1150x200-e2WhHkUw.jpg

Timrå IK

537668 inlägg · 6214 ämnen

Inlägg #2244423

Sv: Apropå nånting...
Dr.Krykov: Vi är tolv omgångar in och drar väldigt starka växlar av en minst sagt knaper start. Inte alls konstigt i sig, men samtidigt: hur ser en säsong för ett bottenlag ut? Prognosen på förhand var tveklöst att vi skulle strida i botten och inget talar för att vi inte kommer göra det under hela säsongen. Match efter match passerar och ständigt är det någon del som brister.

Nu när vi kan summera den här veckan så kan vi konstatera att det blev en inspelad poäng, hade samma matchvecka med i stort sett samma insatser utspelat sig under en annan trend hade det kunnat bli betydligt fler. Det är mycket ”kan” i ett sånt här läge. Men backar man någon/några veckor har mycket blivit bättre, trots allt. Över 60 min är vi det mest spelförande laget under gårdagen, vi vann t.o.m skotten. Sen är det (som vanligt…) små sekvenser som stjälper oss rent målmässigt. Vi saknar den där yttersta spetsen som avgör såna matcher, såväl bland utespelare som målvakter.

JJ kan inte riktigt lastas för gårdagen, men efter 60 spelade minuter har han räddat 76% av skotten. När Rajan står gör han också solida insatser och flertalet avancerade räddningar, men ändå ramlar det in ett gäng puckar och i summeringen har vi nu ett totalt målvaktsspel som inte ens tar sig över 86,5%. Hur man än vrider och vänder på det är det bekymrande. Furch hade ingen enkel resa igår, sen står han ändå där med ett insläppt och 95%. När vi får våra lägen studsar marginalerna fel, samtidigt som vi också vet att vi möter en otroligt bra målvakt. Skotten kommer för sent och det passas en gång extra. JJ får ett slag i skallen som helt missas, men situationen reder ut sig och direkt därefter räddar han en puck som trots det ramlar in där bakom. 1-1 på tavlan och FBK flyttar upp spelet, utifrån deras erfarenhet och kunskap vet de när en sån push ska göras. Momentum, som det heter.

Det är så mycket som samverkar kring att dra ner helhetsintrycket av våra matcher, men jag tycker verkligen inte vi ska underskatta vad det faktiskt skulle kunna ge att utforska målvaktsmarknaden. ÄVEN om narrativet såhär långt är att det är ”annat” som brister. Så som trenden ser ut just nu så kommer vi ifrån en vecka där vi trots allt gjort det rätt bra, defensiven går definitivt mot det bättre. Vi närmar oss fullt manskap bland backarna och med Diddes intåg lär det bli ännu bättre.

Ska jag gissa så kommer vi inom de närmsta veckorna börja prata allt mer om målvaktsspelet, trots att det är oerhört svårt att helt peka på exakt var det brister. Jag kan inte heller göra det, jag nöjer mig med att konstatera att vi rent procentuellt ligger på nivåer som gör det ofattbart svårt att vinna matcher. Det är varesig JJs eller Rajans fel, men jag börjar luta allt mer åt att vi satsat snett på den punkten.

Inför 18/19 resonerade vi enligt standardmallen för hur det brukar tänkas kring målvakter, sen är ju frågan var det gick fel. För att rama in min poäng skyller jag det misslyckandet mer på Svedbergs brister än att tanken i sig var fel. Hade vi gått på ett annat namn hade det kunnat bli bättre där och då, det får vi dessvärre aldrig veta.

Det vi desto mer ”vet” nu är att vi släpper in fler än fyra mål per match och det har varit sanslöst virrigt i egen zon. Betydligt mindre den här veckan, men siffrorna har ändå runnit iväg. Den där ”mardrömsperioden” i andraperren mot Frölunda var ändå en försvarsmässigt bra period. Vi visste att vi var tvungna att rida ut den perioden, och 11-3 i skott avspeglade inte den press vi var under. Men vi höll dem på utsidan och hade fortfarande chans på tre pinnar inför tredje.

Innan det där (tydligen substanslösa) ryktet om att vi var på jakt efter en målvakt hade jag svåra problem med att hitta en punktåtgärd som kanske vore en god start. Men det tog inte lång stund innan jag landade i det och tänkte att det vore en bra ände att starta i. 18/19 brände vi allt krut på Svedberg och det hade varit en omöjlighet rent ekonomiskt att förändra så mycket på den fronten då, nu är läget ett helt annat. Målvaktslösningen i år är mer av en första skiss, där tanken varit att ge båda chansen och hoppas att en stark defensiv skulle få de lagdelarna att samverka på ett effektivt sätt.

Det blev… inte så bra, nej. Inte såhär långt. Men jag gissar att vi nu har två målvakter som tillsammans kostade mindre än en Svedberg senast det begav sig. Det bör även finnas en del namn på marknaden den här årstiden, till skillnad mot ”skickliga backar” och ”spetsforwards”.
+12
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
Knylan: ”hur ser en säsong ut för ett bottenlag?” Ja hur ser det ut för Oskarshamn tex? Överjävligt mycket bättre än för Timrå. Visst finns det andra lag som har det tufft men finns det andra lag som har så uselt försvarsspel som oss? Det går inte att komma ifrån att vi ligger långt under förväntningarna på detta laget och hela hockey-Sverige ser att försvarsspelet inte fungerar. Jag säger inte att vi är på fel plats i tabellen utifrån våra förutsättningar men det man presterar på isen är långt under vad som kan förväntas även av ett bottenlag. Vi är hela tiden bara en Lööke eller en Zajac från att tappa ledning, momentum eller hela matchen. Och det sker alltid minst ett par Lööke/Zajac på en match.

Ju förr vi byter tränare desto bättre, hur mycket tålamod kan man ha med detta spektakel?
+11
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Knylan: Är inne på samma tankar. Rajaniemi är bra, men får vi tag på något bättre bör vi nog satsa på en ny målvakt anser jag. Sedan behövs det en ny center också till andrakedjan anser jag och en ny forward om vi inte flyttar upp LaLeggia som forward.
+1
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Knylan: Håller med dig till viss del, men tycker vi fortfarande har problem med målskyttet, i min bok så kommer en målis inte hjälpa till där i det långa loppet.
Om vi inte värvar in en liberomålvakt som åker upp och är med i anfallen vill säga..

I en perfekt värld så hade vi fått in en målis, Center och forward. Ut med ett ett gäng forwards ur truppen och låta JJ gå, för i min bok är JJ flera procent svagare än Rajjan.

Får jag bara välja på en forward,/center eller målvakt så väljer jag nog ändå forward i dagsläget..
Om det inte skulle dyka upp en hyperintressant målis som är för bra för att inte hugga på då..
+4
Kommentera