1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582179 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #1265996

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
Bragd-Birger:
Några inlägg till och vi kanske har rett ut den här soppan. =)

Du hade rätt i att Luleå inte betalat in några sex miljoner.

De ska förhandla om beloppet.

Men att det kostar pengar att köpa in sig i bolaget och att det man därmed blir delaktig i utredningen råder det inget tvivel om. Jag citerar från Norrbottenkuriren (se länk nedan):

"- Det stämmer att vi inte betalat något än. Vi ska förhandla om det. Men det
behöver inte bli sex miljoner, det kan bli mindre, säger Curt Johansson."

Nu är kanske det avhandlat? Det kostar alltså pengar att köpa in HUB Europa AB och därmed utredningen. Frågan är sedan vad man får för dessa pengar. Längre ner i samma artikel står att läsa:

” - Om jag går och gifter mig vill jag gärna se bruden innan jag säger ja. Det kan bli vad som helst annars. Jag tror att det vore väldigt klokt av alla inblandade att tänka så, inklusive Luleå, säger Skellefteås ordförande Pär Nordlund.

Timrås ordförande Christer Ericson är inte säker på att man är garanterad en plats bara för att de nu gått med i utvecklingsbolaget:
- Luleå kanske tror att de har första tjing på en plats i ligan om den blir av nu när de köpt in sig i utredningen. Men jag är inte säker på att det är så.
Men Skellefteå får svar på tal av Curt Johansson som läst Expressens artikel:
- Vårt svar är att vi vill vara med och klä bruden. En del tror inte det här är seriöst, men vi i Luleå Hockey vill vara med, säger Johansson.

Brynäs, Södertälje, Skellefteå och Timrå kan missa en plats i Europaligan som i nuläget bara ska innehålla tio svenska lag.”

Huruvida det nu blir en Europaliga och om Sverige ska representeras av 10 lag eller inte återstår att se. Hur som helst låter det DEFINITIVT INTE lugnande när Timrås ordförande säger att ”men jag är inte så säker på att det är så” på om detta faktiskt innebär att Luleå garanteras en plats i en ev. ny liga. Inte säker? Ja men ta reda på det då för f-n! Det är ju Timrås framtid du ansvarar för!

Färjestad, Linköping, Frölunda, Djurgården, HV71 och nu Luleå har uppenbarligen gått in med (eller är beredda att gå in med) åtskilliga miljoner. Du/ni tror att:

1: de slänger upp dessa miljoner och fixa hela utredningen bara för att vara schyssta, så t.ex. Timrå inte ska behöva göra det? Det är ju inte direkt så att utredarna betalar tillbaka sina löner till klubbarna när utredningen är klar.

2: de tänker se till att få ut något av det satsade kapitalet?

3: det har någon betydelse att man varit en aktiv deltagare och riskerat ett antal miljoner när det ev. ska tilldelas platser i den nya ligan?

4: en Europaliga kommer ersätta dagens Elitserie?

Fler än Bragd-Birger får givetvis svara. Jag kan börja med att svara NEJ, JA, JA och JA.

Slutligen; du kan aldrig veta hur framtiden kommer se ut, men du kan i bästa fall vara delaktig i att försöka forma den istället för att låta andra forma den åt dig. Den framtid andra formar åt dig (läs: en ev. kamp mot Örebro om SM-guldet) är kanske inte den framtid du vill ha.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?
P J: Jag tycker Skellets ordförande uttrycker det bra. Och jag tycker att det är patetiskt/desperat av Lule att försöka kasta sig på tåget. Var som helst, bara det tar oss någon annanstans, typ.
Jag skulle gärna se att man följde den tänkta arbetsordningen och behöll lugnet, så att man kan diskutera öppet för/emot när man vet exakt vad det är man har att förhålla sig till.

Hursom, dina frågor:

1. Nej, så är det givetvis inte. Men vem tror det? Om nu en europaliga ska bli av kommer det garanterat bli så att alla deltagande lag får köpa in sig, och att de lag som bekostat utredningen blir kompenserade. Vem tror något annat?
Och inte heller handlar ju utredningspengarna om några 'sex miljoner'/lag. Vi har ju redan konstaterat att maxbeloppet som nämns (och som den gode El Maco mycket riktigt påpekar är absurt hög för en jävla utredning) är 24 miljoner, varav KHL ryktas stå för hälften. 12 millar delat på HV, DIF, FBK, LHC, VF och då LHF blir knappast 6 millar var. Det blir snarare, i sammanhanget, högst beskedligare summor. I a f för VF, FBK och HV som har det lugnt på bankkontot.

2. Återigen, vem tror något annat? Men likaväl finns inga garantier. Ingen ska få mig att tro att den här Europaligan - i nuläget - är blott formaliteter från en sjösättning. Det återstår nog en hel del hinder på vägen som måste överbryggas om den ska bli realitet. och i vilken slutlig form den i s f får står skrivet i stjärnorna. Det är som bekant lätt att säga 'vi hänger på!', men det krävs lite mer för att faktiskt göra det.

3. Är det så är det såväl sorgligt som oproffsigt. Så om Brynäs, SSK och Rögle blixtsnabbt skulle skrika 'vi är med i utredningen!!1', är ligan spikad då?
Nej, jag har svårt att tro att det är på sådana premisser som en sån här total omdaning av svensk elithockey skulle grundas.

4. Jag har ingen aning. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte blir så. Det blir döden för svensk hockey as we know it. Stängd liga. Större marginalisering och klyftor (vem tror att Lule skulle ha något som helst att hämta i en serie där dom ska tampas med alla toppklubbar i Europa? Vad har dom som skulle föra dom ett enda pinnhål upp från den kassa position dom har nu, i den svenska ligan?).
Konstruerade semimästerskap (distriktsvinnaren i den gruppen blev svenska mästare, semifinalsvinnaren blev, hm...få se nu...nordisk mästare, grattis!).
Stor risk för minskat intresse för hockeyn överlag (vem är sugen på allsvenskan? Med plantskolelag som tävlar om någon krystad kvasititel?). Ekonomisk baksmälla (rejset efter mer pengar, större marknader och hårdare konkurrens tenderar att skörda offer. Se bara på hur många elitserieklubbar som ligger på marginalen. Inte p g a 'sviktande intäkter' utan snarare pga skenande utgifter. Detta löser man inte genom att få mer pengar att gambla med. Däremot ökar man riskerna för bottenlöst fall än mer).

Återigen. Jag tycker att hela den här europaligegrejen borde synas med nyktra, avvaktande ögon. Lule borde givetvis ha hållt sig kvar i dom ofrälstas skara. Deras tilltag är desperata pajaskonster. Jag hoppas att övriga, ännu dröjande klubbar kommer överens om att sitta stilla i båten. Det här är ingenting annat än ett pyramidspel för tre, max fyra klubbar i Sverige. Grattis till dom om det blir verklighet, stort jävla ograttis till dom övriga.
Kommentera

Sv: Slår vi vakt om SHL och Elitserien?

P J: Så du tror alltså att urvalet av lag till den nya ligan inte sker via organisation och tillväxtmöjligheter? Utan din uppfattning är att om man bygger en ny liga så kommer att ha varit först deltagande i utvecklingsbolaget vara det centrala i urvalet?

Jag är inte så säker på det, ja. Det känns rätt oproffessionellt om inte annat.

Sedan gillar jag "som i nuläget bara ska innehålla 10 lag". Vad är "i nuläget" värt i en utredning som inte startat? Och kan man verkligen benämna 10 svenska lag i en Europaliga med "bara" före?

Kommentera