Mora IK

45275 inlägg · 1668 ämnen

Den Eviga Publikfrågan.

1038303 · » Till forumet


Sv: Den Eviga Publikfrågan.
horcoff:
Ska man vara ärlig så hade säkert gränsen mellan hemma- och bortastå sorterats om, ifall trycket varit högre på hemmaläktaren.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Knogen: Angående fullsatt har det väl också att göra med att ståplats på 1500 platser ingår ~1000 platser för bortastå och ~500 för hemmastå.
I och med att det ser ut som det gör, så ska det ju till speciella tillfällen för att bortastå ska fyllas. Eller?
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Bukefalos:
Precis. Har ett antal sådana supportrar på jobbet. Drar mik skämt och skrattar gott. Får dom däremot ett drantskämt i halsen så pratar dom inte med en på flera veckor. Säger väl lite om dom.
mattias -74 För min del gör det inget om du håller dig härifrån.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Bukefalos:

Jag kan ta det mesta men när nån moring fösöker göra sig lustig över att Leksands fans skall behöva ha personliga assistenter på matcherna så anser jag att man måste svara emot. Folk som känner mig vet att jag har svårt att tygla mig och jag säger gärna vad jag tycker.

Nog tål jag det mesta men som sagt man väljer vad man skriver. Jag skulle aldrig skriva nåt liknande om moringar som forever MIK gjorde nyss för jag anser att det är barsnligt, därför kallade jag honom idiot vilket han är med den typen av meddelanden.. Kalla mig 5 åring om du vill men jag kommer aldrig säga vad jag anser om nånting här inne längre. Undrar vilka det är som beter sig som sårade 5 åringar egentligen.

Jag har förmodligen skrivit mitt sista inlägg här inne på bra länge
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
mattias - 74:
Bäste mattias - 74, du är en utmärkt representant för Drantarnas supporterskara. Du inbjuder gärna till polemik i ett motståndarforum, för att sedan uppträda som en sårad femåring, när du får mothugg.
Jösses!
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Forever MIK:

Man kan ju skämta inom en viss gräns, tål det mesta förstår du. Du kanske har fler roliga berägtelser om leksingar och hur de är.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
mattias - 74:
Tänkte skriva. Nog tycker jag att det ser ut som du skrev. Tål du inte detta så håll till på era sidor då. Detta är precis som norsk historier. Åk till norge så får du höra att våra norsk historier går där fast i en svensk variant. Det går liknande historier om oss i drantland så håll till godo.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
mattias - 74:
Tänk på att du är inne på ett MIK-forum nu.
Om någon fällde en liknande kommentar på Leksands sidor är reaktioner som din högst berättigade. Men här inne får du nog f-n acceptera att vi driver med leksingar, oavsett om ni tycker det är kul eller inte.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Forever MIK:

Moget värre. Din avundsjuka kan ingen ta miste på! Tänkte skriva idiot men jag låter bli.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Har tidigare hört varför det är så mycket folk på avloppsmatcherna, tydligen har varje supporter en skötare med sig. Så i sjäva veket så ligger siffran runt 3-3500 supportrar
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
mattias - 74:

Jag vet inte om du gör dig medvetet dum, men du har ju tydligen fortfarande inte greppat vårat resonemang. Vi har på ett väldigt pedagogiskt sätt försökt förklara för dig att dina frågeställningar är ogrundade och missvisande. Jag trodde i min dumma enfald att du, efter Insus förklaring i går kväll, hade fått poletten att trilla ned. Men tydligen inte.

Du får visst jämföra Mora med Leksand hur mycket du vill. I det här fallet mer än gärna. Det du påstår är dock att intresset för ishockey är svalt i Ovansiljan när en, jämfört med samtliga ES-lag, överlägset stor andel av vårat faktiska publikunderlag går på ishockey i Mora. Att sedan underlaget är litet är en annan sak. Det går liksom inte att trolla fram fler människor i vårat lags omland, hur gärna vi än skulle vilja.

Är det en jämförelse över våra lags arenor, eller supporterskaror, så vet vi redan att ni är mycket större. Vi är inte dummare än så. Den jämförelsen kan vi också ta.

Det vi inte tar är när du säger att 1 + 1 blir 5. Ett räknefel som man fick lära sig inte var tillämpbart redan när man hade Hej matematik-boken på lågstadiet. Använder man sig av den matematiken i samband med en diskussion om vårat lags publiktillströmmning så kan det bli väldigt missvisande i negativ mening. Jag tror också att du skulle reagera om någon haft en negativ uppfattning om Leksand, som du visste inte stämde. Har jag rätt?

