1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

577975 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2369629

Sv: Försäsong 2022
Mcmac: Efter att ha klarat sig kvar via en övertygade seger mot Djurgården i kvalspelet har Timrå flyttat fram sina positioner rejält och byggt ett bra mycket starkare lag i fjol, framför allt offensivt. Under andra omständigheter hade det gett en helt annan utdelning men eftersom de flesta konkurrenter också stärkt upp sina lag är det långt ifrån givet att Timrå kommer undvika bottenstriden.
Lagbygget är det i särklass bästa som Timrå har haft sedan början av 2010-talet med en forwardsida som verkligen sticker ut.
Jag är dock mer osäker på back- och målvaktssidan vilket gör att jag inte tror att Timrå kommer leva upp till förväntningarna som många lär ställa på laget med tanke på vilka klasspelare man värvat i form av Anton Lander, Emil Pettersson, Anton Wedin och Jonathan Dahlén.
I den etableringsfas som Timrå befinner sig i är det fortsatt viktigt att ta de små stegen och utveckla organisationen, noggrannheten kring träning och förberedelser och höja kravställningen i vardagen. Om det leder till slutspel eller om det faktiskt blir kval återstår att se.
Jag förstår att Timrå plockade hem sina hemvändande stjärnforwards när möjligheten gavs. Det betyder dock att man fått göra avkall på både back- och målvaktssidan vilket gör att jag här och nu inte kan placera Timrå högre i tabellen.

Målvakter:
Jacob Johansson och David Rautio är målvaktsparet som Timrå kommer luta sig mot den här säsongen. Frågorna som jag ställer mig och som gör att jag tvivlar på Timrå som ett slutspelslag är:
Kommer Jacob Johansson att vara tillräckligt bra och stabil och är han en målvakt som tar sitt lag till slutspel?
Johansson gjorde en helt okej säsong i fjol utan att för den delen sticka ut. Hans prestationer överglänste Sami Rajaniemi vilket visserligen inte säger speciellt mycket då den finske, tilltänkta förstemålvakten, var en rejäl flopp. I kvalet var Johansson, precis som hela Timrå, klart mycket bättre och stabilare än vad man visat upp under säsongen. Likväl ser jag inte Johansson som en toppmålvakt utan mer som en okej SHL-målvakt. Varken mer eller mindre.
Nu ska Johansson kampera ihop med rutinerade David Rautio. 37-årige Rautio kommer närmast från Linköping och går nu in på sin 13:e raka säsong i SHL. Jag vet att Rautio varit uppskattad i sina tidigare klubbar och det var Rautios intåg i Linköping säsongen 20/21 som gjorde att man slapp kvala. Rautio gav då den Linköping stabilitet som man saknade vilket nu också är anledning Timrå valt att satsa på honom.

Jag har all respekt för David Rautio både som spelare och person, och är full av beundran över hans långa karriär. Jag tvivlar inte på att han kan göra 15-talet bra matcher men det betyder också att Jacob Johansson måste bära huvudansvaret i ca 35-40 matcher. Kan han göra det och ta ytterligare något kliv sett till det spel han visade upp under grundserien i fjol kan Timrå säkerligen vara med och hugga på en slutspelsplats. Men jag är långt ifrån säker att han kommer klara av det.

Tim Erixon.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Backar:
Sett till antalet backar så är Timrå i behov av att lyfta in ytterligare en back vilket den nye sportchefen Kimmo Kapanen själv bekräftat. Det handlar förmodligen om ytterligare en kropp som vi ofta säger om rätt intetsägande spelare som breddar laget och gör det mindre känsligt för skador. Eftersom värvningen av Jonathan Dahlén förmodligen innebar att man sprängde sin budget och lite därtill (även om externa sponsorer klev in) så finns det väldigt lite utrymme att kunna plocka in mer än en komplementspelare. Jag ser dock behov av två backar varav den ena ska vara en av mer etablerad och bra back.
Per Svensson, Tim Erixon, Didrik Strömberg och Joey LaLeggia är kvar från i fjol medan Jakob Stenqvist och Elmeri Eronen värvats in från KHL respektive den finska ligan. Dessutom har man plockat upp Noel Edfeldt från juniorlaget som komplement till de sex givna backarna.

