1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581446 inlägg · 6216 ämnen

Slår vi vakt om SHL och Elitserien?

1266097 · » Till forumet


Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger: Ett upplägg som förmodligen aldrig kommer att vara aktuellt är att för de svenska 10 lagen ha kvar systemet med uppflyttning/nedflyttning från/till allsvenskan. De euro-liga lag som hamnar sist får köra kvalserier för att hålla sig kvar. Med detta upplägg så skulle man få kompromissen att de stora föreningarna får vara med och bråka mot lag ute i Europa medan smålagen i allsvenskan fortfarande kan ha drömmen att gå upp på sportsliga meriter.

Som sagt så kommer förmodligen det upplägget aldrig att vara aktuellt, då klubbarna som driver detta inte vill riskera att halka ur själva.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Nja, det återstår väl inte enbart känslomässiga för- och emotresonemang.
Jag vägrar fortfarande att tro att uttagningsprincipen för vilka lag som ska ingå beror på vilka som är snabbast att säga sig villiga att betala.
Jag hoppas och tror fortfarande att inget annat elitserielag gör samma patetiska utspel som Luleå, utan fortsätter sitta enade och stilla i båten.
Jag tvekar fortfarande på hur den här ligan verkligen ska ros i hamn, och hur den de facto kommer att se ut - om den nu blir av.
Jag är väldigt oövertygad vad gäller de framtidsvisioner och behov som ligger till grund för den här ligan. Som El Maco är inne på: det luktar Lyxfälle-beteende lång väg. Och lösningen på det är inte att man höjer shoppingribban ytterligare.

Sen. slutligen lite känslopjunk: blir det här spektaklet av kommer mitt eget intresse för hockeyn minska radikalt. Det är en av de starkaste, egoistiska drivkrafterna för mig i denna debatt.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Tror också att det är bättre att gå med i ett tidigt läge. Viljan att driva igenom detta är nog rätt stor hos "storklubbarna" och det ligger nog även en hel del personlig prestige hos initiativtagarna att få detta till stånd. Vill man vara med och påverka hur det kommer att se ut framöver så är det nog bättre att sitta med på mötena och göra sin röst hörd där. Väntar man och ser vad som presenteras så har man nog betydligt mindre möjlighet att påverka i den riktning man själv vill. När väl ett färdigt förslag ligger på bordet så finns det nog inte utrymme för några större ändringar utan då är det nog bara att gilla läget. I bästa fall så blir man inbjuden och får en plats, i värsta fall så får man ett "Tyvärr, inte som läget ser ut idag. Kanske i framtiden om ni...". Sedan finns det väldigt många olika scenarion däremellan. Men chansen att påverka hur ligan skall se ut är nog små i det läget.

Att det sedan är de två lag som tidigare beskrevs som mest Europaliga vänliga av de utomstående lagen som börjar förhandla om att gå med gör ju att man blir ännu mer orolig. Jag har en olustig känsla av att de sista lagen (däribland Timrå) går och väntar på och hoppas att det skall bli pannkaka av allt och att detta i deras ögon obekväma utveckling läggs på is. Olustkänslan kommer då därför att jag tror att detta kommer att genomföras och att Timrå då satt sig i en situation där de kan få svårt att komma med.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
JimmyH:
De flesta klubbar har väl något ekonomiskt eller organisatoriskt lik i garderoben. Timrå är väl inte heller direkt fläckfri på den punkten med storsatsningar som gått om intet. Men på det hela taget känns Luleå, precis som dagens Timrå, som en klubb som tänker efter före och inte ger sig in på vad som helst. Därför var jag heller inte förvånad att de avvaktade tills man fått åtta månader av insiderinformation. Ett strategiskt och smart drag att ta en styrelseplats i HUB Europa AB.

Skönt också att det är fler än jag som är orolig för hur detta kan komma att sluta. Det tycker jag är ett tecken på att man förstår att en väldigt stor omdaning av svensk ishockey kan vara på gång, att man bryr sig om det och att man bryr sig om sin förening. Ska man göra sin röst hört är det nog nu och inte när utredningen i princip är klar. Förhoppningen med mitt första inlägg i tråden var att väcka debatt och jag hoppas fler supportrar vaknar ur sommardvalan och engagerar sig, lämnar sin åsikt, liten som stor.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger:
Jaha, att döma av den uteblivna faktakritiken så har vi lyckats få korrekt information i faktarutorna verkar det som. Väl så långt.

Vad som nu kvarstår är meningsskiljaktigheter kring huruvida någon form av Europaliga är bättre för svensk ishockey än Elitserien. Här kan vi diskutera för och emot till dödagar. Det tänker jag mig inte ge mig in på. Det är alltför många påverkande parametrar att ta hänsyn till att jag inte tror någon i detta forum är kapabel att presentera all den nödvändiga fakta som krävs och på ett tillräckligt greppbart sätt för att ta ett rationellt ställningstagande. Då borde man snarare själv vara en kandidat för utredningen. Istället kommer debatten här mer präglas av känslor än fakta, á la SSU mot MUF.

Istället backar jag tillbaka till mitt första inlägg i debatten och min oförändrade oro för utvecklingen. Då menar jag utvecklingen där vi ser hur intresset ökar kring en medverkan i HUB Europa AB medan Timrå deklarerat att de står fast vid sin "vänta och se-linje" när båten nu börjats sättas i gungning. Vad sker i kulisserna i på Timrås kansli? Hur påverkar ett deltagande i HUB idag en möjlighet att få en plats i en ev. ny liga? Är Timrå villiga att byta fot? Retoriska frågor allesammans givetvis, alternativt riktade till ordföranden Christer Ericson.

