1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582413 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #2551337

Sv: Apropå nånting...
Rico01:

Målvakter Betyg: 4 av 5 plus
Jacob Johansson var i fjol en av seriens bästa målvakter och var också uttagen som tredjemålvakt för Tre Kronor i VM. En oerhört stabil sista utpost som spelade flest matcher av alla SHL-målvakter i fjol.
Nu får han mer konkurrens, då Oskarshamns succémålvakt Tim Joel skrivit på för Timrå. Det var egentligen först efter att han blev klar för sin nya klubb som han började storspela för Oskarshamn.
Tanken är att duon ska dela på målvaktssysslan på ett helt annat sätt än vad som var fallet i fjol, då Jacob Johansson lagom till slutspelet hade det svårare att hitta den energi som behövdes. Johansson lär ändå vara förstemålvakt, men ska inte spela 95 procent av grundseriematcherna.
Oavsett, en stabil målvaktsduo, bra SHL-klass på båda två.

Backar Betyg: 3 av 5 plus
Timrås sportchef Kimmo Kapanen har hållit en oerhört låg profil i sommar, och faktiskt inte värvat in en enda back sedan säsongsslutet. Visserligen värvade han rejält under fjolårssäsongen i stället, men nu litar han mer på kontinuitet. Modos poängstarke back David Bernhardt var klar för en övergång, förutsatt att Modo inte gick upp i SHL. När så skedde så sprack övergången, och efter hårda förhandlingar lyckades Kapanen till slut i stället kommer överens med finländaren Elmeri Eronen om ett kontrakt. 28-åringen imponerade i fjol, och är en spelare som Timrå kan bygga på på sikt. Till den kategorin tillhör också 20-åringen Emil Melander, som i fjol blev den back i hela J20-serien som stod för flest poäng, med imponerande 50 poäng på 46 matcher. Han skrev på sitt första SHL-kontrakt i somras och hann också med att spela åtta matcher i SHL under fjolåret.
Det ska in ytterligare en kvalitetsback här, men inte förrän senare under säsongen då en utländsk back kan komma till Sverige på artistskatt. I nuläget ser det aningen tunt ut, men Timrå visade redan i fjol att man med sitt tajta försvarsspel är oerhört svårslagna, framför allt på bortaplan.

Forwards Betyg: 4 av 5 plus
Med spelare som Anton Lander, Jonathan Dahlén, Magnus Pääjärvi och Anton Wedin borde förstås betyget springa iväg till Betyg: 5 av 5 plus, men faktum är att Timrås målskörd i fjol hamnade på samma nivå som bottenlagen Malmö och Brynäs. Det är förstås inte godkänt med bara 137 mål på 52 matcher när spelarmaterialet är av den kvaliteten. Som en jämförelse gjorde Skellefteå 165, Örebro 155 och guldvinnande Växjö 153, alla med på pappret sämre forwardsuppsättning.
Nu har Timrå förstärkt ytterligare i sommar, då Kapanens enda nyförvärv vad gäller utespelare är Filip Hållander. Den förre Timrå- och Luleåspelaren skrev på ett femårskontrakt när han vände hem från NHL/AHL. Han var aldrig någon stor poängspelare senast han var i SHL, men tiden i Nordamerika verkar ha gjort gott för 23-åringens målsinne, då han gjorde 25 mål på två säsonger i AHL.
Det är dock inte som målskytt eller poängspelare som han kommer att göra allra mest nytta, utan med sitt driv och sina ledaregenskaper. Bara 23 år gammal som sagt, men han kommer inte låta någon medspelare bli bekväm.