Men som jag sagt tidigare så tror jag inte att ens den mest pedagogiska förklaring räcker. Vi har förklarat detta vid ett flertal tillfällen tidigare, vi har vänt ut och in på hela Dalarna för att visa att vi inte har något svalt intresse för ishockey i Ovansiljan. Faktiskt rakt tvärtom. Det har dock inte gått in hos dig, och det är ju bara att beklaga.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
MorganaLefaey:
Jag har gjort motsvarande kartor för femton hockeyföreningar i Sverige - samtliga ES-lag, samt några från årets KS.
I de överslag som jag gjort är MoDo den enda föreningen som är i närheten av MIK's siffra på hockeykultur. MoDo kanske är förbi nu när man spelar i den nya hallen.

Jag funderar på hur jag ska kunna få siffrorna än mer exakta, det bor ju folk även utanför tätorterna - men detta är dock en mycket mer exakt metod än att stirra sig blind på kommungränser vilket är den vanligaste metoden för dylik statistik. Den är rakt igenom löjeväckande för säg mig när någon hockeysupporter har hindrats av en kommungräns för att gå på match...

Hittar någon luckor i mitt resonemang?
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
"Mora har ungefär dubbelt så många innevånare som Leksand. Kan det vara kulturen som skiljer?"
"Men man blir ju lite brydd när man ser att Leksand t.ex i kvalserien har så ofantligt mycket större publik än Mora. Det måste ju bero på något. Jag tror att det finns ett större intresse för hockey i Leksandsregionen."

Dunc, kära Dunc:
Som jag visade med mitt lilla räkneexempel så bor det (räknat med samtliga tätorter) inom en femmilsradie från respektive ishall 26.800 runt Mora, och 114.300 kring Leksand - om vi delar av den yta som är gemensam.

Så att Leksand har "ofantligt mycket större publik än Mora" i Kvalserien är fullt logiskt. Om Leksingarna hade lyckats fylla sin hall i alla KS-matcher hade man snittat 7.650, dvs fullsatt. Då hade 6.7% av den totala befolkningen inom en femmilsradie gått på Leksandshockey. Nu var det inte fullsatt hela tiden, så KS-siffran var något mindre.
6.7% hade då varit ett mått på hockey-kulturen i Leksandsland. Alltså: "Hur attraktivt är vår 'produkt' hockey, gentemot allt annat som finns i närområdet"

Det är en lång bit kvar till Moras 14.9% för grundspelet i ES, som är MIK's mått på hockeykultur i Moraland.
Så nej, det finns INTE ett större intresse för hockey i Leksandsregionen.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Dunc:

Man skall inte jämföra Leksand med mora i alla lägen. Moringarna gillar liksom inte det :)
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Dunc:

Förresten, apropå hall och så...

...en liten länk, signerad Insu. Mycket läsvärd!
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Dunc:

För att försöka göra det lite begripligt; Dalarna är en ganska liten hockeyregion - befolkningsmässigt. Mora är i den befolkningsmässigt lilla regionen bara en liten, liten enklav längst uppe i norr i ett Leksandshav.

Get it? :-)
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Dunc:
Modernare hall: spelar in, ja.
Många år i högsta serien: spelar in, ja.
Större intresse, på grund av ovan: ja.
Men när du säger "regionen" så börjar du närma dig pudelns kärna. Där spelar vi nämligen i helt olika divisioner vad gäller befolkningsunderlag (se mGurus inlägg längre ner). Och det är inte till Moras fördel, trots att tätorten råkar vara större än Leksand.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
insu: Har absolut inget emot Mora. Men man blir ju lite brydd när man ser att Leksand t.ex i kvalserien har så ofantligt mycket större publik än Mora. Det måste ju bero på något. Jag tror att det finns ett större intresse för hockey i Leksandsregionen. Obs! att jag skrev regionen nu. Sedan kan det kanske till viss del också bero på att man i Leksand har en modernare hall.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Dunc:
Som utomstående visar du mest att du har noll koll (vilket är ok, som utomstående ;-)
Den stora majoriteten av Leksands publik kommer från Falun och Borlänge, Dalarnas enda två större orter.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Knogen: För mig som helt utomstående verkar resonemanget helt korkat.
Mora har ungefär dubbelt så många innevånare som Leksand. Kan det vara kulturen som skiljer?
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
titran: Nu är jag alldeles för lat för att ta fram en sådan lista och även om jag hade orkat vet jag inte om jag vet hur jag ska göra en. Jag får nog vänta en stund och hoppas någon annan från vårt område orkar.
Däremot så borde det inte vara någon klubb som snor besökare från modo. Tror inte Järved, Svedjeholmen och KB65 tar mer än spelarnas familjer från klubben.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
MorganaLefaey:
varför skulle det va så svårt? vi börjar med dej i ö-vik.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Metal Guru: Sitter med spänning och väntar på liknande uträkningar för alla lag i ES. Tycker det är ganska intressant och speciellt kanske lite extra med leksand, där alla snackar om att de är så otroligt duktiga på att få folk till sina matcher. Men en annan sak som kan vara lite svår att beräkna är väl hur många andra klubbar i lokalområdet man har att tävla mot. Inte direkt så att alla inom 5 mil håller på djurgården. Sundsvall tar väl en del från Timrå även om de flesta nog ändå hellre ser på ES-hockey än ett dåligt lag i Allsvenskan.

