Café

48286 inlägg · 1042 ämnen

Viktigaste Valfrågan

« · 727575 Till forumet


Viktigaste Valfrågan
Det drar sakta men säkert ihop sig till Val! Vilken tycker du är den viktigaste valfrågan?

Själv tycker jag bensinen borde bli avsevärt billigare eftersom jag åker mycket bil tycker jag 8 - 9 kronor litern vore lagomt istället som för nu 12 kronor!!
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
mattias - 74: Det priset kan du glömma.
Snart kommer en liter kosta 40-50 Kr när Kineserna köpt mer bilar.
Snacka om att miljöförstöringen kommer att blomstra.

Räcker med att 10% av kinerserna köper bil, då är vi där.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Själv tycker jag arbetslösheteten är den viktigaste.

När det gäller bensinpriset så är det priskrig här i Piteå.Här kan man tanka för 9,94:- som billigast.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Portello: Det finns mycket att fundera på nu när det vankas valtider. En sak jag har stört mig på är att "dom" kliar varandras ryggar väldigt mycket. En fråga är om det blir någon skillnad med en ny regering? Tveksamt.
Är det försvarsbart med en årslön på 2,2miljoner (om jag minns rätt) och ett pensionsavtal på 300mkr. Detta gäller förstås Anitra Steen som chef för systembolaget. Nu är iof hon ingen minister, men anställd av staten.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Portello:

9,94 :- ?? Billigt tror vi hade 11 kronor som billigast här i dalarna men jag tankar ju på Jet också, vet inte vad de andra bolagen har för priser men De 2 stora brukar väl konkurrera ut varnadra..
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Har hon verkligen ett pensionsavtal på 300mkr? Statliga företag för ju givetvis följa lönenivåerna men tycker dessa avtal är sjuka. Är det ett privat företag kan dom bolla med sina pengae lite mer men är det statligt skall dom ge fanken i att bolla med mina pengar. OCh alla håller varan bakom ryggen.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
mok: jo, det var på 30 år om jag minns rätt
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Sjukligt i vilket all att dom skall behöva så mycke mer pengar än oss andra dödliga när man jobar eller blir pensionär. Dom får 30 mille om året och en annan skulle va glad att få 300 000.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
mok:

Egentligen är det två skilda saker du pratar om. Att lönenivåerna är absurda bland toppchefer är inget att snacka om. Men att chefer och anställda i statliga bolag och för den delen regering och riksdag ska vara lägre än i det privata näringslivet är naturligtvis bullshit. Exempelvis är inte en ministerlön särskilt hög i jämförelse med näringslivet. Varför ska mannen eller kvinnan som är högste chef för Sverige (statsministern alltså, knugen glömmer vi detta sammanhang, hela jävla knugahuset kan jag för övrigt gärna diskutera i en annan tråd om så behövs) ha väsentligt lägre lön än oerhört många chefer i näringslivet? Ska det sitta fast i ett gäng tusenlappar om vi har den mest kompetente statsministern som går att få? "Nej, jag blir informationschef på Ericsson istället, där får jag 15 000 mer i månaden. Ta någon annan istället".

Den som ska leda landet efter ett demokratiskt val ska alltså inte behöva tacka nej på grund av bättre erbjudanden från annat håll. Landet Sverige är viktigast. Detta alltså helt oberoende av namn och partifärg. Ungefär likadant med de flesta övriga kompetenta människor som erbjuds anställning inom stat, landsting eller kommun. De måste få konkurera på lika villkor om kompetensen.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Albert Hall: Nu är det ju inte statsministern vi pratar om, utan hans fru som tjänar dubbelt så mycket. Jag vet att ministerlönerna inte är skyhöga och självklart ska det vara den mest kompetente som ska driva landet. Jag tycker att man skulle kunna höja Statsministerns lön och halvera 2 gånger om hans frus lön
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Men hur skall dom stackarna då ha råd med sin "Villa"?
Är man 2 personer behöver man en 20 rums Herrgård.
Dom kan ju få gäster. Sen får man se de sociala i det hela också.
Dom hinner ju inte lessna på varann, dom hittar inte igen varandra i "Villan"
Men där har jag ett tipps! Anitra behöver bara ställa sig vid kylen.
Dit hittar säkert "Nivea" med förbundna ögon.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Albert Hall: Som sagt nu disskuterade vi inte politiker som jag visserligen tycker oxå ibland har sjuka löner och mest ser om sej själva när dom sänker skatter och fixar förmåner dom vill svenska folket skall tro dom gör för oss.

