1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581119 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #1977352

Sv: Silly Season 2019-2020
JanneH: När vi ändå är inne på serieupplägg så är mitt önskeupplägg (kommer förmodligen aldrig att ske, men drömma är fritt):
Grundserie:
16 lag
30 omgångar.
Alla lag möter varandra en gång hemma, en gång borta.
Lag 1-11 spelar slutspel där Lag 1 står över första slutspelsomgången för att "belöna" seriesegraren genom att öka chansen till SM-guld.
Lag 12-13 har spelat färdigt.
Lag 14 går till kvalserien.
Lag 15-16 spelar BO7 om direkt nedflyttning, förloraren åker ut vinnaren går till kvalserien.

Kvalserien:
Förloraren av BO7-serien tillsammans med lag 14 spelar en kvalserie mot 3 hockeyallsvenska lag, en hemma, en borta. Top 2 till SHL.

Slutspel:
Lag 1 står över första omgången.
Lag 2 börjar med att välja motståndare 7-11 och det forsätter sedan i fallande ordning tills alla lag har en motståndare. Därefter ett vanligt slutspelsträd med BO7.

Nu kanske man tänker hur jag motiverar färre matcher, det kommer ju inget lag gå med på. Färre matcher = mindre pengar.

Då kommer nästa del i det hela, Svenska Cupen och CHL!

Svenska Cupen:
Har inte tänkt i genom det här delen JÄTTEnoga men skulle vilja ha en redig cup. En del av pengarna som är i cirkulation bör kunna gå till resebidrag till klubbarna i lägre divisioner.
Division 3 och uppåt spelar svenska cupen. Top 8 i HA året innan går direkt in i gruppspel, alla lag i SHL har plats i gruppspelet. 16 platser fylls genom kvalspel. Botten 8 från HA går in i sista kvalomgången och från division 1,2 & 3 sker kvalspel på distriktsnivå i första hand och därefter forsätter kvalomgångarna där top 8 i kvalet möter botten 8 i HA från året innan. Detta ger 8 grupper med 5 lag i varje där top 2 i varje grupp går till slutspel som spelas BO3 där det högst rankade laget (tabellplacering året innan & serietillhörighet) har hemmaplansfördel.
Finalen spelas BO1, finalarena är antingen neutral, bestäms genom lottning eller ranking.

CHL:
Svårt att påverka, men önskar ett statuslyft. Något som kan ske organiskt genom att antalet grundseriematcher minskar och att varje tävling ges mer utrymme. Ett lags CHL-placering ger extra rankingpoäng till svenska cupen.

Hockeyallsvenskan:
16 lag
30 omgångar
Alla lag möter varandra en gång hemma, en gång borta
Lag 1 avancerar till SHL direkt.
Lag 2-7 spelar BO3 i fallande ordning (2 vs 7, 3 vs 6, osv..) vinnaren av varje matchserie går till kvalserien
Lag 8-12 har spelat färdigt.
Lag 13-14 spelar negativ kvalserie.
Lag 15-16 spelar BO5 om direkt nedflyttning, förloraren åker ut vinnaren går till kvalserien. Färre matcher än i SHL pågrundav särme ekonomiska resurer och ännu sämre sådana i Hockeyettan för det lag som åker ut. Förloraren åker ut, vinnaren till kvalserien.


Med detta upplägg finns 3 platser att spela om de 2 högsta divisionerna, jag älskar levande serier.

Grundserien blir viktigare och mer intensiv, stort sett alla lag får något att spela om. Kanske 5 matcher färre i snitt jämfört med i dag på det stora hela, men fler tävlingar och fler chanser att vinan någonting som kan liva upp för de flesta lagen. Tabellplaceringar bör tyngre vikt i och med Svenska Cupens intåg. Folk är mer benägna att ta sig till matcher då det är enda chansen att se t ex ett derby mot MoDo hemma den säsongen (iaf i den tävlingen i grundserien).

Inget perfekt upplägg på något sätt, men ett roligt tankeexpriment.
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Silly Season 2019-2020
RasmusVS: hur tänkte du på ett slutspel med 11 lag "(segraren står över första omgången)", blir ju då 10 lag mot varandra, där 5 lag går vidare, där sen det 1a laget ansluter och det är då 6 lag i ett slutspel? Vad blir det sen då, 3 lag kvar?? Går ju inte ihop precis. I idol hade det kanske funkat då med att man röstar ut den 3e så att man har en final med 2 lag...
Låst ämne