1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582985 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #816533

Sv: Vad är det för fel med Jonte Hedström?
Shadar Logoth: Baseboll är en vacker sport på många sätt. Grundserien i MLB är 162 omgångar plus eventuellt slutspel för åtta av de 30 lagen. Just nu pågår silly season eller "hot stove" som det kallas.

Mitt Mets har brist på elitmässiga starting pitchers, det vill säga kastare som startar matcherna. Ett lag roterar runt på fem starters som spelar var femte- sjätte dag. Det tar på armkraften att skicka iväg hundra bollar i 150 km/h så de vilar mellan matcherna. Nästan alla matcher ersätts startern någon gång under matchen med avbytare, relievers. Varje lag har fem-sex avbytare i bullpen som kan gå in och kasta en inning eller två. En avbytare kastar sällan mer än 30 kast, ofta neremot tio kast per match, men spelar å andra sidan flera matcher i rad.

I jakten på pitchers tittar man på statistik som genomsnittligt antal löpare som motståndarna lyckas driva in, kvoten mellan strike-outs och walks, mängden home-runs etc. Rent tekniskt tittar man även på hur många olika kast en pitcher behärskar samt hastigheten de får upp på bollen.

En mycket viktig faktor som spelar stor roll för värdet är antal matcher och innings som man kan förväntas få ut av en pitcher. En duktig starter tjänar nästan alltid mer än en duktig avlösare (finns undantag) och en starter som kastar många innings per säsong har mer värde än en som kastar mindre. Inte minst är det viktigt i en skadesituation. Om en av de fem ordinarie startarna skadar sig och man måste kalla in en oerfaren ersättare från farmarlagen är det desto viktigare att övriga fyra drar sitt lass de matcher de startar. Man kan räkna med att tränaren vill byta ut en svag starter tidigt i matchen och sätta in duktiga avbytare som tar en inning var. För att kunna unna sig den lyxen måste man kunna vila avbytare matcher som ordinarie starters börjar.


Jonte Hedström är en riktig arbetshäst. När vi har haft nästan två kedjor med anfallare skadade som mest har han gått in och kört. Rent statistiskt har det resulterat i sämre utdelning. Alternativet till att spela honom drygt en tredjedel av matchern hade varit att småskadade spelare eller svagare kort fått ta mer speltid. Ta en sån som Laine - han har en jättebra produktion för sin speltid. Jag är dock mycket tveksamt om han producerat mer med utökad speltid. Han passar bra för att gå in och köra kortare stunder. Ta även våra 20-åringar. De är sällan bra allesammans samma match men ofta kliver en eller två fram. Jag tror att Hedström banar väg för dem match efter match.

Jonte käkar innings i ett skadskjutet lag. Heders!
Kommentera