare slutet vi kommer. Svårt alltså, men jag skulle kanske efter denna variabel komma fram till den slutliga uppskattningen att risken för att hamna i kval för de tre lagen landar i:
• Luleå 25%
• Pölsan 35%
• HoVet 45%

Så ungefär ser hag det idag. Nu har vi ju en mycket viktig period framför oss med 5 matcher på elva dagar inklusive två sex-poängsmatcher mot HoVet och det innebär att efter den perioden kan bedömningen ha förändrats rejält.

Men tror inte att dagens match får den betydelse du föreslog: att vinst-torsk resulterar i 90%-40% chans att slippa kval.

Jag tror ju att innan matchen är chansen för Luleå att slippa kval 75% och efter matchen kan vinst-torsk leda till…säg 80%-70%.
Kommentera