Mora IK

45275 inlägg · 1668 ämnen

Matchdräkten

1065632 · » Till forumet



Sv: Matchdräkten
Stigsson:
Har ni någon länk till tröjorna?
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Mike Skinner:
Snygga tröjor, men reklamen ovanför klubbmärket är dåligt placerad. Nu återstår att få tillbaka röda byxor och hjälmar..
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Stigsson:
Det gjorde det väl inte förra säsongen heller? Jag vet inte, det är klart klubbmärket är riktigt snyggt, men jag har inte jättemycket emot den "nya" loggan heller. Och tycker nog mest att det är häftigt att dräkterna inte är speglar av varandra utan att de faktiskt ser lite olika ut.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Mike Skinner: En av (få) saker att klaga på nu är väl att inte klubbmärket finns på bortadräkten
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Förvånansvärt lite diskussion kring nya matchdräkten. Är det för att folk har samma åsikt som mig om att den är fruktansvärt vacker? Avskalat med reklam, en återgång till klubbfärgerna som heter duga, nästan inget svart kvar nu. Bortastället lika så, jag är väldigt nöjd med våra dräkter.

Ser även att spelarprofilfoton kommit upp på hemsidan. Men var är lagfotot?
Kommentera

Sv: Matchdräkten
mora93:
Tröjreklam syns nog lite i media mer än sargreklam, eller? Bortamatcher, osv.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
insu: viss reklam kunde har stått på sargen istället
Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann m.fl:
Om vi bortser från kultur, traditioner och allt annat som många av oss (ibland lite väl konservativa) supportrar tycker är viktigt, så finns det ett annat ord som var och varannan jävla konsult slänger sig med nuförtiden, nämligen "varumärke". Och för att bygga ett sådant krävs långsiktighet – något som de återkommande referenserna Leksand och Brynäs har lyckat så bra med. (I Leksands fall är det visserligen det enda de har lyckats med.)
Små variationer och uppdateringar av matchdräkten är inte av ondo om man ska följa med sin tid (och kränga nya tröjor till de hardcorefans som alltid vill ha den senaste). Och att en del reklamblaffor är fulare än andra lär vi också få leva med – de företag som köper utrymme på dräkterna har naturligtvis inget intresse av att deras reklam ska smälta in.
Men att laborera med klubbens färger och klubbmärke är ingen bra idé om man vill att folk ska identifiera sig med MIK. Eller som klyschan brukar lyda: ”Det tar många år att bygga ett varumärke och lika många minuter att riva det”.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Mike Skinner: Såg att luleå förlorade mot Geneve (servette)
roligt!!! vive la suisse!! för övrigt tycker jag att det är bra att
man tog tillbaka den fina klubbdekalen med dess starka symbolik från
uppenbarelseboken.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
mattias - 74: Det är nog kommunen som gör det men i övrigt skiter dom i hockeyn...
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Db_04:

Falun driver väl inte sin hall själv heller det är väl kommunen som gör det ??
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Metal Guru: Borlänge är no bättre än falun på det sättet.... falu kommun satsar inte ett skit på Falu IF.....där gäller Bandy och Innebandy
Kommentera

Sv: Matchdräkten

immelmann:

Är verkligen Falun/Borlänge ett alternativ?
Kommer inte urbaniseringen inom lagidrotten sträva mot lag i Stockholm, Göteborg, Oslo, Åbo, Helsingfors, Köpenhamn och Odense för att kunna fylla de fullvuxna arenorna i framtiden.

Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann:
Lev i nuet...
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Gusten:
:)

jag tänkte ur ett längre perspektiv, ifall det sen visar sig att varken mora eller leksand är konkurrenskraftiga (vilket jag inte tror de kommer vara 2015-2020)
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Gusten:

Och vad fan menar du med "nästan 100-procentig"? ;-)

immelman:

Nog för att jag är svag för drömmare som på ensliga stigar vandra, men jag hoppas vid min gud att du får traska den där stigen alldeles själv.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann: Du verkar ju vara en jävla fin supporter, vilja lägga ner ditt favoritlag och allt. Nej stå på dig Knogen, du är nästan 100 procentig i dina inlägg...jävligt synd att du inte är Brynäsare bara ;)
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Metal Guru:

yeye, jag är ju egentligen för att lägga ner både leksand och mora och satsa på en ny förening i falun lr borlänge då det på sikt är enda sättet för elitseriespel i dalarna (imho). men då är väl jag motsatsen till konservativ också ;)
Kommentera

Sv: Matchdräkten

immelmann:
om nu svensk hockey idag är en kommersiell cirkus, vore det väl trevligt att hålla sig i utkanten av den strömfåran.

jag står bakom Knogens resonemang till 100%.
man bygger kultur på långsiktighet. om vi nu lyckats med att bygga kultur i 60 år vore det väl lätt korkat att tulla på dess grundvalar genom att blanda in lite annat bara för att det k-a-n ge lite billig häftighet just nu..?

Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann:
Varför kan inte konservatism gå hand i hand med kommersialism?

Att vi tvingas se matchtröjor med reklamlappar påklistrade lite här och där får vi nog köpa. Men att ändra eller lägga till bland Mora IK:s grundfärger är inte alls lyckat.

Om Mora IK har ambitionen att växa, och locka fler supportrar runt om i landet så vidhåller jag att man ska ha en igenkänningsapproach, istället för en där man byter utseende stup i kvarten och dessutom har samma stuk på tröjorna som en dryg handfull andra lag.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Knogen:
svensk hockey är idag en kommersiell cirkus som är ute efter att underhålla för att på så sätt locka fler besökare. det säger sig självt att de traditionella värderingar som fanns när mora bildades inte på något sätt skulle kunna följas och bygden fortfarande skulle kunna ha ett konkurrenskraftigt hockeylag. att en del försöker anpassa sina konservativa hjärnor efter den nya hockeyn är på många sätt sött men ingen folkdräkt skulle någonsin ha "löfbergs lila" stort påklistrat på sig och matchtröjors främsta syfte idag är att se "tuffa" ut så att folk fortsätter köpa replikor år efter år.

om leksands supportrar tror på en konservativ syn på hockeyn så kul för dom, det gör iaf inte deras styrelse och det är det som kan leda till att leksand faktiskt tar sig upp till elitserien igen. vilken sportansvarig som helst i sverige ser hellre en kostym med fet plånbok på läktaren än en fet 30 åring som står och skriker i sin öldränkta replika.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann:

"men snälla nån... det är en matchtröja... inte en nyutgåva av bibeln."

Jag vet ärligt talat inte riktigt vart du vill komma med det där med nyutgåva av bibeln. Det jag vet är dock att du just lade ytterliggare en karamell i Emil Nilséns gottpåse. För ett par veckor sedan gick han till angrepp mot morasupportrarna i sin blogg, och kallade dem för (ung.) "oinsatta fjantar som inte bryr sig" under ämnet matchtröjor. Jag högg tillbaka, och menade att det gör vi visst. Jag inser nu att det kanske var något överilat, för hur ogärna jag än vill erkänna det så har faktiskt karln rätt.

Att du, som jag nu tolkar det, menar att det "bara" är en matchtröja visar rätt tydligt att vi har helt olika uppfattning om vad matchtröjan är, och vad den står för. För dig verkar den bara vara ett ytligt attribut som kan se ut lite hur den vill. För mig är den mer en symbol, en del av helheten och kulturen runt Mora IK (jo, det är faktiskt kultur). Det är något killarna i laget bär när de representerar våran kultur. Jag brukar jämföra det med folkdräkter. Det är något som ska tala om för utomstående betraktare var man kommer från, och det är något som andra inom samma socken ska känna tillhörighet med.

