1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582326 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #2551342

Sv: Apropå nånting...
timraw: Expressen:

MÅLVAKTER
Jacob Johansson, Tim Juel

Kommentar: Ett av SHL:s mest intressanta målvaktspar. Kanske det bästa. Åtminstone på papperet ? vilket man påstod om Brynäs ifjol med Anders Lindbäck och Veini Vehviläinen mellan stolparna. Kolla hur det slutade.

Det är kanske den största farhågan för Timrå " hur ska ansvarsfördelningen se ut" ? när två såpass etablerade målvakter i SHL är kontrakterade, där dessutom en av dem (Jacob Johansson) var med i Tre Kronors VM-trupp i våras. Gissningsvis blir det en 1A/1B-lösning där Johansson får något fler matcher och Juel kastas in när han är het. Den klassiska sägningen ?bäst för dagen står? lär gälla för Timrå under 23/24.

BACKAR
Noel Edfeldt
Tim Erixon
Elmeri Eronen
Simon Forsmark
Joonas Lyytinen
Emil Melander
Axel Rindell
Didrik Strömberg
Per Svensson

Kommentar: I princip en identisk backsida som under 22/23-säsongen. Enda skillnaden är att Emil Melander förärats med ett A-lagskontrakt, men räkna inte in honom på sex backar i dagsläget. Joonas Lyytinen, stundtals en av SHL:s bästa backar ifjol, ska definitivt in där. Även Axel Rindell, Elmeri Eronen, Didrik Strömberg, Tim Erixon och Per Svensson.

Det lär åtminstone vara grundplanen för Timrå, att de sex startar, men det är inte alls omöjligt att Simon Forsmark, som hämtades från Örebro i vintras, slår sig in högre upp i backhierarkin. Han är trots allt bara född 2003 och räknades för några år sedan som en av landets mest lovande talanger i den kullen.

Annars är förhoppningen att Axel Rindell ska växa ut till lagets mest tongivande offensiva back. Han är god för åtminstone 25-30 poäng med rätt matchning och lär få axla ansvaret som Jakob Stenqvist hade ifjol. Timrå har en ganska spännande mix med ungt och gammalt, leftare och rightare men det fattas ett riktigt, riktigt stort affischnamn på backsidan. Och med tanke på att Timrå inte har en enorm pengasäck att handla för lär inte någon sådan ramla in heller.

CENTRAR:
Anton Lander
Robin Hanzl
Albin Lundin
Erik Andersson

Kommentar: Inga konstigheter överhuvudtaget. Den här kvartetten avslutade Timrås säsong i kvartsfinalen mot Örebro och lär starta kommande säsong. Talangen Dennis Värmhed är visserligen center, men yngre spelare brukar få starta på en kant och han petar i dagsläget inte Lander, Hanzl, Lundin eller Andersson. En centersida som erbjuder mycket. Du har tvåvägsspelaren Lander, tänkaren Hanzl, användbare Lundin och duracellkaninen Andersson som kan matchas mot motståndarnas bästa spelare. Timrå står absolut inte och faller med den här centersidan, även fast lagdelen skulle må bra av mer konkurrens om klubben ska avancera ännu mer i tabellen.

FORWARDS:
Jeremy Boyce
Jonathan Dahlén
Sebastian Hartmann
Filip Hållander
Oliver Johansson
Panu Mieho
Emil Pettersson
Magnus Pääjärvi
Dennis Värmhed
Anton Wedin

Kommentar: Det finns en hel del att gilla här. Först och främst har Filip Hållander återvänt till klubben och sajnat ett femårsavtal som 22-åring. Det kan aldrig tidigare ha hänt i SHL att en såpass ung spelare skriver ett kontrakt över så många säsonger. Han ska definitivt räknas in på en topp sex-plats, vilket även Jonathan Dahlén, Emil Pettersson och Anton Wedin ska göra. Åtminstone om den sistnämnde är skadefri och kan hitta tillbaka till formen han hade i slutet av 10-talet.

Det finns en stor risk att vi faktiskt sett det bästa av Wedin redan, vilket öppnar upp för spelare som Sebastian Hartmann, Oliver Johansson och eventuellt Panu Mieho som kommer vilja sno åt sig en topproll i kedjorna. Just Oliver Johansson är ett mycket spännande alternativ för ?Ante? Karlsson. Han borde vara redo för SHL nu.