Det jag är rädd för är fortsatt passivitet och en oväntad käftsmäll tillbaka till hockeyns bakgård. Oavsett vad vi tycker om en ny liga, delar du inte denna oro?
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger: man måste beundra eran verbala förmåga i alla fall . ni som är inblandade i denna diskution
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
El Maco: Haha. Jag är som en Cyrano de Bergerac under din balkong, viskandes förföriska och snärtiga mastodontinlägg.
Låt oss synas och gravskåla under lämplig stockholmsmatch. Ligan dör, och vi med den. Eller nåt.

I övrigt nickar jag tebaks. Lättare var ordet, sa Loob.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Först av allt så är jag inte villig att benämna utbytet med serien under som en personlig förhoppning. Det var bara en tanke.

Sedan så delar jag inte fullt ut din bild av Luleå heller. Det har varit strul där. Man blev ju rätt grundlurade av Obol, om jag inte minns helt galet.

Men självklart är jag lite orolig över dessa tankar. Sporten som är halva mitt liv sitter i Sverige i händerna på några klubbdirektör. Fel beslut och jag lär få emigrera till Kanada.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?

Bragd-Birger: Oh baby, kan du inte sluta vara anonym så vi kan ses och ta en lunch eller något, jag tror vi skulle ha en del att prata om och nicka instämmande till varandra åsikter.

Men en sak till, det här med tillväxt. Hela begreppet klubbdirektör är förförande. Är du direktör måste du bygga imperium. Klubbar ökar på antalet anställda utanför isen hela tiden. Vissa drar in kronor som kocken och biljettanterna. Andra är nice-to-have som heltidsanställda målvaktstränare, heltidsanställda ungdomsansvariga, marknadsekonomer, informationsansvariga och you name it. Om man tar Färjestad som erbjuder heltidsanställningar till alla som har 200+ matcher i klubben kan man lätt få en ganska stor kostym utanför isen. Jag gillar att man gasar, att man satsar där man kan lyfta och förbättra och få avkastning. Men då måste man även kunna bromsa och effektivisera när det går tyngre. Gamla stormålskyttar, vad fan kan de om sånt? Har man tre konferensvärdinnor och efterfrågan (eller i alla fall betalningsviljan) från företagen att käka pytt, dricka stor stark, lyssna på tränarord och kolla hockey för 1000 spänn kuvertet sjunker till typ 500, då kanske man måste spara in en värdinnetjänst eller ladda spelarbussen med fulöl från Puttgarden. Hur är det med kostnadskontrollen i den gamla folkrörelsen Svensk Ishockey? Är det lättare att fantisera om Red Bull-pengar än att anpassa kostymen?

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Drömmen för de ursprungliga 'utbrytarna' - och då i synnerhet de som skulle tjäna mest på det av dessa - är naturligtvis att det blir en eskalerande paniksituation med fler Luleå-ageranden. På så vis kan man få folk att frivilligt kasta sig in i något som man eventuellt annars, om man satt stilla och enade i båten, skulle kunna vara betydligt mer kritiska till.

Jag tror inte att Elitserien håller på att begå ett långsamt självmord. Visst har KHL spetsat till situationen för europahockeyn ytterligare, men: den ligan går ju riktigt sugigt. Vad är det, 100 millars förlust i snitt/lag? (Har ingen koll, mer än att det är en siffra som figurerat på Hockeysverige.se).
Den ligan kan dö när som helst. Ryssland är Ryssland.

Dessutom: om nu en liga som urinerar tämligen obehindrat på övriga Europas finansiella muskler är sugna på att komma in på de andras marknader - vilka tror att dom gör det för att 'jämna ut' hockeyvärlden en smula?

Sen så klart, det argument som dragits ett antal gånger redan: varför nöjer sig fotbollen med att enbart köra Champions League och cuper istället för att permanenta en Europaliga? Bestående av Man Utd, Barcelona, Inter, Arsenal osv ? Istället för att harva i öppna ligor där lag som Hull och Xerez står för motståndet?

De Fyra Stora i Sverige har det svettigt. FBK backar, och gör plötsligt förlust. Publiken börjar svika.
DIF har gått i träck de senaste åren, årets finalserie undantaget. Klart dom vill pröva något nytt för att återfå sin forna glans.
LHC går sugigt som fan. Utan KHL-uthyrningar och Stenbecks-millar hade dom varit konkursmässiga nu. VF kommer ingenstans. Snart tappar dom också publik, och då är det fritt fall för the Nubben-cash-flow.
HV pressar sig så långt det ö h t går, och lyckas därmed stanna kvar i ständig elitserietopp - men gillar inte att marginalerna är så små och att dom måste dansa på the edges.

Sverige klarar att konkurrera med dom flesta europeiska ligor. Inte KHL. Ej heller om en toppklubb i alpligorna vill dega fett för att få en Nordgren eller...någon annan som spelar där, men som jag inte kommer på för tillfället.
I övrigt står sig Elitserien bra.
NHL kommer alltid dra. Och som alltid kommer bara en viss procent av dom som drar över verkligen lyckas och spela mer än någon enstaka farmarligesäsong.

Jag förstår inte vilka det är som ska ta död på Svensk Hockey. Förutom dom som allra högst vill skrika att offret förblöder. Dvs Utbrytarna. Det märkliga är ju att dessa - åtminstone 4/5 - är dom med absolut störst spelarutgifter. Man skulle ju kunna hävda att såväl dom som serien i övrigt skulle klara sig hyfsat om dom skalade av en Hlavac, Hahl eller Luoma. Men det tycker ju inte dom, förstås. Deras fans har blivit mätta, bortskämda. Och man vill garantera framgång, så långt det bara går att med pengar säkerställa något sådant.