Svensson, Erixon och Strömberg står för stabiliteten i försvaret.
Svensson var lysande under sin första SHL-säsong och visade vid 32 års ålder att han hör hemma på den här nivån. Sett över hela säsongen var han Timrås genomgående bästa back.
Erixon var som allra bäst i kvalspelet mot Djurgården och verkade trivas bättre när Timrå strukturerat upp sitt försvarsspel på ett tydligare sätt.
Strömberg fick säsongen till stora delar spolierad av skador men ska nu vara i gott slag och blir således en viktig pjäs.
Bortsett från att backsidan är tunn är den ändå välbyggd på så sätt att man har tre tydliga defensiva backar och tre offensiva backar i LaLeggia samt nyförvärven Stenqvist och Eronen.
Rent offensivt svarade LaLeggia för en stark säsong i fjol och stod för imponerande 38 poäng på 52 matcher. Med den noteringen var han seriens tredje bästa back efter Jonathan Pudas och Joel Persson. Problemet var hans defensiv som var så bristfällig att det under hösten, när han spelade med Nolan Zajac, knappt gick att ha honom på isen i egen zon. Även om jag inte förväntar mig att han är en defensiv klippa på något sätt så måste han ändå kunna hantera spelet i egen zon bättre vilket jag tycker han gjorde under säsongens gång och framför allt i samband med kvalspelet.

Jacob Stenqvist är en spännande spelare som värvades (alltför tidigt) till Frölunda från Modo för att bli utlånad till Björklöven. Därifrån har han tagit resan via Finland och KHL till Timrå och förväntningarna är att han ska vara en tillgång med sin förmåga att sätta igång spelet från bakplan. Detsamma går att säga om Elmeri Eronen som värvats in från TPS Åbo i den finska ligan. Det är alltid svårt att värdera hur bra en spelare kan vara i SHL efter deras prestationer i KHL och den finska ligan då spelet skiljer sig en del mellan ligorna. Förhoppningen är att Eronen ska vara en producerande back precis som Stenqvist.
Jag har i grunden inget att anmärka på sett till spelare för spelare hos de sex etablerade backarna som Timrå har i laget. Men att gå in i säsongen med en så pass tunn uppsättning är våghalsigt och är en starkt bidragande orsak, tillsammans med målvakterna, att jag här och nu inte kan placera Timrå högre upp i tabellen.

Anton Wedin.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Forwards:
Timrå kommer kunna mönstra två kedjor av absolut högsta klass. Vad sägs om en förstakedja med Anton Lander som center mellan Anton Wedin och Emil Pettersson och en andrakedja med Robin Hanzl som center mellan Jonathan Dahlén och Sebastian Hartmann?

Det är riktigt, riktigt bra.
Som en tredjekedja skulle man kunna matcha underskattade Albin Lundin som center mellan Nick Halloran och unge Oliver Johansson. Det är en kedja som skulle stå för fart och kreativitet där Lundin med sin smartness kan läsa av spelet och låta sina ytterforward gå loss.
En fjärdekedja skulle då innehålla en rutinerad trio i form av Jacob Blomqvist som center mellan Robin Alvarez och Erik Andersson.
Jag tycker att Jacob Blomqvist svarade för en av sina bättre säsonger i fjol. Då ska det ändå sägas att jag trodde han passerat sitt bäst före datum i samband med att han lämnade Brynäs för ett par år sedan. I rollen som fjärdecenter i kedja med ett mer defensivt ansvar kan han känna stolthet som en nyckelspelare för Timrå. Möjligtvis att en spelare som Robin Alvarez kan hamna i kläm en aning vilket gör att man under säsongens gång skulle kunna göra en förändring genom att låta en annan SHL-klubb ta över hans kontrakt för att frigöra utrymme för att värva en back.
Anton Lander är en av Europas bästa tvåvägscentrar. Jag ställer inte något krav sett till antal poäng och tror att folk som förväntar sig att han kommer göra 40-50 poäng kan bli besvikna. Visst att Lander ska bidra med mål och assist men hans roll kommer bli så mycket större än så som den ansvarstagande spelare han är.

