1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581165 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2056216

Sv: Silly Season 2020-2021
Vägg of text - hoppa till sista stycket som börjar med "summa summarum" om man vill bespara sig en galnings orerande.

Usch, är personligen inget fan av detta nya system, med undantaget för ett ordentligt slutspel i hockeyallsvenskan då. Och att de lagen som går upp inte kan värva sönder sina förväntade konkurrenter fram tills mitten av Juli.

Som jag ser det är detta egentligen bara ett ganska fiffigt sätt för SHL att stänga ligan ännu mer.

Satsningen mot SHL från H.A kommer minst behöva vara över två säsonger, varav en omfattar det ännu tuffare förstaåret i högstaligan, vilket enbart de klubbarna som "hör hemma i SHL" kommer kunna genomföra.
Samtidigt kommer man nästan automatiskt bli av med de klubbarna som enbart gjort en sensationssäsong och flaxat sig upp.

I det nya systemet finns det inte en chans i världen att exempelvis IKO kommer kunna etablera sig över tid, det hade varit sensationellt om de ens fått spela två säsonger i högstaligan. Röggel och Örebro hade nog inte heller de spelat i SHL idag på dessa premisser.

Vidare finns det nu en liten försäkring för "toppklubbar" som en gång var 25e år gör en riktig missräkning lex DIF 2011/12. AIK hade nog varit kvar däruppe med gällande system, Leksands jojo-nde säkerligen inte lika omfattande.

Min gissning är att svenska högstaligan kommer ha 12 lag som alla hör hemma där, ett lag som gör en floppsäsong och ett lag som är på besök som byts ut varje år men där de övriga 13 mer eller mindre blir konstanta.

Tv-pengarna man får har ju inte ens räckt till att konkurrera med hungriga lag från H.A, nu har de ännu mindre betydelse.
Så får man inte massa sponsor kosing dagen man gå upp så är det egentligen bara ett revolutionerande spelsystem likt världen aldrig skådat som är enda hoppet för klubbar som kommer underifrån.

Vill man däremot göra en Timrå 18/19 och försöka etablera sig med lite fingertoppkänsla och utan att leka roulette med ekonomin säger jag bara lycka till.
Då ska man också komma ihåg vilken osannolik utveckling vi hade på spelare den säsongen och det räckte ändå inte längre än tvärsist. Niklas "Flaxen" Svedberg undantagen.

Nä, direktuppflyttning i all ära men ser våra möjligheter att etablera sig åter i finrummet som försvinnande små i förhållande till föregående system även om besöken där kan bli mer frekventa.

Om SHL utökas till 16 lag, då är jag helt övertygad om att detta reviderade "uppflyttnings-förfarande" enkom var ett steg mot ett stängt SHL.

Summa summarum: Lättare för "fel" lag som råkar åka ur att komma tillbaka, lättare för lag att satsa sig till finrummet för "rätt" lag.
Illusionen om att vägen till SHL för H.A blivit lättare, men samtidigt oerhört mycket svårare att etablera sig där.
Och om ett H.A lyckas etablera sig så är är det helt på grund av att de hör hemma mer än det andra etablerade laget de slår ut.

win/win för SHL.
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Silly Season 2020-2021
TIK-Lund: Instämmer fullt ut i det du skriver. Känns verkligen som om SHL fått det man vill nu. Får lite svag förnimmelse av det wild-card förslag som fanns för ett drygt decennium sen, vilket kändes som ett dåligt maskerat försök att få upp DIF och AIK ifrån HA. Nej, nu är det snart jojo-tider för lag som tar sig upp och en i praktiken stängning av SHL. Hyfsat sätt att döda intresset för klubbar underifrån, lär i längden slå hårt mot utvecklingen av unga spelare när mindre klubbar tappar intäkter.
Låst ämne