Därför: Europa. Därför pedagogiska problem med att förklara varför det som det allra rikaste fåtalet tycker är bäst för dom också är bäst för svensk hockey. Lösning: deklarera den egna ligans förestående död. Locka mindre, puckade småklubbar att ryckas med i hopp om en bättre framtid.
Hoppas på att det, på något outgrundligt sätt, slutar med att det plötsligt gick att bryta ut 10 klubbar ur den egna ligan och lämna de övriga att överleva bäst dom kan i ett sönderslaget ligasystem.

Men nu drar man iväg, noterar jag. Hursom: jag vidhåller det jag skrev förut. Det finns inga 'sex lag KLARA för den nya europaligan!!1'. Det existerar inte ens någon europaliga. Det finns bolag, utredningar och en massa byxis klubbdirrar. Jag är väldigt tveksam till de sistnämndas förmåga att se till vare sig publikens eller 'svensk hockeys bästa'. Och jag är väldigt tveksam till att säga 'JA' till den största omdaningen någonsin av svensk hockey -eller svensk idrott ö h t - utan någon mer information än 'den som inte hoppar på får stå bredvid!!1'.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
JimmyH:
Läser man lite noggrannare i artikeln jag länkade till ser man att Aftonbladet måste ha läst HUB Europa AB:s verksamhetsidé. Detta eftersom Aftonbladets journalister aldrig skulle klarat att formulera något dylikt själva...

"Bolaget skall utreda, utveckla och samordna koncept för ett nordiskt paneuropeiskt utbyte inom elitishockey samt bedriva därmed förenlig verksamhet."

Det ger på sitt sätt stöd för det du säger, att det i sig inte säger oss så mycket. Inte heller vet vi riktigt vad som sker och skett. Luleå (och Modo) som sitter med i styrelsen har nog däremot väldigt bra koll och det är det som oroar mig. De vet något och vågar ta ett dyrt beslut därefter. Hade det varit Malmö på 90-talet hade jag inte reagerat. Men Luleå förknippar jag med en klubb som har hyfsad koll på ekonomin och inte tar några förhastade beslut. I have a gut feeling and it ain't good. Vad säger din?

Vidare, de planer om ny Europaliga som presenterats i media den senaste tiden ryms helt klart inom ramen för den här formuleringen. Så även din förhoppning om utbyten mellan ligorna. Dock tror jag knappast att de nya elefanterna skulle vara intresserade av att möta sina "nya farmarlag" om det nu blir en ny liga med närmare 40 lag.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?

P J: Vad som har utretts och vad som ska utredas får väl ändå betecknas som oklart.

Likaså vad som ska bestå här under den ligan. Jag har inte läst allt som skrivits men finns det exempelvis något som publicerats som hindrar en tro om utbyten mellan lagen, som att svenska lag från europligan även deltar i det svenska slutspelet t ex?

Min åsikt är hur som helst att den karta som ritades upp efter Luleås årsmöte känns väldigt osannolik att hålla i längden. Det är för många lag och främst för många lag från Norden.

Sedan hur väl den är anpassad efter verkligheten återstår väl att se. På tal om uttalanden så vore det kanske på sin plats att de mer drivna "storlagen" uttrycker sig i frågan också.

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
JimmyH:
Vill bara tillägga att när jag menar att Timrå har goda tillväxtmöjligheter så menar jag inte att man därmed ska vänta och se om man sk betala noll eller så mycket att man riskerar att knäcka föreningen. Jag tror att sex miljoner får anses som billigt idag mot för vad det kommer att kosta sedan (om ligan blir av). Så därför, försök hitta pengarna redan idag.

Btw. Det skulle vara intressant med ett nytt uttalande från Timrå sida. För nog tror jag att de hunnit fundera lite till sen Luleå bestämde sig. Timrå vet garanterat något vi inte vet. Funderar gör man nog hur som helst väldigt allvarligt i Övik i alla fall. De har ju precis som Luleå en representant i styrelsen för HUB Europa AB.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
JimmyH:
Nej, jag tror inte att det centrala för om man kan få vara med är om man har varit deltagare/delägare i utvecklingsbolaget. Det har jag aldrig sagt. Däremot har jag sagt att jag tror att det har betydelse. Organisation och tillväxtmöjligheter kommer säkert också finnas med i beräkningarna, men främst tror jag som jag skrev till Bragd-Birger på punkt 3 - hur mycket pengar man är villig att betala för att få vara med. Det återspeglar väl på sitt sätt indirekt även organisationen och tillväxtmöjligheterna. Är den biten bra idag har man nog också större möjligheter att få ihop pengarna det krävs när det är dags att slanta upp.

Personligen så tycker jag inte att Timrå ska vara rädda. Det finns goda tillväxtmöjligheter i Sundsvallsregionen. Timrå bör lika gärna kunna vara med som något annat lag utanför den tidigare Nordic Trophy-gruppen. En ny arena för minst 9000 åskådare i Sundsvall är ett exempel på hur Timrå IK kan växa. Men för det krävs naturligtvis att man jobbar för det för att få bitar att klaffa. Det kommer krävas att såväl Sundsvalls som Timrås, kanske Härnösands kommun, samt ett antal tyngre företag drar åt samma håll. Men inte minst krävs det en förändringsbenägenhet från Timrås sida. Dit tillhör även de supportrar som ska gå på matcherna. Jag hoppas att Timrås styrelse vågar leda vägen - och då menar jag inte till hockeyns bakgård igen. Där har vi varit tillräckligt länge.