Hade även om dessa saker är omöjliga att beräkna varit roligt att se någon form av uträkning för ES-lagen.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Metal Guru:

Äh, man får väl höfta till det lite :-)

Ta bort 80% på underlaget från Älvdalens kommun, och lika i Rättvik. Ta sedan bort 50% (HERREGUD!!!) från Orsa, och lika mycket från Våmhus och Sold så är vi nog ungefär på rätt kurs.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Knogen:
Jag vet - men det är lite svårt att visa det med siffror tagna direkt från Statistiska Centralbyrån.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Metal Guru:

Du glömmer en ack så viktig detalj, som faktiskt är ganska adekvat i sammanhanget. Jag citerar mig själv från i går (?):

"insu:
Om vi sedan börjar titta på lagsympatier blir det ännu klarare att vi inte har samma publikunderlag. I Älvdalen och Rättvik är det - har jag förstått - mest leksingar. I Orsa är det blandat (konstigt nog, med tanke på den hord orsapojkar som spelat i MIK och det samarbete som finns och har funnits mellan orternas klubbar), i Våmhus är det också blandat, liksom på Sold. Inte ens i Mora kan man prata om något kompakt MIK-stöd.

Nu är kanske inte 100% av alla masar och kullor söder om Rättvik LIF-sympatisörer, men den uppblandning som finns i norra Dalarna finns definitivt inte. Där är det Leksand som gäller, i stort.

Jag tror att om Djanzon tänker efter lite grann så inser han kanske att hans resonemang är väldigt generaliserat och naivt. Det är lite som att den amerikanska Greenpeaceavdelningen skulle bli sura för att Sverige inte har 20 miljoner medlemmar, när de själva har det."
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.

Lägger till att alla befolkningssiffror är från 2005.12.31, så de är så färska man kan få.

Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.

Här är en precis likadann cirkel med Ejendahls i centrum. Inkluderande en fem mils cirkel, med samma avgränsare för Mora.

Så, vilka tätorter har vi i denna kaka då?

BorlängeBorlänge39 422
HalvarsgårdarnaBorlänge347
IdkerbergetBorlänge321
Norr AmsbergBorlänge227
OrnäsBorlänge1 094
RepbäckenBorlänge230
TorsångBorlänge685
BengtshedenFalun556
BjursåsFalun1 864
DanholnFalun446
FalunFalun36 447
GrycksboFalun1 781
SundbornFalun751
SågmyraFalun578
BjörboGagnef682
BäsnaGagnef687
DjurmoGagnef689
DjuråsGagnef1 253
FlodaGagnef695
GagnefGagnef1 115
MockfjärdGagnef1 935
SifferboGagnef399
AlvikLeksand242
DjuraLeksand396
HäradsbygdenLeksand626
InsjönLeksand2 150
LeksandLeksand5 861
SiljansnäsLeksand1 307
TällbergLeksand637
VästanvikLeksand385
BodaRättvik576
Nedre GärdsjöRättvik248
RättvikRättvik4 588
VikarbynRättvik1 208
JärnaVansbro1 429
NåsVansbro455
VansbroVansbro2 030
Summa 114 342


Slutsats:
Leksand måste alltså ha ett publiksnitt på 17037 personer om man ska kunna mäta sig med Moras siffror. Leksand är alltså en uschel förening på att få sina supportrar att 'gå man ur huse' för sitt lag.

Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.

En komplett lista på samtliga tätorter i Morakakan är här:

BonäsMora458
FärnäsMora957
Gesunda Mora235
MoraMora10 940
NusnäsMora724
SeljaMora565
SollerönMora946
VattnäsMora275
VenjanMora307
VinäsMora331
VåmhusMora880
ÖstnorMora523
OrsaOrsa5 278
SkattungbynOrsa266
FurudalRättvik449
GulleråsenRättvik365
Brunnsberg Älvdalen220
EvertsbergÄlvdalen285
RotÄlvdalen684
ÅsenÄlvdalen262
ÄlvdalenÄlvdalen1 812
Summa 26762

Vilket ger FMMA en beläggning på 14.9% under nyss genomliden säsong, om man räknar på detta vis. Naturligtvis bor det folk på landsbygden också, och det finns folk som åker längre etc, etc, blah blah osv - men nu tänker jag jämföra publikunderlag för två närliggande ishockeyklubbar, och då måste man ha precis likadanna förutsättningar - annars blir det ju äpplen och päron som man väger på guldvåg...

Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
mattias - 74: 
För att visualisera den där femmilacirkeln jag pratar om har jag gjort en karta med en cirkel fem mil runt FMMA.

Inom denna cirkel, där de flesta som ska fylla FMMA skulle finnas, finns mest myrmark och kalhyggen.

Du har några större tätorter här:
(senaste befolkningssiffror från 2005.12.31)
Mora 10940
Orsa 5278
Rättvik 4588
Leksand 5861

Se'n finns det lite mindre tätorter (större än 1.000) värda att nämnas inom cirkeln:
Älvdalen 1812
Vikarbyn 1208
Insjön 2150
Siljansnäs 1307


Mitt emellan Mora och Leksand har jag dragit ett rakt streck. De som finns i Leksandsbiten har fågelvägen närmare till Ejendahls än till FMMA. Det är ytterst tveksamt till om folk i åtminstone Leksand med omnejd skulle göra sig omaket att fylla på FMMA ens det allra minsta. Eller..?

Så,
nu när jag visualiserat vår femmila-sfär, samt påtalat våra problem med att 'tappa den undre kakbiten' på potentiella hockeybesökare - tycker inte du Mattias, att ett snitt i FMMA på 3988 åskådare trots allt är ganska bra?

Högt räknat bor det 22.000 personer i vår cirkel (minus Leksands-kakan). Det skulle betyda att vi hade en total beläggning på 18.1% av den totala befolkningen PÅ VARJE ELITSERIEMATCH.
Det, gott folk, är väldigt bra siffror.

Gör samma uträkning på valfritt ES- OCH AS-lag, och Mora kommer slå det med hästlängder. Förutom möjligtvis MoDo.
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
insu:

Det där var ett bra svar på min fråga. Gurun bara svamlar :-)
Kommentera

Sv: Den Eviga Publikfrågan.
Mattias 74:

Jag vet att du inte hatar Mora, så där är det ingen ko på isen. Men i vilket fall:

Din första fråga var hur många gånger under säsongen vi hade fullsatt (ett par, tror jag). En stund senare hade du glidit över till ett slutspel för några år sedan.
Men poängen är att begreppet ”fullsatt” är fullständigt ointressant. Varför?
Jo, för att det är helt beroende av a) hallens storlek, b) publikunderlaget.
Bygg Globen i Gagnef, och du kommer aldrig ha fullsatt ens i en SM-final.
Om du vill komma fram till att Leksand är populärare än Mora i bemärkelsen att Leksand har fler åskådare (hur ofta ni har fullsatt har jag ingen aning om) så är det ingenting någon av oss ifrågasätter (jag har själv skrivit en drapa om detta på Falejs Finest). Se även en liknande diskussion med nicket ”Djanzon” lite längre ner på sidan.
De flesta av oss, med någon som helst koll på geografi och befolkningsstruktur, är rätt impade av att en så stor del av bygden näst intill har fyllt FMM Arena de senaste fyra åren – fullsatt eller ej.
Kommentera

Den Eviga Publikfrågan.
(jag flyttar över denna fråga till en egen tråd...)

"Hur långt tycker du att det är rimligt att en vanlig Svenson-Svenson-fan (alltså inte en hardcore-supporter som kan åka 80mil enkel resa för en bortamatch i november) skall ha som mest i resväg (enkel resa) för att han/hon ska tycka att det är intressant med att inte bara följa med i media och vid jobbfikarast-diskussioner, utan faktiskt också besöka hockymatcher?"

Jag svarar själv då.
Jag tycker att fem mil enkel resa fågelvägen är vad man kan tycka är rimligt att någon ska bege sig stadigt till hemmamatcher för ens favoritlag.
Har man fans som snittar längre har man ett högre mått av hockeykultur i föreningen - har man fans som snittar kortare har man ett lägre mått.
 
Någon som tycker att siffran ska vara annorlunda? Och i så fall varför?

(Om vi inte definierar detta mått, så kan vi aldrig komma nån vart i den här frågan - då blir det bara som med Mattias här nedan - en massa tyckanden, som slutar i att vi kastar Pajen på varandra.)

Kommentera

1038303 · »