Men jag menade statliga bolag att varför skall dom ha så enorma avtal? Dom bollar med våra pengar o sen skriker dom sverige går dåligt. Rimmar inge bra det där. Varför är dom värda så enorma pensions pengar och inte vi andra stackare?

Visst har man en enorm villa på 20 rum så behöver man ju pengar att driva runt huset....
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73sjöbba och mok:

Så statliga bolag ska alltså inte ha kompetenta ledare? Eller det kanske dom ska ha, men dom ska jobba halft ideelt?

Det är inte enbart chefslönerna i stora statliga bolag (som för övrigt redan är lägre än i stora privata bolag) som är problemet. Det är chefslönenivåerna i hela näringslivet som är det.

Jag vill inte gärna diskutera enskilda namn och deras kompetens eftersom det då lätt blir politik i det hela, men varför ska Anitra ha lägre lön än andra gubbar och kärringar på motsvarande uppdrag? För att hon är gift med statsministern?
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Albert Hall: Nu är det ju så att det finns mer kompetenta personer med mycket bättre lön. Oavsett vem hon är gift med eller vilket kön personen i frågar är, så är inte hennes lön försvarbar. Det kan ju inte ens du tycka.
;-)
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: sämre lön ska det ju stå givetvis.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba:

Nej hennes lön är inte försvarbar. Inte heller hunratals, kanske tusentals, andra höga chefers löner. Om hon inte råkat gifta sig med statsministern så hade ni inte hackat just på henne.

www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=174415
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Albert Hall: Jo, det hade jag gjort pga att media hängde ut henne och hennes lön. Hon jobbar just inom en statlig instans. Vilket jag tycker att det var bara rätt. Man har väl rätt att veta vart skattepengarna går. Sedan chefslönerna i allmänt på tok för höga MEN dom så länge det är inom den privata sektorn bryr jag mig inte på samma sätt.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba:

Media hängde ut henne just på grund av hon råkade vara gift med statsministern. Jag har för övrigt inte en aning hon är duktig eller inte mer än att hon är omtyckt av styrelsen med gamle centerbossen Olov Johansson i spetsen.

Annars så är vi tillbaka till där vi började. Du tycker att chefer statliga bolag automatiskt ska ha lägre löner än i det privata näringslivet. Jag tycker att det är viktigt att statliga bolag har kompetent folk i ledningen vilket medför att dom måste konkurrera med de privata och där med också betala höga löner.

Än en gång, felet är inte enbart de höga chefslönerna i stat, landsting och kommuner (dom är betydligt lägre än i det privata näringslivet där toppcheferna har runt tolv miljoner per år) utan att chefslönerna överhuvud taget skenat iväg i Sverige.

Därmed sätter jag punkt för min medverkan i den här debatten eftersom jag upptäcker att jag säger samma saker hela tiden. :-)
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Albert Hall:

Jag tycker att Gabriel Romanus var bättre än Anitra Steen. Han har vettiga åsikter och var generös.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Albert Hall: Samma kompetens, samma typ av jobb = samma lön sen att man kan anse den sjukt hög ibland är en sak. men förstår mej inte på dessa fallskärmsavtal, pensionssystem på miljontals kronor. Speciellt inte från statliga bolag då dom daltar med våra skattepengar. Och pfta sitter som ju själva med och förhandlar fram sina avtal o löner o klubbar igenom det. Vissa får löneöl på 10-30 % vi andra får vara glada om vi får 1%.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
mattias - 74: För min del är priset på bensinen absolut viktigast!
För 1 miljon svenskar är det en viktig fråga.
Lagom pris skulle vara 7kr.
10kr är dyrt, 12kr är skit dyrt och 15kr är svinaktigt.