Angående "som i nuläget bara ska innehålla 10 lag" så är det Luleå som gått ut med det. Och utredningen har startat. Det gjorde den för ca 5 år sen (se mitt inlägg till Bragd-Birger). Att Luleå kan slänga ur sig något dylikt beror sannolikt på att de suttit med i styrelsen till HUB Europa AB sen i oktober 2009 och vet hur arbetet fortlöper, alternativt att det är deras eget spår som de kommer driva när de köpt in sig i bolaget.

Angående ordvalet "bara" så får du fråga journalisten som skrev artikeln i Norrbottenkuriren.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger:
1. Nog tänker ägarna till HUB Europa AB se till att bli kompenserade alltid. Enligt vad svensk media har presenterat så betalade HV71 ca fyra miljoner för att köpa aktieandelar i HUB Europa AB någonstans i samband med att bolaget bildades den 17:e juli 2009. Mitt antagande är att det är delar av de pengar som Djurgården, Frölunda, Färjestad och Linköping tillsammans anser sig ha lagt ut (säkert med lite tillagd ränta/avkastning) sedan de startade utredningen inom ramen för Nordic Trophy-gruppen ca 4 år tidigare.

Därefter beslutade sig HUB Europa AB, tillsammans med KHL, att satsa de välbekanta 24 (7+17) miljonerna på utredningen. Hur mycket av dessa pengar som redan fanns i det nya bolaget och hur mycket ytterligare de fick skjuta till står inte att läsa någonstans. Möjligen bör det framgå i deras årsredovisning (någon mer kunnig på ekonomi och företagande kanske kan svara på det). Men visst, det bör max bli 12 miljoner / 5 lag = 2,4 miljoner per lag för utredningen.

Den 9:e oktober 2009 valdes Anders Källström, ordinarie ledamot (Modo) och Curt Johansson, suppleant (Luleå), in i styrelsen för HUB Europa AB.

”– Jag tycker det är bra att vi från de övriga sju klubbarna har insyn i utredningen, säger Curt Johansson, ordförande i Luleå.” [se länk nedan]

Det var nog snarare så att Luleå själva ville ha insyn i vad som pågår, men det är bara min personliga teori.

Åtta månader senare aviserar Luleå att de ska köpa in sig i HUB Europa AB. En slump eller vet Luleå tack vare sin position något som inte andra vet? Att det kommer kosta någonstans i storleksordningen sex miljoner är inte så konstigt. Först ersättning till Djurgården, Frölunda, Färjestad, Linköping och HV71 för tidigare utredningskostnader, sedan ytterligare en slant för den fortsatta gemensamma utredningen med KHL. Låter fullt rimligt med ca sex miljoner. Låter också fullt rimligt att Luleå vill förhandla om kostnaden som dess ordförande Curt Johansson aviserat att de ska göra. Större köp i aktiebolag brukar föregås av förhandlingar innan styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera eller förkasta budet.

2. Det är helt rätt att det inte finns några garantier. Det finns det inte för någonting. Inte heller att man kan köpa in sig i efterhand utan att det kommer kosta skjortan. Vad jag dock är rätt så övertygad om är att när fem, snart sex, elitserieklubbar och penningstark hockeyliga (KHL) valt att gå vidare i förarbetet till ett sådant här projekt så kommer projektet också bli av. Det kommer att tvingas fram för att man vill se resultat och för att man tror starkt på sin idé. Dessutom vill ha avkastning för sitt riskkapital.

3. Det är möjligen sorgligt men knappast oproffsigt. Återigen, varför ska klubbarna i HUB Europa AB riskera hela det satsade kapitalet och låta andra ha chans på hela vinsten? Det kommer de inte, vilket såväl du och jag konstaterat. Vad jag däremot tror är att när/om platser väl ska tillsättas så har aktiekursen för HUB Europa AB gått upp. Kommer det bli klart dyrare att gå med. Det kommer bli huggsexa om de sista platserna och den avgörande faktorn blir hur mycket man är villig att betala. Det racet vet jag inte om Timrå orkar gå med i. Som sagt, möjligen sorgligt men knappast oproffsigt. Det är business, like it or not.

4. Visst, svensk hockey kommer inte se ut som den gjort. Men måste den det? Jag tror att en fortsättning på dagens Elitserie är ett långsamt självmord för svensk ishockey. Vi har en förmåga i Sverige att slå oss för bröstet och tycka att vi är bäst, eller i alla fall himla bra. Idag har KHL passerat Elitserien med jättekliv och vissa lag i Schweiz som för 15 år sen ansågs vara blåbär kan idag slå vilket lag i Elitserien som helst på käften. Den nya andraligan som lär skapas i Sverige kommer förmodligen motsvara dagens Hockeyallsvenska, såväl sportsligt som publikt, men viss felmarginal åt båda håll. Men redan idag är det fåtal klubbar som har en trovärdig möjlighet att gå upp och sedan etablera sig i Elitserien. Klubbar som Almtuna och Bofors har rimligen inte ens de ambitionerna idag. För många (i synnerhet bobbarna) gäller det bara att försöka hänga kvar. Däremot har spelare i lagen garanterat ambitionen att själva ta sig till högsta serien. Så kommer det vara även i framtiden med en ny Europaliga.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger: väl talat birger . väl talat
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Jag tycker Skellets ordförande uttrycker det bra. Och jag tycker att det är patetiskt/desperat av Lule att försöka kasta sig på tåget. Var som helst, bara det tar oss någon annanstans, typ.
Jag skulle gärna se att man följde den tänkta arbetsordningen och behöll lugnet, så att man kan diskutera öppet för/emot när man vet exakt vad det är man har att förhålla sig till.