Tränare Betyg: 3 av 5 plus
Under sin första hela säsong som huvudtränare för Timrå tog Ante Karlsson laget till en otroligt fin femteplats. Han byggde ihop ett tajt lag, en tajt trupp, som var svårforcerade och försvarsstarka. Uttåget redan i kvartsfinalen kan vi skylla på orutin och små marginaler, så tajt var det.
Samtidigt borde han ha kunnat få ut mer av lagets offensiva styrkor, för bra spelare gjorde helt enkelt för få mål. Återstår att se den här säsongen, där offensiven dessutom kryddats med pådrivaren Filip Hållander, om han kan få laget att behålla sina defensiva kvaliteter, och dessutom lyckas släppa loss mer offensivt.
Har i princip samma trupp som i fjol att jobba med, och känner sina spelare väldigt väl nu.
Totalt: 14 Betyg: 1 av 5 plus
Så kan laget ställa upp:
M1: Jacob Johansson
M2: Tim Juel
Förstafemman:
B1: Axel Rindell
B2: Didrik Strömberg
F1: Anton Wedin
F2: Anton Lander
F3: Emil Pettersson
Andrafemman:
B3: Elmeri Eronen
B4: Per Svensson
F4: Jonathan Dahlén
F5: Robin Hanzi
F6: Filip Hållander
Tredjefemman:
B5: Tim Erixon
B6: Joonas Lyytinen
F7: Sebastian Hartmann
F8: Albin Lundin
F9: Magnus Pääjärvi
Fjärdefemman:
B7: Emil Melander
B8: Noel Edfeldt
F10: Panu Mieho
F11: Jeremy Boyce
F12: Dennis Värmhed
Extra:
B9: Simon Forsmark
F13: Erik Andersson
F14: Oliver Johansson

Nyförvärv: Betyg: 3 av 5 plus
Sportchef Kimmo Kapanen jobbade rejält under säsongen och plockade in sju nyförvärv från premiären och framåt inklusive tre (Panu Mieho, Olli Palola och Simon Forsmark) i januari. Men i sommar har han suttit lugnt i båten och njutit av sin semester. Mer satsning på kontinuitet i år, där bara målvaktsreserven Tim Juel kommit in, tillsammans med prestigeförvärvet Filip Hållander. Gott så, framför allt Hållander kommer att göra en stor skillnad på Timrå i år, men det kan nog bli ett par nyförvärv till under säsongen. Redan nu är det klart att Timrå ska ha in en back till, men det kommer att ske först tidigast under hösten.
Klara in:
Tim Juel, målvakt, Oskarshamn
Filip Hållander, forward, Wilkes-Barre/Scranton Penguins
Klara ut:
Olli Palola, forward, klubb ej klar
Jakob Stenqvist, back, Lukko
Erik Walli Walterholm, forward, Modo
Robin Alvarez, forward, klubb ej klar

Drömvärvningen:
Timrå har ingen drömvärvning, de sitter nöjda med truppen och har heller inga pengar just nu för att förstärka ytterligare. Det ska in en back till under hösten/vintern, och där har Sportbladet tidigare skrivit om finländaren Olli Juolevi. Kapanen har bra koll på honom sen tidigare. Det tidigare storlöftet har inte alls lyckats få till det i NHL och tillbringade fjolåret i AHL och San Diego Gulls. Men inte heller där lyckades 25-åringen speciellt väl. Ett stort namn trots det, och Timrå skulle få gräva djupt i plånboken för att kunna lösa honom.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
kulltorp:

Det här är exakt vad en supporter vill se:

"
Klara in:
Tim Juel, målvakt, Oskarshamn
Filip Hållander, forward, Wilkes-Barre/Scranton Penguins

Klara ut:
Olli Palola, forward, klubb ej klar
Jakob Stenqvist, back, Lukko
Erik Walli Walterholm, forward, Modo
Robin Alvarez, forward, klubb ej klar
"

Högkvalitativ spets in, med potential kvar!

Spelare som inte plockas upp eller hamnar i sämre föreningar ut. Då vet en att sportchefen har koll på läget.

Största nackdelen med Kapanen är att ingen kommer hävda att Timrå är en mysig förening längre, Kapanen verkar oerhört medveten om att dagens ishockey är en "cut-throat business". Han sitter ju dessutom på SHL/(Europa?)-unika kunskaper och kontakter.

Hoppas Kapanen stannar oerhört länge.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Lite nyfiken att veta vad Expressen syftar på när dom skriver ”chocken över kontraktet - har nog aldrig hänt” i dagens analys om Timrå. Är det någon som har tillgång till expressen premium och kan dela med sig vad dom syftar på?
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
kulltorp: Vad grundar man detta på? Kan inte minnas jag läst
nått liknande uttalande från Kapanen i allafall.

"Det ska in ytterligare en kvalitetsback här, men inte förrän senare under säsongen då en utländsk back kan komma till Sverige på artistskatt"

Kanske att Aftonblaskan fått info som ingen annan har fått?

Även om jag är rätt skeptisk till Aftonblaskans kvalite i övrigt när det gäller silly. Rätt ofta som Ros och CO har varit ute och cyklat när de påstått de haft viss info.
Kommentera