Helg Ernest: Kineserna?
Vad har de att göra med vad vi betalar i bensinskatt???
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Efterfrågan efter olja kanske
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Ni får inte glömma, - Hon är ju kvinna och skall ha låg lön.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Jo, du förstår.
Om nu 10% av alla dessa 100 000 000 Kineser köper bil
och gör av med ca 5-10 liter /dag.

Vad tror du priset kommer bli då ?
Eftersom oljeindustrin passerade Peek nivån 2001 och nu är det på väg utför, dvs. det blir svårare och svårare att få fram olja.

För att inte tala om avgasutsläppen !

Bara ett matematiskt ex. Mitt äppelträd kan bara ge 100 äpplen per år.
Det är så det knappt räcker till alla i familjen.
Helt plöttsligt skall även grannhuset ha del av mina äpplen.

Det kommer mao att bli slacksmål om dom.

Varför tror du Texasfjanten är igentligen och gör i Afganistan och Irak?
Kina har redan köpt upp alla oljerättigheter i Afrika, för att förse sitt folk.
Så snart får vi nog invadera Norge vi med om vi skall få någon olja.

Om 5 år så är vi uppe i 40-50 Kr.
E¤ller skall vi förbjuda Kineser att köpa bil ?
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Albert Hall: Jag håller med dig jag.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Bara så du får en inblick !

China to have 140 million cars by 2020
(Aggencies)
Updated: 2004-09-04 10:42


China expects to have 140 million automobiles plying its roads by 2020, seven times more than now, fueling demand for transportation infrastructure and services, state media reports.

Li Xinghua, deputy director of the Communication Ministry's Comprehensive Planning Department, predicted that China's auto population would eventually reach around 250 million, or about 150 cars per 1,000 people.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
westerlind: Inte för att jag hängt med i diskussionen, men oavsett vad Albert och du tycker så är jag säker på att jag är på er sida.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
"Jag tycker att det är viktigt att statliga bolag har kompetent folk i ledningen vilket medför att dom måste konkurrera med de privata och där med också betala höga löner."


Har aldrig förstått varför det argumentet är försvarsbart gällande chefsposter. Fotfolket får inte jämföra sig med motsvarande i privat sektor med hänvisning av skattepengar.

Fråga1: Vart får de statliga/kommunala cheferna sina löner i från dårå?

Fråga2: Är det inte viktigt med kompetent personal inom t ex vården?
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Helg Ernest: Tack för att du berättar sånt som jag redan vet.:)
Nej, jag tror inte att Göran Persson, eller någon annan svensk politiker,
kan göra någonting åt vad alla kineser lägger sina pengar på.

Vet inte om du förstod min fråga, så vi tar den igen.
"Kineserna? Vad har de att göra med vad vi betalar i bensinskatt???"
Den frågan får en annan innebörd, eller?
Titta på länken så förstår du snart vad jag menar.;)
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Det är du som drar in bensinskatten i det hela, vi pratar om bensinpriset. Iof är bensinskatten 74% om jag inte missminner mig. Stiger världsmarknadpriserna så kan ju du själv räkna ut följderna av det hela. Skulle 10% av kinas befolkning skaffa bil inom 10-15år så blir det ju en helt annan efterfrågan av råolja.
Då får man nog sälja det man äger och köpa en tvårummare i fjollträsk och hamna i den grå förorten
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Ämnet är "Viktigaste Valfrågan".
Jag tror inte att vår käre mattias -74 satt och tänkte på kineser, när han startade den här tråden.

Vad är 74% av 40-50kr?
Tro vad som är lättast för oss att påverka,
Kinas ekonomi, oljepriset eller bensinskatten?

Vem drog in vad;)
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Jo, egentligen diskuterar vi helt olika saker. Om man ska hålla sig till tråden så har du faktiskt(fan vad det gör ont) rätt.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Tack ska du ha:)
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Det kallas skatteväxling. Ett påfund av miljöpartiet.
Deras krav för att godkänna sossarnas budget var att skatten på drivmedel skulle höjas för att du och jag skulle köra mindre bil och släppa ut mindre med avgaser.