Hursom, dina frågor:

1. Nej, så är det givetvis inte. Men vem tror det? Om nu en europaliga ska bli av kommer det garanterat bli så att alla deltagande lag får köpa in sig, och att de lag som bekostat utredningen blir kompenserade. Vem tror något annat?
Och inte heller handlar ju utredningspengarna om några 'sex miljoner'/lag. Vi har ju redan konstaterat att maxbeloppet som nämns (och som den gode El Maco mycket riktigt påpekar är absurt hög för en jävla utredning) är 24 miljoner, varav KHL ryktas stå för hälften. 12 millar delat på HV, DIF, FBK, LHC, VF och då LHF blir knappast 6 millar var. Det blir snarare, i sammanhanget, högst beskedligare summor. I a f för VF, FBK och HV som har det lugnt på bankkontot.

2. Återigen, vem tror något annat? Men likaväl finns inga garantier. Ingen ska få mig att tro att den här Europaligan - i nuläget - är blott formaliteter från en sjösättning. Det återstår nog en hel del hinder på vägen som måste överbryggas om den ska bli realitet. och i vilken slutlig form den i s f får står skrivet i stjärnorna. Det är som bekant lätt att säga 'vi hänger på!', men det krävs lite mer för att faktiskt göra det.

3. Är det så är det såväl sorgligt som oproffsigt. Så om Brynäs, SSK och Rögle blixtsnabbt skulle skrika 'vi är med i utredningen!!1', är ligan spikad då?
Nej, jag har svårt att tro att det är på sådana premisser som en sån här total omdaning av svensk elithockey skulle grundas.

4. Jag har ingen aning. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte blir så. Det blir döden för svensk hockey as we know it. Stängd liga. Större marginalisering och klyftor (vem tror att Lule skulle ha något som helst att hämta i en serie där dom ska tampas med alla toppklubbar i Europa? Vad har dom som skulle föra dom ett enda pinnhål upp från den kassa position dom har nu, i den svenska ligan?).
Konstruerade semimästerskap (distriktsvinnaren i den gruppen blev svenska mästare, semifinalsvinnaren blev, hm...få se nu...nordisk mästare, grattis!).
Stor risk för minskat intresse för hockeyn överlag (vem är sugen på allsvenskan? Med plantskolelag som tävlar om någon krystad kvasititel?). Ekonomisk baksmälla (rejset efter mer pengar, större marknader och hårdare konkurrens tenderar att skörda offer. Se bara på hur många elitserieklubbar som ligger på marginalen. Inte p g a 'sviktande intäkter' utan snarare pga skenande utgifter. Detta löser man inte genom att få mer pengar att gambla med. Däremot ökar man riskerna för bottenlöst fall än mer).

Återigen. Jag tycker att hela den här europaligegrejen borde synas med nyktra, avvaktande ögon. Lule borde givetvis ha hållt sig kvar i dom ofrälstas skara. Deras tilltag är desperata pajaskonster. Jag hoppas att övriga, ännu dröjande klubbar kommer överens om att sitta stilla i båten. Det här är ingenting annat än ett pyramidspel för tre, max fyra klubbar i Sverige. Grattis till dom om det blir verklighet, stort jävla ograttis till dom övriga.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?

P J: Så du tror alltså att urvalet av lag till den nya ligan inte sker via organisation och tillväxtmöjligheter? Utan din uppfattning är att om man bygger en ny liga så kommer att ha varit först deltagande i utvecklingsbolaget vara det centrala i urvalet?

Jag är inte så säker på det, ja. Det känns rätt oproffessionellt om inte annat.

Sedan gillar jag "som i nuläget bara ska innehålla 10 lag". Vad är "i nuläget" värt i en utredning som inte startat? Och kan man verkligen benämna 10 svenska lag i en Europaliga med "bara" före?

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger:
Några inlägg till och vi kanske har rett ut den här soppan. =)

Du hade rätt i att Luleå inte betalat in några sex miljoner.

De ska förhandla om beloppet.

Men att det kostar pengar att köpa in sig i bolaget och att det man därmed blir delaktig i utredningen råder det inget tvivel om. Jag citerar från Norrbottenkuriren (se länk nedan):

"- Det stämmer att vi inte betalat något än. Vi ska förhandla om det. Men det
behöver inte bli sex miljoner, det kan bli mindre, säger Curt Johansson."

Nu är kanske det avhandlat? Det kostar alltså pengar att köpa in HUB Europa AB och därmed utredningen. Frågan är sedan vad man får för dessa pengar. Längre ner i samma artikel står att läsa:

” - Om jag går och gifter mig vill jag gärna se bruden innan jag säger ja. Det kan bli vad som helst annars. Jag tror att det vore väldigt klokt av alla inblandade att tänka så, inklusive Luleå, säger Skellefteås ordförande Pär Nordlund.

Timrås ordförande Christer Ericson är inte säker på att man är garanterad en plats bara för att de nu gått med i utvecklingsbolaget:
- Luleå kanske tror att de har första tjing på en plats i ligan om den blir av nu när de köpt in sig i utredningen. Men jag är inte säker på att det är så.
Men Skellefteå får svar på tal av Curt Johansson som läst Expressens artikel:
- Vårt svar är att vi vill vara med och klä bruden. En del tror inte det här är seriöst, men vi i Luleå Hockey vill vara med, säger Johansson.

