1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582183 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #1266012

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Jag tycker Skellets ordförande uttrycker det bra. Och jag tycker att det är patetiskt/desperat av Lule att försöka kasta sig på tåget. Var som helst, bara det tar oss någon annanstans, typ.
Jag skulle gärna se att man följde den tänkta arbetsordningen och behöll lugnet, så att man kan diskutera öppet för/emot när man vet exakt vad det är man har att förhålla sig till.

Hursom, dina frågor:

1. Nej, så är det givetvis inte. Men vem tror det? Om nu en europaliga ska bli av kommer det garanterat bli så att alla deltagande lag får köpa in sig, och att de lag som bekostat utredningen blir kompenserade. Vem tror något annat?
Och inte heller handlar ju utredningspengarna om några 'sex miljoner'/lag. Vi har ju redan konstaterat att maxbeloppet som nämns (och som den gode El Maco mycket riktigt påpekar är absurt hög för en jävla utredning) är 24 miljoner, varav KHL ryktas stå för hälften. 12 millar delat på HV, DIF, FBK, LHC, VF och då LHF blir knappast 6 millar var. Det blir snarare, i sammanhanget, högst beskedligare summor. I a f för VF, FBK och HV som har det lugnt på bankkontot.

2. Återigen, vem tror något annat? Men likaväl finns inga garantier. Ingen ska få mig att tro att den här Europaligan - i nuläget - är blott formaliteter från en sjösättning. Det återstår nog en hel del hinder på vägen som måste överbryggas om den ska bli realitet. och i vilken slutlig form den i s f får står skrivet i stjärnorna. Det är som bekant lätt att säga 'vi hänger på!', men det krävs lite mer för att faktiskt göra det.

3. Är det så är det såväl sorgligt som oproffsigt. Så om Brynäs, SSK och Rögle blixtsnabbt skulle skrika 'vi är med i utredningen!!1', är ligan spikad då?
Nej, jag har svårt att tro att det är på sådana premisser som en sån här total omdaning av svensk elithockey skulle grundas.

4. Jag har ingen aning. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte blir så. Det blir döden för svensk hockey as we know it. Stängd liga. Större marginalisering och klyftor (vem tror att Lule skulle ha något som helst att hämta i en serie där dom ska tampas med alla toppklubbar i Europa? Vad har dom som skulle föra dom ett enda pinnhål upp från den kassa position dom har nu, i den svenska ligan?).
Konstruerade semimästerskap (distriktsvinnaren i den gruppen blev svenska mästare, semifinalsvinnaren blev, hm...få se nu...nordisk mästare, grattis!).
Stor risk för minskat intresse för hockeyn överlag (vem är sugen på allsvenskan? Med plantskolelag som tävlar om någon krystad kvasititel?). Ekonomisk baksmälla (rejset efter mer pengar, större marknader och hårdare konkurrens tenderar att skörda offer. Se bara på hur många elitserieklubbar som ligger på marginalen. Inte p g a 'sviktande intäkter' utan snarare pga skenande utgifter. Detta löser man inte genom att få mer pengar att gambla med. Däremot ökar man riskerna för bottenlöst fall än mer).

Återigen. Jag tycker att hela den här europaligegrejen borde synas med nyktra, avvaktande ögon. Lule borde givetvis ha hållt sig kvar i dom ofrälstas skara. Deras tilltag är desperata pajaskonster. Jag hoppas att övriga, ännu dröjande klubbar kommer överens om att sitta stilla i båten. Det här är ingenting annat än ett pyramidspel för tre, max fyra klubbar i Sverige. Grattis till dom om det blir verklighet, stort jävla ograttis till dom övriga.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger:
1. Nog tänker ägarna till HUB Europa AB se till att bli kompenserade alltid. Enligt vad svensk media har presenterat så betalade HV71 ca fyra miljoner för att köpa aktieandelar i HUB Europa AB någonstans i samband med att bolaget bildades den 17:e juli 2009. Mitt antagande är att det är delar av de pengar som Djurgården, Frölunda, Färjestad och Linköping tillsammans anser sig ha lagt ut (säkert med lite tillagd ränta/avkastning) sedan de startade utredningen inom ramen för Nordic Trophy-gruppen ca 4 år tidigare.

