1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581612 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #1656245

Sv: Räddningstråden - nu ger vi järnet!

Rip Kirby: Stig Svedbergs bud innebar ju krav på betydligt högre framtida kostnader för kommunen. Det ligger ju inte i korten direkt.

I min enkla civilekonomhjärna, som ibland tänker fel förvisso, står valet mellan att kommunen tar över arenan till 29 mkr som är vad banken vill ha, får Timrå IK som hyresgäst, drabbas av driftkostnader och räntekostnader (som är lägre än klubbens eftersom en kommun lånar billigare) men får hyresintäkter och en massa andra positiva effekter och slipper den nuvarande utbetalningen på 4,5 mkr.

Eller att Svedberg av någon anledning köper loss och accepterar att gå back löpande år efter år även om han säkert har potential att både få ner driftkostnader och öka intäkter med fler aktiviteter. Både kommun och klubb har svårt att gå upp högt i hyra.

Eller att banken skriver bort mer av lånet. Det kan vara en möjlighet om man tror att man inte får ut mer genom att driva klubben i konkurs.

Det är ju så att likviditeten är fortsatt kass i alla fall. Förutom den långsiktiga lösningen krävs ju kortsiktigt ett antal miljoner också. Jag vet inte var klubben står där i att diskutera med finansiärer.

Just nu är kanske bästa hoppet att bankens grupp för dåliga krediter tvår sina händer och skriver ner till kommunens bud och klubben får spons/lån så att de korta skulderna kan betalas. Sen krävs ett jävla jobb av klubben, oss fans och sponsorerna för att jobba bort ryggsäcken. Därefter kan vi räta på ryggen kanske och se framåt.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Räddningstråden - nu ger vi järnet!

Jag har ingen insikt hur mycket Timrå IK har belastat kommunen, vilka turer som har varit och hur det har framställts, men jag kan tycka att om kommunen har ställt upp på något sätt så borde man ha krävt och skaffat sig insyn så att man inte behövt hamna i ett läge där man står som Timrå IK:s fiende nr 1.  

Uppenbarligen finns inget att hämta på den fronten längre.  Från bankens sida har man ansvar mot ägarna, har svårt att tro att annat än ekonomiska argument kan vara gångbara där.  Från kommunens sida har man ansvar gentemot skattebetalarna och där har man som bekant valt linje. Från Stig Svedbergs sida vete fan var han landar (han är väl förmodligen ute ur bilden vid det här laget, har väl lessnat). Lite hjärta och möjligen sniff på en affär, bra eller  mindre bra, men han vill nog inte gå back på den i alla fall. Så vad är arenan värd egentligen, utan elitlag och med plats för 6000 pers ? Utan Timrå IK har åtminstone jag svårt att se att den har så mycket användningsvärde utifrån den kapacitet den har.  För kommunen kanske den är värd c:a 15 mille, om man skrotar Timrå IK och kör arenan på sparlåga, lite häftigt kan tycka för en kommun på 18000 innevånare, men fullt möjligt.  Junior- och ungdomsverksamhet, vem ska bedriva den och där är väl EON arena lite overkill ?

Timrå IKs dilemma är att man inte befunnit sig i en kommun med tillräcklig storlek, skatteunderlag resp. omgivning som kan agera buffert när det inte framgången kommer. Mariginalerna har varit väldigt tunna, utrymme för misstag har egentligen inte funnits. Jag har väldigt svårt att se att detta skulle kunna ske i Gävle, Luleå, Övik, eller i Skellefteå som har bättre förutsättningar i det fallet. Troligtvis skulle man agerat annorlunda från Timrå IK:s sida, orienterat sig mot regionen på ett bättre sätt. Det borde finnas kapacitet att härbergera ett elitlag i den här delen av landet, men uppenbarligen har det inte funkat att etablera detta. Hade allt snurrat på och alla satsningar gått hem, så kanske det hade gått att sätta snöbollen i rullning men isolerat från perspektivet Timrå IK och Timrå kommun, inte möjligt i dagens läge.

Det är svårt att få ur sig det som rör sig i skallen och vilka känslor det väcker. Jag tycker bara att det känns ofattbart, sorgligt och onödigt att Timrå IK ska försvinna som elitförening.

Kommentera

Sv: Räddningstråden - nu ger vi järnet!
El Maco: Det är en stor klumpsumma på tvåsiffrigt antal miljoner som måste lösas och lösas snabbt. Men över tiden borde eventuella löpande merkostnader vara hanterbara för alla inblandade.
Kommentera