Emil Pettersson är en offensiv spetsspelare vilket han tidigare visat i SHL. När Växjö vann SM-guld 2021 kom Pettersson fyra i hela SHL:s poängliga vilket säger en del om den kapacitet han besitter.
Anton Wedin är en rivig spelare med härlig energi som också kommer bidra offensivt. Det finns dock en skada som stört honom sedan i våras vilket gör att han kan missa inledningen på säsongen.
Robin Hanzl var galet bra under slutskedet av säsongen vilket kanske smög lite under radarn. Med ett års erfarenhet från SHL tror jag han kan bli än bättre. Om Hanzl kommer upp i samma nivå som under slutskedet av säsongen i fjol har jag svårt att se att något annat lag i serien har en så pass bra andracenter.
Sebastian Hartmann har potential att göra över 20 mål. Framför motståndarnas mål är han en av seriens bästa vilket jag tror att fler kommer få upp ögonen för i år.
Och till sist.
SHL-debutanten Jonathan Dahlén.
Det här kommer bli hur spännande som helst. Dahlén har skjutit upp Timrå till SHL ett par gånger för att sedan lämna klubben för att försöka slå sig in i NHL. Jag trodde faktiskt att han lyckats ta det steget när han svarade för fullt godkända 22 poäng på 61 matcher med San Jose Sharks förra säsongen. Jag var därför förvånad när de valde att inte ens erbjuda Dahlén ett kontrakt och att sedermera ingen annan NHL-klubb slängde fram ett kontrakt som var i paritet med vad Dahlén villa ha.

Det är, tillskillnad från hans tidigare år i Timrå, inte nödvändigtvis han som är den stora stjärnan och han som får spela hur mycket som helst i offensiva situationer. Jag tror inte att det kommer bli något problem men jag är inte heller säker att han gör bortåt 50 poäng vilket många verkar tro. Att lyckas landa en Jonathan Dahlén bara veckor före premiären, till en redan vass forwardssida, är riktigt häftigt. Det kan komma att gå fort i det offensiva spelet när Timrå sätter fart i vinter.
Tränare:
Anders Karlsson tog över huvudansvaret i samband med Timrås kvalspel i fjol. Där coachade han brallorna av Djurgården när man vann med 4-0 i matcher. Det jag gillade var hur han på kort tid lyckades sätta ett tydligt och bra försvarsspel.
Vid sin sida har han fortsatt Andreas Molinder och från Skellefteå har man plockat in Lars Marklund. Det är en spännande rekrytering och en person som jag hört mycket positivt kring. Marklund har jobbat med Skellefteås juniorer under många år och varit en bidragande faktor till deras fina talangutveckling. Han har under sina år i Skellefteå bedrivit en bra, genomtänkt och tuff träning som uppenbarligen utvecklat många spelare. Dessutom ska han ha ett bra hockeyöga och se taktiska strukturer som en god vän till mig sa när han beskrev Marklund. Det låter med andra ord som om Marklund har kompetensen för att göra det bra även i SHL.

Stjärnan
Det finns en uppsjö av spelare som aspirerar på den här platsen. Jag väljer ändå Jonathan Dahlén eftersom det finns en sådan förväntan och förhoppning på att han ska ta SHL med storm. Dahlén är onekligen en talang utöver det vanliga och den känslan jag har kring honom är att han själv är den som sätter begränsningar kring hur bra han kan komma att vara.

Jonathan Dahlén.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Talangen
Är det här säsongen som Oliver Johansson får chansen på riktigt? I fjol satt Johansson ombytt i 14 matcher med ganska sporadiskt istid. Timrå var i en pressad situation hela säsongen vilket gjorde att man kanske lutade sig åt spelare med mer rutin än vad Johansson hade.
Den här säsongen blir därför viktig för Johansson att äta sig in i laget och vinna Anders Karlssons förtroende för att därifrån också spela sig in i JVM-truppen.
Poängkung
Emil Pettersson – 49 poäng
Bästa nyförvärv
I Anton Lander har Timrå fått en spelare som är Timrå för mig. Det är Anton Lander som kommer sätta kraven i vardagen i gruppen. Det är han som kommer se till att träningarna hålls på en hög nivå vilket inte alltid var fallet i fjol. Det har man adresserat och bara sett till försäsongen i år kontra i fjol så skiljer det sig en del sett till bland annat intensitet.