Därefter beslutade sig HUB Europa AB, tillsammans med KHL, att satsa de välbekanta 24 (7+17) miljonerna på utredningen. Hur mycket av dessa pengar som redan fanns i det nya bolaget och hur mycket ytterligare de fick skjuta till står inte att läsa någonstans. Möjligen bör det framgå i deras årsredovisning (någon mer kunnig på ekonomi och företagande kanske kan svara på det). Men visst, det bör max bli 12 miljoner / 5 lag = 2,4 miljoner per lag för utredningen.

Den 9:e oktober 2009 valdes Anders Källström, ordinarie ledamot (Modo) och Curt Johansson, suppleant (Luleå), in i styrelsen för HUB Europa AB.

”– Jag tycker det är bra att vi från de övriga sju klubbarna har insyn i utredningen, säger Curt Johansson, ordförande i Luleå.” [se länk nedan]

Det var nog snarare så att Luleå själva ville ha insyn i vad som pågår, men det är bara min personliga teori.

Åtta månader senare aviserar Luleå att de ska köpa in sig i HUB Europa AB. En slump eller vet Luleå tack vare sin position något som inte andra vet? Att det kommer kosta någonstans i storleksordningen sex miljoner är inte så konstigt. Först ersättning till Djurgården, Frölunda, Färjestad, Linköping och HV71 för tidigare utredningskostnader, sedan ytterligare en slant för den fortsatta gemensamma utredningen med KHL. Låter fullt rimligt med ca sex miljoner. Låter också fullt rimligt att Luleå vill förhandla om kostnaden som dess ordförande Curt Johansson aviserat att de ska göra. Större köp i aktiebolag brukar föregås av förhandlingar innan styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera eller förkasta budet.

2. Det är helt rätt att det inte finns några garantier. Det finns det inte för någonting. Inte heller att man kan köpa in sig i efterhand utan att det kommer kosta skjortan. Vad jag dock är rätt så övertygad om är att när fem, snart sex, elitserieklubbar och penningstark hockeyliga (KHL) valt att gå vidare i förarbetet till ett sådant här projekt så kommer projektet också bli av. Det kommer att tvingas fram för att man vill se resultat och för att man tror starkt på sin idé. Dessutom vill ha avkastning för sitt riskkapital.

3. Det är möjligen sorgligt men knappast oproffsigt. Återigen, varför ska klubbarna i HUB Europa AB riskera hela det satsade kapitalet och låta andra ha chans på hela vinsten? Det kommer de inte, vilket såväl du och jag konstaterat. Vad jag däremot tror är att när/om platser väl ska tillsättas så har aktiekursen för HUB Europa AB gått upp. Kommer det bli klart dyrare att gå med. Det kommer bli huggsexa om de sista platserna och den avgörande faktorn blir hur mycket man är villig att betala. Det racet vet jag inte om Timrå orkar gå med i. Som sagt, möjligen sorgligt men knappast oproffsigt. Det är business, like it or not.

4. Visst, svensk hockey kommer inte se ut som den gjort. Men måste den det? Jag tror att en fortsättning på dagens Elitserie är ett långsamt självmord för svensk ishockey. Vi har en förmåga i Sverige att slå oss för bröstet och tycka att vi är bäst, eller i alla fall himla bra. Idag har KHL passerat Elitserien med jättekliv och vissa lag i Schweiz som för 15 år sen ansågs vara blåbär kan idag slå vilket lag i Elitserien som helst på käften. Den nya andraligan som lär skapas i Sverige kommer förmodligen motsvara dagens Hockeyallsvenska, såväl sportsligt som publikt, men viss felmarginal åt båda håll. Men redan idag är det fåtal klubbar som har en trovärdig möjlighet att gå upp och sedan etablera sig i Elitserien. Klubbar som Almtuna och Bofors har rimligen inte ens de ambitionerna idag. För många (i synnerhet bobbarna) gäller det bara att försöka hänga kvar. Däremot har spelare i lagen garanterat ambitionen att själva ta sig till högsta serien. Så kommer det vara även i framtiden med en ny Europaliga.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger: väl talat birger . väl talat
Kommentera