1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581533 inlägg · 6216 ämnen

Inlägg #2692141

Sv: Apropå nånting...
Sputnik1: Hela grejen med att kunna plocka in unga lovande spelare behöver Timrå IK bli MYCKET bättre på! Här borde vi kunna ha Skellefteå AIK som förebild. I hur klubben medvetet satsat på såväl ledare som den struktur och den röda tråd som ska gälla inom H E L A föreningen.

"– Klubben har gjort ett jättebra jobb med att sätta en struktur och en tydlig vision kring hur man ska jobba som ungdomsledare i den här föreningen och vad man tycker är viktigt att prioritera på träning. Alla vet vad som förväntas, säger Loui.

Han betonar att den röda tråden som finns genom hela föreningen är en nyckel till att det kommit fram så många duktiga unga spelare de senaste åren.
– Det finns en öppenhet mellan lagen. Alla lag drar mot samma mål, och det tror jag är jätteviktigt. Att inte alla lag har en egen agenda. Då kan ett lag bli jättebra men årskullen efter kanske inte har samma förutsättningar. Klubben har satt en väldigt bra mall, berättar Loui."

En sak jag har väldigt svårt att förstå är varför Timrå IK tog in Lars Marklund. Han har haft ansvar för backar och spelet i boxplay. I en artikel i ST står det följande:

"För de som har koll på Norrlandshockeyn och i synnerhet juniorhockeyn är Lars Marklund ett aktat namn.

Tillsammans med Jan "X:et" Erixon var han en av huvudpersonerna bakom Skellefteå AIK:s framgångsrika juniorsatsning under 2000-talet.

Marklund har främst varit tränare på juniorsidan, men inledde karriären som sportchef för Skellefteå när klubben var i Hockeyallsvenskan."
"www.st.nu/2022-06-08/sa-hamnade-lars-marklund-i-timra-ik--samtalet-fran-kollegan/"

Varför har inte Timrå IK tänkt tanken att skapa någon liknande satsning här som i Skellefteå? Det hade ju varit alldeles utmärkt att kunna utnyttja Marklunds erfarenheter just i detta syfte.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
Rip Kirby: Grejen är ju den att det HAR hänt grejer även i Timrås juniorled. Vill minnas att Ante jobbade med en play book för Timrå IK som skulle genomsyra hela verksamheten.

Man har också arbetat med värdegrunden i hela föreningen. En gemensam värdegrund som ALLA skall stå bakom och följa. Och det förhållningssätt som skall gälla.

Det finns också (hyfsat ) tydligt vad man ska träna på i respektive åldersgrupp. När man ska välja målvakter och så vidare. Man träffar tränare i slutet av säsongen för uppföljning.

Så visst finns det tankar, ideér och påbörjade processer. Men precis som i alla "småföretag" är det ju ständigt en kamp kring resurser. Rögle, exempelvis, har två heltidsanställda akademichefer (eller vad man nu kallar dom). Timrå har en. Finns helt enkelt sämre förutsättningar att följa upp, observera eller delta på träningar i hela verksamheten i Timrå. Sämre förutsättningar att säkerställa att alla lag i organisationen följer verksamhetsplanen till punkt och pricka. Sämre möjligheter till analyser och diskussioner kring upplägg på träningar osv. Vilket gör att det uppstår ett frirum för respektive lag och det blir inte likvärdigt.

Skall Timrå lyckas med den uttalade målsättningen måste man också investera i hela juniorverksamheten. Vilket är ett moment 22 i Timrå, eftersom Timrå måste plöja alla pengar i A-laget. Blir en ond cirkel.

Sedan är det faciliteter också. Timrås hela arena (a- och b-hall, omklädningsrum , gym, domarrum osv) ligger så långt efter alla möjliga konkurrenter. Till och med Härnösand har bättre faciliteter. Umeå, Skellefteå, Växjö, Färjestad osv... ligger ju ljusår före. Där måste man också investera för att locka talanger. Och vi vet att ekonomin inte finns för det heller.

Timrå måste med små medel och innovativa tankar hitta vägar framåt för att lyckas med det långsiktiga målet att plocka upp fler egna spelare.

Visst är det påbörjat men långt ifrån tillräckligt och färdigt. Att trampa samman väg som Örebro, Växjö och några till tror jag inte på. Alltså att värva alldeles för unga spelare på ett sätt som gör att man kringgår alla regler som finns känns oärligt och smutsigt. Timrå behöver locka unga talanger på andra sätt.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Rip Kirby: Har inte signalerna i allafall varit så nu? Att Jokinen sagt att han kommer vara rätt delaktig även kring juniorsidan? Att han haft hand om en akademi i Florida som varit rätt gott omtalad bådar ju gott i allafall.

Vi måste få igång en fruktsam juniorsida om det skall hålla i längden och om vi vill vara med och leka på riktigt i SHL!
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Rip Kirby: jag tror absolut att Timrå sneglar på Skellefteås upplägg! Dum vore dom annars! Det finns många likheter mellan klubbarna! Men Timrå ligger 10-15 år efter!
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Rip Kirby:

Exakt så, märkligt placera Marklund i båset som ass. När han skulle kunna få helt andra och viktigare roller på ungdomssidan.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Rip Kirby: Och Mathias Bromé, som bänkades av sitt Örebro under slutdelen av säsongen (av rent disciplinära skäl antar jag), kan nu bli aktuell för en utlåning till Luleå.
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
Rip Kirby: Ja det borde vara högprioriterat. Kommer inte vara hållbart i längden att värva, då plånkan är rätt tunn.
Kommentera