Brynäs, Södertälje, Skellefteå och Timrå kan missa en plats i Europaligan som i nuläget bara ska innehålla tio svenska lag.”

Huruvida det nu blir en Europaliga och om Sverige ska representeras av 10 lag eller inte återstår att se. Hur som helst låter det DEFINITIVT INTE lugnande när Timrås ordförande säger att ”men jag är inte så säker på att det är så” på om detta faktiskt innebär att Luleå garanteras en plats i en ev. ny liga. Inte säker? Ja men ta reda på det då för f-n! Det är ju Timrås framtid du ansvarar för!

Färjestad, Linköping, Frölunda, Djurgården, HV71 och nu Luleå har uppenbarligen gått in med (eller är beredda att gå in med) åtskilliga miljoner. Du/ni tror att:

1: de slänger upp dessa miljoner och fixa hela utredningen bara för att vara schyssta, så t.ex. Timrå inte ska behöva göra det? Det är ju inte direkt så att utredarna betalar tillbaka sina löner till klubbarna när utredningen är klar.

2: de tänker se till att få ut något av det satsade kapitalet?

3: det har någon betydelse att man varit en aktiv deltagare och riskerat ett antal miljoner när det ev. ska tilldelas platser i den nya ligan?

4: en Europaliga kommer ersätta dagens Elitserie?

Fler än Bragd-Birger får givetvis svara. Jag kan börja med att svara NEJ, JA, JA och JA.

Slutligen; du kan aldrig veta hur framtiden kommer se ut, men du kan i bästa fall vara delaktig i att försöka forma den istället för att låta andra forma den åt dig. Den framtid andra formar åt dig (läs: en ev. kamp mot Örebro om SM-guldet) är kanske inte den framtid du vill ha.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?

Bragd-Birger: I sammanhanget kan nämnas att 24 miljoner är ett sjukt stort belopp. Jag vet inte var McKinseykonsultet debiterar men säg att de skulle kosta 4000 i timmen i snitt, då pratar vi 6000 mantimmar... Det är väldigt mycket tid. Och här är det nog inga McKinseykonsulter inblandade gissar jag. Jag skulle vara väldigt intresserad av att se budgeten.

Ett erbjudande: Jag skulle nog kunna ta på mig att göra en egen hyggligt vass utredning resulterande i flashig rapport i äkta power point med avlämning i december. Jag gör det för reapriset två miljoner om någon är intresserad.

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Anonymous: gör inte i princip hela hockeysverige de just nu . förutom dom lag som går långt i slutspelet
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Ok, jag låg lite efter. Men låt oss fortsätta få fakta raka.
Den totala utredningskostanden blir alltså 24 millar, varav KHL står för hälften. Vid den tidpunkt som du anger (nov 09) var man inne i den 'första fasen', som skulle kosta 7 millar.

Notera att övriga elitserieklubbar (de som fanns i serien då) "enats" och givit Loob och Nordic Trophy-klubbarna klartecken att köra den här utredningen (utan den här 'dom vill paja elitserien - dom andra klubbarna rasar!!1'-stormen i media). Dom blir glada för detta och är beredda att lägga ut degen, övriga elitserieklubbar kan avvakta och se vad detta innebär för att - sedan - köpa in sig. Om detta blir aktuellt (gäller ju att en majoritet faktiskt tycker att detta är rätt väg att gå. Inga utbrytarlag kommer sticka om riskerna bedöms vara för stora. Elitserien är ju en kassako utan dess like, trots allt)

Igen: Luleå har inte pröjsat en spänn av dom här sex millarna. Man har beslutat att man är beredda att göra det. Malmö har 'planerat en nyemission" för att få ihop sina pengar.

På vilket sätt hade gången, såsom den planerats och godkänts av alla klubbar i Elitserien 2009/10, kunnat bli annorlunda än vad den har blivit? Varför skulle Timrå bedömas 'stå vid sidan av och kunna kassera in hela vinsten utan att riskera någonting' ? Det finns ju ingenting att betala in till än. Utredningen är inte färdig. Det finns ingenting konkret att ta ställning till. Det finns inget konto att börja pynta in sina panta-tomburkspengar till. Än.

Utredningen har gjort det dom förväntats göra, och övriga elitserieklubbar har gjort det dom förväntats göra. Sluta tro något annat. Och vänta med att kasta dig från perrongen innan du vet var tåget du försöker fånga är på väg.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Dunc: Du glömde att nämna att tre av de fem lagen går med förlust också.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Åkerblom i 6e: Förutsättningarna för att Timrå IK skall få vara med o leka bland de stora elefanterna i en kommande ny europaliga är i nuvarnde situation lika med noll. Chanserna förbättras om vi kan få till en arena som ligger mer centralt än vad Eon gör i dag. Dessutom måste man kunna ta in mycket mer åskådare. Man bör nog ha ett publiksnitt på minst 7000/seriematch.
Hur man än bygger om o moderniserar på nuvarande Eon så räcker inte detta till.
Modo (Mo och Domsjö) spelar i Ö-vik.
AIK Solna spelar i Stockholm
Djurgården spelar på söder
Färjestad spelar i Karlstad
Huskvarna spelar i Jönköping.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Är vi självfallet inräknade med en ny arena? skulle vi kunna ha en chans med gamla E-on i skogarna som vi har nu? annat som väger in?