Det som fattas i den här forwardssidan är storlek. Inte en enda seniorforward är över 187 centimeter. En rejäl murbräcka som kan spela i botten sex-kedjorna vore önskvärt för Timrås del, helst inför ett slutspel då fysik och kamp ofta spelar större roll. Kanske är det en värvning Timrå siktar på att göra inför deadline 15 februari.

TRÄNARE OCH SPORTSLIG LEDNING:
Kimmo Kapanen, sportchef
Anders ?Ante? Karlsson, huvudtränare
Andreas Molinder, assisterande tränare
Lars Marklund, assisterande tränare

Kommentar: Den här kvartetten känner Timråsupportrarna igen vid det här laget. Kapanen har inlett år två som sportchef och fått sätta en något större prägel på truppen den här gången jämfört med förra våren, framför allt tack vare alla under säsongen-värvningar han gjorde i vintras. De flesta blev dessutom mycket lyckosamma och har följt med in i 23/24-upplagan.

?Ante? Karlsson hade ett fantastiskt fjolår och mådde säkert bra av att få in Skellefteåprofilen Lars Marklund i staben. Den andades harmoni, med Andreas Molinder som tredjepjäs också.

PRIO PÅ MARKNADEN:
Det finns definitivt en önskelista hos Timrå i dagsläget, men frågan är om de kommer ha råd att värva det truppen behöver innan säsongsstart. Stora pengar är redan upplåsta på de befintliga spelarna, som borde kunna hjälpa laget till en slutspelsplats.

Önskvärt hade varit att förstärka med en ny back, för det finns en osäkerhet kring hur Per Svensson åldras, om Didrik Strömberg får vara hel, om finländarna kan vara lika bra och om juniorerna tar de förväntade stegen. Något ytterligare komplement till en tredje- eller fjärdekedja hade också varit vettigt.

PROGNOS
Timrå var femteseedat från grundserien och var endast en match ifrån semifinal i våras. En position klubben inte varit på sedan slutet av 00-talet. Framgången har definitivt gett blodad tand och förväntningarna är numera att Timrå definitivt ska ta en slutspelsplats, kanske vara med och hota om topp fyra. Särskilt då Kimmo Kapanen har fått behålla i princip allt han velat behålla och kryddat med ett par spännande namn.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
kulltorp & Rip Kirby:

Tack för era svar!

Måste säga att jag tycker hela målvaktsdiskussionen och jämförelsen med Brynäs är väldigt konstig. Förra året inledde Brynäs säsongen med två målvakter som båda förväntade sig vara förstamålvakt. Vi har värvat in Tim Juel från Oskarshamn (uppvuxen i Svenstavik som nu flyttar närmare sitt hem) med två SHL säsonger i bagaget. Han kommer absolut utmana Johansson om förstaspaden men är inställd att inleda som andramålvakt. Dessutom delar Timrå och Johansson uppfattningen om att det blev för många matcher för Johansson förra säsongen så jag tror ingen hade klagat om fördelningen exempelvis blev 32/20 sinsemellan.

Att både Expressen och Aftonbladet (tänker då på Ros Tv-Special för en månad sen, inte dagens artikel) då lyfter timrås målvaktspar som en svaghet för att den är ”för bra” tycker jag nästan blir löjlig. Jag minns hur Hans Abrahamsson ifrågasatte Ros hur han kunde ge en 3a i betyg då Timrå har VMs 3:e målvakt och värvat in SHLs bästa målvakt räddningsprocentuellt (om man bortser powerplay/boxplay som var Oskarshamns akilleshäl). Ros höll inte med och ansåg att vi hade ett ”för bra” målvaktspar och förtjänade därför att lägre poäng, ok.

Förövrigt tycker jag inte heller att Brynäs fiasko förra säsongen endast berodde på deras målvaktskarusell utan ett generellt dåligt lagbygge från Alcéns sida som bör ifrågasättas mer.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
kulltorp: inte en enda forward över 187 cm... undrar vad Modano tycker om det? Dvärgar med handväskor hela bunten bergis 🤣
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
kulltorp: Awesome! Tack i mängder!
Kommentera