Brynäs IF

713123 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1914427

Sv: A propósito de nada
Peja: Har följt debatten om juniorer i a-laget senaste tiden.

Självklart vill alla lag bli så bra som möjligt och om våra juniorer stod i vägen för värvningar som Palushaj, Scott, Sweatt eller Gunderson vore det en sak. Problemet är, som du skriver, att vi lever i en annan verklighet där Brynäs samlar medelmåttor från allsvenskan på hög. Spelare som kanske möjligtvis är något bättre än juniorerna är just nu, men där våra egna produkter med speltid under säsongen ofta kliver om i kvalitet.

Har man en av Sveriges bästa juniorverksamheter är det korkat att inte flytta upp spelare därifrån på reguljär basis. Sen är det såklart omöjligt att ha ett bestämt antal varje år. Något år kanske det är 4 som håller klassen, ett annat 2 och något år kanske ingen. Jag tror man missar poängen om man kör fast i ett visst antal varje år. Det viktigaste är att inte allsvenskt bös behöver värvas in när våra juniorer oftast är bättre. Visst kan man göra ett och annat fynd i allsvenskan men det är ju inte den sortens spelare Brynäs värvat in på sistone.

Juniorsatsningen är oxå fördelaktig ur ett ekonomiskt perspektiv;

dels kostar den pengar att driva. Vill man ha kvalite, som brynäs har, så kostar det och man får upp välutbildade spelare. Om man inte ska skrota juniorverksamheten helt bör man få avkastning till a-laget av sina investeringar som man redan gör. Betydligt bättre än att utbilda/invstera spelare åt andra shl-lag...

Dels tjänar junisarna mindre än allsvenskt bös. Säg att dom tjänar hälften så mycket. Ett litet räkneexempel: har man 5 junisar som kostar 20 000 kr/styck i månaden i truppen kontra 5 allsvenska brunkare som kostar 40 000 kr/styck så får man 100 000 kr extra i månaden att lägga i lön på verklig spets, något som pengarna inte verkar räcka till idag. Dessutom tror jag att förhållandena i lön är lågt räknat. Största problemet för Brynäs är att vissa junisar blir för bra och försvinner till NHL, men då får man iaf en ersättning. Undrar hur mycket vi får när vi släpper Ludvig Nilsson och Henrik Larsson?

Dels, nu spekulerar jag iofs friskt, tror jag att man tjänar mer på att ha gävlekillar i laget. Det blir mer intresse från publiken (kanske iofs marginellt) men jag tror också att det är enklare att ragga sponsorer, på det lokala planet, när det finns en lokal förankring.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Ove Myling:
Målet för akademin har sedan urminnes tider varit att 2 spelare skall ha förmågan att lyftas in i A-laget varje år.
En av de stora fördelarna (förutom de du beskriver) är att spelarna från egna leden är kända utan och innan. Karaktären redan granskad. Spelet känt.
Spelarna utifrån kan vi förhållandevis lite om trots scouting och referenstagande.
En av de viktigaste personerna där är "Lurken" (och övriga Brynäsare i landslagssammanhang) han har full koll på spelarna efter långa turneringar.
Spets och egna spelare (juniorer eller Morgondagens Brynäsare på tillväxt). Endast i undagtagsfall andra spelare.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Ove Myling: Jag håller i stort sett med dig i dina slutsatser. Jag skulle vilja lägga till en aspekt som jag tycker att man ofta missar i resonemanget om juniorer. Det rör det faktum att projicerad utveckling kan ibland utebli och så står man där med en junior som inte riktigt kan axla manteln.
Då tycker jag att man glömmer bort att alternativet dvs att värva in en spelare ingalunda är ett säkert sätt att få in en helgjuten spelare. Krasst sett så floppar kanske 25 %, 50 % är ok och 25 % lever upp till förväntningarna eller är t o m bättre.

Jämför man det med utfallet på egna produkter så tror jag att det är minst lika bra och till skillnad mot att värva spelare så har man ju dessutom ett flertal spelare att välja mellan.

För att exemplifiera:
Låt oss jämföra Junioren Christian Djoos, som många lyfter fram som någon som inte riktigt nådde de nivåer vi hoppats på. Skulle vilja hävda att Henrik Larsson värvades med liknande förväntningsbild och i jämförelse så framstår då Djoos som extremt lyckad med sina 17 poäng i jämförelse med Larssons 2.

Till detta kan man ju addera att Djoos dessutom bevisat att han hade flera ytterligare nivåer i sig.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Ove Myling: Den stora positiva fördelen med att hellre köra egna talanger kontra allsvenska medelmåttor, är att talangerna kan blomma ut och bli riktigt bra medan deras allsvenska motpart i många fall redan nått sin toppnivå. En nivå som bevisligen inte håller för SHL.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Ove Myling: Bra skrivet. Finns dessutom andra omkostnader när man hämtar spelare utifrån gentemot de som redan finns på plats (juniorerna). Att spelare försvinner till NHL är förstås en försvagning av laget, men samtidigt kan dessa spelare återvända så småningom. Det är långt ifrån alla som lyckas slå sig in där borta, och de som platsar i NHL kan avrunda karriärerna i Brynäs.
Kommentera