Precis som de flesta andra kulturer har Mora IK sina egna färger (rött, vitt och grönt, för de som inte visste det). Att plötsligt börja pytsa in andra färger leder ofelbart till förvirring. De traditioner som sammanbinder individer inom en kultur är viktigare än vad folk i gemen tror. Både för individer inom och utom densamma. Det är lätt för oss att känna igen en same på hans traditionella klädsel, det är lätt att känna igen masaier för deras speciella danser, det är lätt att känna igen en AIK:are på klubbmärket och de svart-gula färgerna, det är lätt att känna igen en leksing på klubbmärket och de blå-vita färgerna, en moring känner man igen på de vit-röd-gröna….nej vänta! röd-vit-grön….gula färgerna….nej, vänta! de röd-svart-vit-gröna färgerna ska det vara ja...eller? Är det förresten inte lite blått med där också?

Att Mora IK låtit det svarta dominera över det gröna på klubbdressen är för mig lika malplacerat som om Tre kronor plötsligt skulle skrinna in på isen med röda kronor på bröstet. Skillnaden är att i fallet Tre kronor bryr jag mig inte nämnvärt mycket.

Som jag malt om hundratals gånger nu är jag övertygad om att Brynäs IF:s och Leksands IF:s konservativism har en stor del i deras stora popularitet. Fråga den normalintresserade hockeykonsumenten ute i Sverige vad Mora IK har för grundfärger och du får nog säkert ett svar som här ovan. Hur ska man kunna locka anhängare till, eller sympatier för klubben med en sådan ”kuragömma”-taktik?

Det här lät säkert som något kvasiakademiskt mumbo-jumbo, men om du tänker efter en smula så ligger det en hel del i att man som utomstående lätt kan känna igen en kultur som håller fast vid gamla traditioner. De som dribblar runt med sina attribut försvinner strax ut i ingemansland, och binder därmed ris till sitt eget arsle.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Lupaschuk fortsätter att ånga på.

Salzburg - Malmö x-x (0-0, 0-3, x-x) - Pågår
Period 2
0-1 Mikael Johansson (R Lupaschuk) PP2
0-2 Ross Lupaschuk (E Frylén) PP1
0-3 Johan Björk (M Paulsson) PP1
Period 3
Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann: Aj..Aj Först ock främst måste man kunna läsa innantill...Läste att Db_04 skrev "är inte han en pådrivare" och då förstår du svaret.(frågan)
Kommentera

Sv: Matchdräkten
challe:
Nej, Rydbergs Chark sponsrar inte Mora. Däremot har Mora en sponsor som heter Rybergs Chark. Rydbergs är ett helt annat företag. De tillhör Foodmark Sweden AB, och tillverkar såser, majonäs, potatissallad m m. Vad Rybergs Chark tillverkar förstår du förhoppningsvis.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Knogen:
Du kan maila mig på [email protected], så kan vi diskutera saken vidare.

På tal om Ritchie Blackmore, i dag kom denna med posten (länk).
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Stigsson:

Låter som en perfekt trio, Kultanen blir en lysande kapten.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann: Det blir Kultanen assisterad av Bogg och Jansson, det har jag sagt sedan midsommar. :-)
Kommentera

Sv: Matchdräkten
horcoff:
hehe, att man är en pådrivare är ju mer eller mindre ett kriterium för att få bli kapten :p
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Db_04: En undran..kan man inte vara Kapten fast man är pådrivare i laget ?
En genuin Morait (Älvd.)som Martin Jansson skulle väl passa för han är ju ingen bråkstake precis.
Kommentera

Sv: Matchdräkten

RQT: ja borde ju inte finnas så mycke till andra alternativ....

Martin Jansson kanske.... men är han en pådrivare?

Kommentera

Sv: Matchdräkten
Mike Skinner: Verkar så, jag gissar på att Kultanen blir kapten.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Bogg verkar vara assisterande kapten den här säsongen också, eller?
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Knogen: håller med där..... den snyggaste moradräkten var den innan det nu nerlagda Moraknäcke köpte in sig !
Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann: Nej då hade tråden hetat "Nyutgåva av bibeln"
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Knogen:
men snälla nån... det är en matchtröja... inte en nyutgåva av bibeln.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Ola:
Jag kan också acceptera texten MORA. Tycker de två senaste säsongernas tröjor har varit helt ok (mest för att de haft MIK:s traditionella grundfärger, som de BÖR ha). Men i valet mellan MORA och klubbmärket smäller klubbmärket tiofalt högre. Och klubbmärket får under inga omständigheter tas bort helt som det gjorts de senaste säsongerna. Det är vansinne.