Om nu alla Finnar och Perra kan höja oss över dessa 2 säsonger så kanske vi bler mer aktrativt och har större chans att få vara med vad vet jag? :)

Fast fortfarande så vore det bäst om alla lade ner alla planer om det här med ny liga, men om dom nu tänker envisas så håller jag med om att vi absolut inte ska stå och titta på.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
nejnej nu bytte jag ämne helt bara.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Åkerblom i 6e: Du frågade vad man föredrog mest, då tar man nog förgivet att du menade med timrå inräknat, tror ingen av oss väljer ny europaliga om inte timrå får vara med.......
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Kerstin_k

Vad talar för att vi är ett av de lagen så får vara med i en liga då?
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Åkerblom i 6e: Jag blir mer och mer övertygad om att en Europaliga är rätt väg att gå. Varför? Tja, det ligger i tiden och är väl egentligen den enda vägen som Europas alla hockeyligor kan gå för att utvecklas.

Jag tror att inom en snar framtid (5-10 år får anses som snar i det här sammanhanget) kommer den nya ligan vara en realitet.

Det absolut värsta som kan hända är att Timrå IK medvetet väljer att stå på sidan av en eventuellt ny liga. Gör man det skjuter man sig själv i foten. Antingen ska man vara med där dom bästa är och göra upp om vinsterna. Skiter Timrå i den möjligheten får vi spela i nån sorts halvdan liga i Sverige som saknar betydelse eftersom dom bästa lagen redan lämnat den ligan.

Sammanfattningsvis är jag för en Europaliga.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Vad skulle ni vilja mest?

A. Att det är som nu och alla samtliga klubbar lugnar ner sig och stnnar i ES.

B. Att idén om denna nya liga går igenom.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Åkerblom i 6e: Om det blir en världsliga är man då världsmästare med sitt land eller sin klubb oO
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Kan klubbarna sluta vilja döda Svensk hockey? -ARG.

Man borde som förening inte ens ha mage att tänka på att gå med i någon annan liga med andra länder och lag.

Om 5 år gör dom säkert en världsliga..
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Lite intressant läsning från ssk årsmöte.


SHL ägs av de 12 klubbarna
Vetorätt togs bort pga de 12 klubbarna jobbade för egenintressen. NT klubbarna Frö, FBK, DIF, HV, LHC drev en egen agenda. 7 klubbar utanför som ville behålla elitserien. NT klubbarna emotsatte sig TV avtalet på 1,2 miljarder på 4 år.
De 7 klubbarna utsåg 2 representanter Luleå o Modo till HUB utredningen.
1 månad sedan erbjöds Luleå o Malmö 2 platser i en ev liga. Majoriteten för de som ville ha kvar elitserien var borta….
I och med Luleås kovändning och Rögles degradering till allsvenskan
En ev europaliga är än så länge en hypotes.
Just nu beskrivs det som rörigt….
Blir det en europeisk hockeyligan SKA SSK vara med. Hur det ska gå till är dock oklart.
Eliserien har en ekonomi de flesta serier i Europa bara kan drömma om. 12 klubbar delar på 300 miljoner i elitserien. Alla i Europa drömmer om de pengar elitserien drar in. Klart alla i Europa vill vara med. Men det finns inte ens något på papper ännu. Högst osäkert vad det i slutändan blir med HUB projektet

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger:
Time to get the facts straight. Håkan Loob leder inget utvecklingsbolag längre. Det gör Frölundas ordförande Per-Anders Örtendahl sedan i mars i år. Utvecklingsbolaget heter HUB Europa AB och ägs av de s.k. Nordic Trophy-lagen (Färjestad, Frölunda, Linköping, HV71, Djurgården) som har bidragit med (vad som i november -09 ansåg vara) halva utredningskostnaden. Resterande 24 miljoner står KHL för. KHL representeras f.ö. av två personer vid namn Calle Eliasson och Henrik Melinder. Se länk ett och två nedan.

Vad som nu tycks ha skett om man ska tro kvällspressen är att Luleå den 7:e juni beslutat sig för att betala in de 6 miljoner kronor som ett delägarskap i HUB Europa AB kostar. Enligt Aftonbladet (länk tre) planerar Malmö att göra en nyemission för att få in sina 6 miljoner.

Vidare så har Leksand gjort en intresseanmälan. Om detta är svar på en förfrågan som Timrå, Luleå, Malmö m.fl. redan fått eller ett eget initiativ vet jag dock inte. Klart är dock att det är lag som har betalat dyra pengar för den här utredningen och tror man att man kan stå vid sidan av och kunna kassera hela vinsten utan att riskera någonting, då måste man vara oerhört naiv. Men du Bragd-Birger sitter kanske på fakta som säger annorlunda? I så fall får du gärna presentera dem här. Hittills har jag bara läst felaktigheter från din sida.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
El Maco:Tack El Maco,precis som jag minns det.Moverare kan gå och dra någe gammalt över sig.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
diffe: ja . en medelmåtta .. han kan ju inte jämföras med superbacke .. men de kan ju ingen . men skaplig var han väl ändå .. han klistrade ju inte lika många skott och så som backe . som knappt lämnade en retur .. eller hur diffe .. målvaktsoraklet
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?

JimmyH: För 11 år sedan var vi senast i samma serie. Då snittade Timrå 2044 åskådare i allsvenska grundserien medan Sundsvall hade 1313 i snitt. Det är 56 % mer.

Efter jul snittade vi 3414 i superallsvenskan medan i snitt 962 åskådare "trängdes" i Gärdehov. Okej, det är olika serier och haltande jämförelse men eftersom det har påståtts att vi var på samma nivå för tio år sedan så kan jag bara påpeka att det var 255 % fler i Timrå.

