1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582163 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #1622615

Sv: Apropå nånting...

157620: Det var faktiskt Vindeln som vad förebilden. Författaren Sivar Ahlrud var ju egentligen två personer. Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud. Pseudonymen är en blandning av de två namnen. Rommerud växte upp i Vindeln! Jag har varit där, och man känner verkligen igen Vindsele från böckerna.

Det är väldigt svårt att välja ut enstaka böcker tycker jag. Mest beroende på att dom är så otroligt lika rent dramaturgiskt. Tvillingarna börjar snoka i något, vilket gör Hubert irriterad. Men efter ett tag händer något som får honom intresserad. En av tvillingarna, och ibland Hubert, blir därefter tillfångatagen eller försvinner på annat sätt, och det är upp till de två kvarvarande att hitta den försvunne och lösa fallet.
Men så här på stående fot är favoriterna Tunnelbanemysteriet, Tavelmysteriet och Skyskrapemysteriet. Lördagsmysteriet också! Och Agentmysteriet! Den sistnämnda hette förresten Det försvunna manuskriptet, när den släpptes på Lindqvists förlag 1946.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
hubbenorlen: Fantastiskt... Måste åka till Vindeln!
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
hubbenorlen: En rolig detalj i Ishockeymysteriet är förresten att stjärnspelaren i som blir skadad och ersätts av Hubert har smeknamnet Snoppen.
Så jag antar att den benämningen av det manliga könsorganet tillkom efter 1952, då boken kom ut. För det får väl anses aningen magstarkt att döpa någon efter ett könsorgan i en barnbok.
Kommentera