Brynäs IF

713374 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1761264

Sv: Tippa SHL tabellen säsong 16/17
Carl Lejonkräk: Det är ju just då man behöver använda sig av sådant här. När man inte har den fetaste plånboken. När man inte kan värva dom tradionellt sätt bästa spelarna. Det är då man behöver hitta billiga guldkorn. Det är exakt det Brynäs skulle behöva göra inför denna säsong. Tyvärr så har man inte tagit den chansen och nu ligger redan andra klubbar i framkant i Sverige. Fortfarande är Moneyball ett bra exempel, för det behandlar just det ämnet, ett fattigt MLB-lag som inte kan konkurrera med storlagen, och då anammar den mer avancerade statistiken för att hitta bra spelare, och därmed generera vinster. Varför är 99 och 2012 bra exempel? Har du koll på hur den här typen av statistik såg ut för Brynäs då? 99 är nog svårt att veta, 2012 går att kolla upp corsin ganska lätt, däremot är det svårt att gå djupare än så, tyvärr. Det finns saker som kan förklara varför Brynäs var bäst i slutspelet men inte i grundserien. PDO:n kan tex ha varit skyhög i slutspelet, vilket mest beror på ren tur. Detta är dock inget jag har kollat närmare på, så jag återkommer gärna på den punkten. Men det FINNS förklaringar på saker och ting, som man kan se via avancerad statistik. Sen är det lite fel att kalla den "avancerad" då den ofta kan vara relativt enkel. Sen kan man inte förklara allt i SHL eftersom det helt enkelt inte finns siffror man kan utvinna någon avancerad statistik ifrån, ännu. Men det kommer i sinom tid också.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Tippa SHL tabellen säsong 16/17
Efter att ha räknat PDO:n för Brynäs i slutspelet 11/12 så är slutsatsen att man hade studsarna med sig, helt enkelt. Brynäs PDO under grundserien 11/12 ligger nästan exakt på 100 medan man i slutspelet hade en PDO på 104,78. Man hade en hel del tur dvs. Skellefteå, finalmotståndarna, hade i slutspelet en PDO på 98,71.

Om PDO:
"A summation of a player or team’s even-strength shooting percentage and save percentage. Or, to put it another way, the total frequency at which pucks tend to go in the net at both ends of the ice at five-on-five.

Players and teams can experience PDO percentage spikes and droughts during the year, but eventually this measure tends to regress toward the league average of 100 for just about everyone. It is therefore a proxy measure for “luck” in the NHL — any team or player with a PDO above 102 is probably not as good as they seem, while any player or team below 98 probably isn’t as bad as they seem."

www.calgaryherald.com/Sports/Wilson+know+Corsi+Here+handy+dandy+primer+advanced+stats/10265096/story.html
Kommentera

Sv: Tippa SHL tabellen säsong 16/17
Rodrigo: Jag tycker att ditt fokus på statsen överskuggar något som jag anser vara viktigare och även är en viktig bidragande del av statsen. Nämligen TAKTIKEN och SCOUTINGEN. Med en välgrundad scouting så kan du genom en väl lagd och genomförd taktik utföra mycket på en hockeyrink, sett utifrån dina egna förutsättningar. Så allt detta mad stats är egentligen ett verktyg att jämföra två spelare, fast då får man bortse från just taktik, roll i laget och kedjekamrater alt back kollega. Med en väl genomtänkt och genomförd taktik så tvingar du motståndarna att själva göra anpassningar för att matcha denna. Har man fått dem dit så är mycket vunnet.

Det som gör en bra tränare/sportchef är att bygga ett lag utifrån en spelidé och hitta spelare som passar för denna. Precis som Bz har varit inne på så är ju det först nu som han har kunnat sätta SIN personliga prägel på laget så det ska bli väldigt intressant att se hur detta utvecklar sig.
Kommentera

Sv: Tippa SHL tabellen säsong 16/17
Rodrigo: Brynäs har väl värvat bra eller?
Kommentera