Sen avslutade ju Timrå säsongen med att vinna kvalserien inför i snitt 5215 åskådare. Eftersom Sundsvall redan sommartränade då går den procentuella skillnaden mot oändligheten.

Det var för drygt tio år sedan det. Tittar man på hela decenniet så hittar jag två säsonger på 90-talet då en tunadalare teoretiskt sett kan hävda att de närmade sig sportsligt:

Säsongen 1994/95 var den sämsta sportsliga för Timrå sedan 50-talets början. 1994/1995 missade vi alltså varje form av kval till högsta serien för första gången någonsin! Sundsvall var inte heller med i något kval men bara några poäng efter i sluttabellen. Det man ska ha i åtanke är att säsongen var avstampet inför det som skulle komma. Det året var det extrem åtstramning och nystart. Jag tror att 75 % av spelarna var egna produkter. "Mr X" langade in pengar, ekonomin gick bra och vi hade många av våra nyckelpersoner på plats som skulle leda oss hela vägen till eliten: Janne Söderström, TJ, Norrbom. Året efter värvade vi Anders Huss och Mathiasson och därifrån drog vi ifrån igen sportsligt. En Sundsvallare kan kanske inbilla sig att det var jämt - det var det inte. Vi var bara i ett uppbyggnadsskede.

Hopp framåt. Säsongen 1998-99 blev det åter lite tightare. Då gick Sundsvall vidare till allsvenskan tillsammans med Timrå och eftersom Timrå hade en mellansäsong skiljde bara två platser i tabellen - ett magplask för Timrå men en succé för Sundsvall.  Båda lagen åkte ut i play off 3 för övrigt. Publikt etc var Timrå dock före som vanligt. Och året efter gick vi till elitserien som bekant, vad säger det om potential och status i de båda klubbarna 1998/1999?  

Man kan titta på 90-talet och välja att bortse från tabellerna där Timrå alltid var före, ungdomsverksamheten där de blå alltid var sämre, plånboken som var större i Timrå redan då och Timråorganisationen som var superstark med allsvenska mått mätt jämfört med bobbarna. Men annars är det rätt tydligt vilka som hade koll på läget. Saker och ting kan gå åt helvete och vi kan åka ner i allsvenskan igen i framtiden. Men ingen ska påstå annat än att de år Sundsvall Hockey och dess föregångare varit ens i närheten av oss på något plan hör till extrema undantag.

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Moverare: Nog för att "ingen större skillnad" är ett luddigt begrepp men jag vet att Sundsvall aldrig hade högre publiksnitt än Timrå någon säsong under 90-talet. Hur har El Maco fel då, egentligen?
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
El Maco: Jag har tittat på publiksiffror för 90-talet, och du har fel. Det var ingen större skillnad mellan lagen. Det var det organisatoriska och ekonomiska som var skillnaden.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?

Moverare: Hohoho, nu har du vaselin på linsen. Inte ens för tio år sedan var ni jämnstarka. Vi spelade i samma serie men Timrå var redan då bättre på alla jämförbara punkter: publik, ekonomi, organisation, ungdomsverksamhet, arena, you name it. Det är därför vi som bekant gick upp i elitserien helt enligt planerna medan ni aldrig ens var nära.

Men visst, dubbla tidsrymden. För drygt 20 år sedan var ni jämnstarka i ett par år, någon säsong till och med före sportsligt. Men de andra 70 säsongerna som det spelats hockey i Timrå från 1938 och framåt har vi varit rejält före er.

Apropå glömma sin historia...

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Moverare: Visserligen, men... För tio år sen så såg inte direkt hockeysverige ut som idag. Det var innan arenorna växte och kaffepengarna blev tv-euron. Men visst, att drömma är ljuvligt och speciellt med ett ryckande färskt morgonstånd som trycker på i y-fronten.

Nu är det fotboll, ciao!
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Ambroo: Det är bara lite drygt tio år sedan det var två jämstarka lag. Det är de som glömmer sin historia som gör om samma misstag, igen, och igen och igen.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
mikenomad: Jag hoppas i alla fall att seriesystemet ändras och det skulle göra det betydligt lättare för Sundsvall att hänga kvar. Nämligen två Allsvenskor, nord och syd.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
mikenomad: Kan man göra annat än att inbilla sig när man håller på laget i stan?

Edit: Hur är det ens möjligt att år 2010 fortfarande vara förälskad i Sönnsvalls Blå och tro på en seriös framtid? Det är väl nästintill lika patetiskt som att fortfarande hoppas på hon med de stora bröna i 9A...?

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
mikenomad: Björklöven, AIK, Malmö och Leksand bevisar att inget varar för evigt. Kan gå fortare än man vill och vågar tro.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Moverare: För inte inbillar du dig att seriesystemet nedåt kommer se ut som idag? Att Sundsvall kommer fortsätta ha en plats i landets näst högsta serie?
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Moverare: Derbyn mot Sundsvall kommer vi aldrig vara oroliga inför. Oavsett hur det blir med en kommande Europaliga så kommer dessutom dessa derbyn även fortsättningsvis inskränka sig till SCA-cupen.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Derbyn mot Sundsvall? Gärna för mig. Är ni oroliga att trilla ner i Allsvenskan?
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Poffa: Vår Linkan är KÖNG!
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
mikenomad: Äh, du är bara lättad över att vi inte fick en bättre Linkan än vad ni har.
Kommentera

1266097 · »