Tyvärr är årets tröjor - med undantag av klubbmärkets självklara återkomst - ett steg i fel riktning. Det svarta tar över på det grönas bekostnad, och vips har vi en ny färgsammansättning på Mora IK. En färgsammansättning som inte ska finnas där. I alla fall inte om man ska vara det minsta konservativ. Och att vara konservativ, och hålla på traditioner är något jag vurmar starkt för. Har länge tjatat om Leksand och Brynäs, de två kanske mest konservativa lagen i Sverige. Jag tror inte att de är de två mest populära lagen för inte heller. Folk känner igen en leksing och en brynäsare, och har så gjort sedan Hedenhös. Sådant gör mer än man tror.

Mora, å andra sidan, ser ena året ut som en kopia av Luleå, sedan som MoDo/Frölunda/SSK/Malmö....m.fl. m.fl. Detta efter att tidigare dribblat med knäckebrödsreklam istället för klubbmärket på magen, och dessutom med en massa gult på tröjorna. Att vi inte ens kan hålla oss till de traditionella färgerna är inte alls lyckat, och något som inte gynnar klubben på sikt.

Den där gruppen låter synnerligen lockande. Frågan är väl hur mycket vi skulle ha att säga till om? :-P Men vi kanske skulle få önska en bit med Ritchie Blackmore i alla fall :-)
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Jag gillar det. Jag tycker det svarta gör sig bra ändå. Ser proffsigare ut, på nåt vis.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Ola: Äh! I orientering är Leksand bara ett jävla köpelag, hatade av alla. IFK Mora har iofs flest utlänningar :)
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Ola:

Vi rycker opp oss i Kbalserien mot er och SAIK :)
Kommentera

Sv: Matchdräkten
mattias - 74:

Å fan. Ja, då får ni nog rycka upp er några snäpp.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Ola:

haha står itne på förrän vi tar opp kampen mer er på is igen =)
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Knogen:
Du har helt rätt, även om jag kan acceptera texten MORA på dräkten. Ska vi bilda en grupp, som kan ta fram förslag till kommande dräkter?

mattias - 74:
Ja, i baseboll och orientering tillhör man väl Sverige-toppen?
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Metal Guru:

ja vi ä bra på många saker serru!!
Kommentera

Sv: Matchdräkten

Knogen:
Låt det vara en tröst för Leksingarna att de är bra på nåt... :0)

Kommentera

Sv: Matchdräkten
Db_04:
Håller med beträffande klubbmärket. En självklarhet kan jag tycka. Däremot gillar jag inte färgsättningen. Moras färger är inte rött-vitt-svart (med lite grönt), utan vitt-rött-grönt (helst med dominerande vitt). Med ett så pass stort inslag av svart blir det en helt annan tröja. Håller med Bengt här nedan som tycker det blev mycket MoDo över nya tröjan. För mig känns hemmatröjan faktiskt inte särskilt mycket Mora IK.

Bortatröjan hade jag högst förväntningar på, men blev väldigt besviken på att man inte tagit med klubbmärket även på den. En bortatröja med klubbmärket och grönt axelparti i stället för svart hade varit en nostalgitripp värd namnet.

Även om det bär emot så måste jag erkänna att vi ligger ljusår från Leksand vad gäller att vårda våran kultur. Konstigt eftersom vi annars är så duktiga på det här uppe.
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Db_04:

Smygmoring !!!
Kommentera

Sv: Matchdräkten
Stigsson: ÄNTLIGEN har ledningen i MIK tagit förnuftet tillfånga och fått tillbaks klubblogon på tröjjan.... Hemma tröjjan va riktigt snygg !
Kommentera

Sv: Matchdräkten
immelmann: Var det inte dom som hette Cavotec, i sånt fall så tyckar jag mig skymta deras reklam på armen ovanför siffran.
Kommentera

1065632 · »