Den dagen miljöpartiet försvinner ut ur rikstagen, då kan vi nog se förändringar.

Fattar inte att det kan va så många miljöpartister ?
Snacka om att bita sig själv i svansen.

Deras politik gynnar bara dom som har lokaltrafik runt knuten, dygnet runt.
Dvs ej oss i Norrland, som måste ha bilen till jobbet och affären.

Jag säger bara - Peter Eriksson från Kalix som stympar sina grannar och vill avfolka Norrland. Vilken stjärna det är. Själv har han stadsjeep med V6a
Men han har ju snart ställt till såå han inte har råd att tanka den själv snart.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Helg Ernest:

Finns alldeles för många miljöpartister...Ut med skiten ifrån riksdan...
Jävla pack....
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Helg Ernest: Det är ingen tillfällighet att Miljöpartiet bara har väljare i GBG och STHLM.

Redan vi i Dalarna är beroende av bilen.
Men det räknas ju till Norrland enligt beresta stockholmare.

Men trädkramarna ligger inte långt över gränsen,
med lite tur slipper vi dem snart.
Då blir det mer pengar i matkassan.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1:
Och det blir billigare soppa innan kinestoken har upptäckt detta med bil...
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Gränsen för Norrland är just dalälven.
Det fick då jag lära mig i geografin i skolan.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Helg Ernest:
Bara vi slipper dra in Gävle i Norrland så är jag glad..
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Helg Ernest:

Kallar du Dalarna för Norrland??,

Gävle är inte heller norrland för mig !!.

Norrland för mig börjar i Sundsvallstrakten
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
mattias - 74: Bensinpriset är ointressant, det är straffskatten på dieselbilarna som är intressant. Bort med den. Sedan ska skatten vara progressiv i förhållande till utsläppen. En gammal skrot Volvo från 70-talet som spyr ut avgaser och dricker över litern per mil bör kosta i storleksorsdning 15-20 000 i skatt per år. V8:or som dricker än mer bensin dubblar vi upp skatten till 30 000 eller så. Nya dieslar, betalar vi vanlig skatt på och miljöbilar ingen skatt alls på.

Den viktigaste frågan i det kommande valet är skolsystemet som sossarna fullständigt har förstört. Så länge den f.d. skolministern (den fete) sitter vid makten kommer det bara att fortsätta att gå utför. Bort, bort, bort med godsägarn.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
mattias - 74: Tänk att du sovit på geografilektionerna !
Gövleborg och Dalarna hör till Norrland rent geografiskt.
Vilket du vill eller inte
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Lumber Jack: Har du druckit bensin?

Helg Ernst: Dalarna ligger rent geografiskt i Svealand.
Vare sig du vill eller inte.
Kommentera


Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Nej, men diesel. Vad är problemet?
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Helg Ernest: Hehe, ni kan få Leksand;)
Mycket intressant länk förresten.
Jag menar inte att det är något negativt med Norrland.
Dalarna har förmodligen mer gemensamt med länen i Norrland,
än de flesta i Svealand.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1:

Eftersom östersund ligger mitt i sverige enligt vad jag hört så skall väl inte dalarna räknas till Norrland ??

Det är ju som att påstå att Göteborg tillhör Skåne typ!
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
Lumber Jack: Finns inget, så länge det inte blir som du tycker:)
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
mattias - 74: Hm, om jag inte minns fel ligger väll Sveriges mitt i Hogdalsbyggden eller Ljusdal, beroende på hur man räknar.

Det vill säga ungefär mitt i mellan Mora och Östersund.

Hur än det är, så kan inte Mora räknas till Norrland, för det ligger inte där.

Stockholm hör till Åland.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
MIK 7-1: Tydligen så ligger mittpunkten vid Hassela, fast jag har för mig att det ligger vid Torpshammar någonstans. Tror till och med att platsen heter mittsverigepunten.
Kommentera

Sv: Viktigaste Valfrågan
73Sjöbba: Då är det dags att presentera nästa kandidat till Miss Mittpunkt: Flataklocken som hör hemma i Ånge Kommun
Kommentera

« · 727575