Lander kommer också behöva vara en nagel i ögat på en del spelare i gruppen för att få dem att förstå vad som krävs för att spela på så hög nivå som möjligt i match efter match.
Man skulle nu kunna säga att Timrå tillhör far och son Lander även om hans pappa heter Karlsson i efternamn och är huvudtränare för Timrå.

Anton Lander.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Upp till bevis
Det går inte att komma runt Timrås målvaktssida. Jag är inte säker på att Jacob Johansson kan bära ett Timrå som har en tydlig målsättning att ta sig till slutspel.
Doldisen
Det är nog ganska få som nämner Sebastian Hartmann som en potentiell skyttekung i SHL. Jag tror faktiskt inte det är en omöjlighet, om än ett långskott. Med andra ord har Hartmann gått under radarn men jag tror han står inför ett genombrott och säkerligen kan svara för någonstans runt 20 mål den här säsongen.
Profilen
Det finns en del profiler i Timrå den här säsongen. Men det går inte att komma runt det faktum att Jonathan Dahlén, en av klubbens mest populära spelare i modern tid, har vänt hem efter en säsong i NHL. Nu blir det debut i SHL för 24-åringen som redan har rutin från NHL och Tre Kronor.

Mest värdefulla spelaren
Anton Lander är Timrå för mig. Han kommer vara deras jämnaste och mest gedigna spelare i mer eller mindre varje match. Han är också en ledare uti fingerspetsarna vilket han visade redan när han kom upp och tränade med Timrås A-lag som 16 åring.
Supporterrösten
Jimmy Hamrin:
– Det kommer att gå bättre för Timrå den här säsongen. Lagbygget har dock sina risker. Att gå in med enbart sex stycken SHL-mässiga backar och en helt oprövad junior är väldigt märkligt och det kommer inte att hålla. Det är heller inget direkt ungt lag, vilket ökar risken för långtidsskador och J20-laget saknar spelare som är spetsiga nog att kliva in och bredda på allvar. Nye sportchefen Kimmo Kapanen kommer få pussla en del i vinter.
– Det finns också mycket som är positivt med laget. De fyra hemvändarna är i bra ålder och kan hålla toppnivå. Spetsiga spelare som Joey LaLeggia och Robin Hanzl blev kvar. Det var också många spelare som växte in i SHL-kostymen och var betydligt bättre andra halvan av föregående säsong. Jag tänker främst på spelare som Jacob Johansson, Per Svensson, Sebastian Hartmann, Albin Lundin och Erik Andersson. Det blir så klart mycket press igen på Johansson i målet som verkligen behöver hålla nivån han hade på våren men de övriga kan stå för bra bredd till spetsen utan press att bära laget.

– Något som jag också vill addera till det positiva är att det finns mycket ledarskap, klubbkänsla och vinnarskallar i truppen. Att ha Ante som ensam huvudtränare i kombination med väldigt drivna vinnare i laget tror jag på. Jag tänker då framför allt på Anton Lander och Jonathan Dahlén. Två spelare på absolut högsta nivå som alltid håller sig själva först ansvariga och som leder både på isen och i omklädningsrummet. Det kommer inte vara tillåtet att inte vara lagfokuserade och det kommer vara ett lag som verkligen sluter upp bakom sin huvudtränare och sina ledande spelare. Jag tror det kommer vara starkt nog att kompensera upp en del av de risker och brister som finns.
– I slutändan är det jättesvårt att placera laget (och alla andra lag) den här säsongen. Jag kan köpa om de tippas lägre men min känsla är att laget kommer spela en kvartsfinalserie, vilket vore en stor framgång för en klubb i etableringsfas.

[Tippar oss 12]
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Försäsong 2022
empa11: Stort tack!
Låst ämne

Sv: Försäsong 2022
empa11: Ja tro fan vi åk ur å få möt Lejonnäse,Pajala,Gällivare , Åsele,,Storuman,Bergnäse nästa säsong!!
Vi ä så jävvla kass!
ALLA till Scandinavium 17/9!!!
Vi ses rabbuslingar skål tamjefan ikväll 😇🥳🏒🥅🍾🙏🙏
Låst ämne