Frölunda HC

60365 inlägg · 3398 ämnen

Tunga, onödiga skador

1425327 · » Till forumet


Sv: Tunga, onödiga skador
Jensen_12: Vad yrar du nu om?

Jag och Poffa säger ju att lagarna gäller oavsett om du accepterat villkoren eller inte.
Dvs: hockeyspelare eller boxare har accepterat de regler som gäller inom resp sport men om ev övertramp anses så pass grova att dom faller utanför det interna regelverket sas, så kan man bli åtalad och fälld för ex misshandel och få ett lika hårt straff för sin förseelse som man hade fått om den hade skett på gatan eller i hemmet.

Och mindre förseelser, som ex en tripping eller slashing, reglerar man själv via regelboken.
Något du själv säger att du accepterar och förstår iom att du personligen inte vill att allt ska anmälas.

Gällande boxning är det säkert många som håller med dig men jag ser inte vad det har med sakfrågan att göra, egentligen.
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Huge och Poffa: Jag tycker inte personligen att allt ska anmälas, och jag är såklart införstådd i att om man är med i leken får man leken tåla, typ.

Jag tycker bara att det är konstigt att lagarna inte gäller för att man "accepterat villkoren", ungefär.

Och gällande boxning så tycker jag inte att det är en sport, då det är misshandel under "ordnade former".
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Jensen_12: Poffa tog orden ur min mun så det räcker kanske som argument.
Jag tycker iaf inte att det är speciellt underligt att man till en viss gräns tillåter mer våld i vissa sammanhang (ishockey, boxning) än vad man gör på gatan sas.
Jag kan däremot hålla med om att det ibland kan vara svårt att avgöra när den allmänna lagstiftningen ska träda in och börja gälla, men det är en annan femma.
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

Jensen_12: Så du menar att en boxare skulle anmälas så fort han går upp i ringen? Eller ska den sporten vara undantagen?

Om du självmant går in på isen, in i ringen eller in på valfri spelplan (alla dessa ytom är privat område som icke behöriga ej har tillträde till) är du införstådd med att du deltar i den sporten på dess premisser. Att bli tacklad tillhör sporten ishockey och även fast en tackling misslyckas och skadar en spelare så är det fortfarande en del av hockeyn.

Skulle du däremot, med berått mod, slå någon i huvudet med klubban kan du gott bli anmäld, då det inte är en del av sporten. Och det har vi sett hända.

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

Det blev visst en livlig diskussion här också....

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Huge: Nej, jag förespråkar inte att allt ska anmälas, jag tycker bara det är underligt hur en sport kan ha annan acceptans för saker som i det "vanliga" samhället är olagligt och straffbart.
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

Jensen_12: " Om någon på en ishockeyrink slår någon med en klubba bör det gå under misshandel eller liknande i svenska lagboken,"

Ja, men det gör det ju också?
Vad är problemet?
Om du på isen slår ner din motståndare och tilltaget av åklagare anses vara så grovt att det faller under allmänt åtal, så kommer spelaren ifråga med stor sannolikhet också att straffas för misshandel.

Om "nedslagningen" däremot bara rubriceras som en slashing som ska regleras enligt ishockeyns regelbok, dvs bestraffas med utvisning, avstängning eller t.o.m böter, ja då behöver ju inte det allmänna bli inblandat, eller hur?
Eller propagerar du för att exakt varje slashing (misshandel), tripping (ofredande) eller missconduct (ärekränkning) ska anmälas till polisen för ev åtal?

Isf känns det mer som att du är en rättshaverist som av nån anledning inte vill tillåta vare sig ishockey eller boxning som sport, och då får du väl propagera för det hos politikerna på nåt sätt.
Hade lagstiftarna nu ansett att de överträdelser som begås ex på isen alltid skulle falla under allmänt åtal, så hade man väl öht aldrig tillåtit att sporten håller sig med ett eget regelverk och i det flesta fall också dömer utifrån detta regelverk, eller vad tror du?

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Huge: Om någon på en ishockeyrink slår någon med en klubba bör det gå under misshandel eller liknande i svenska lagboken, och svenska lagboken borde gälla även på en hockeyrink.

Skulle jag göra samma sak utanför rinken, dvs slå någon med en klubba, så hade jag garanterat åkt dit för det, vilket jag inte gör om jag gör det i rinken. Jag förstår bara inte hur man kan komma överens om att "här ska inte denna lagen gälla, och inte denna heller, för det behövs lite våld och slag med klubbor".

Jag tycker inte att det är okej att "stänga av delar av lagboken" bara för att man utövar en sport. Och i teorin förstår jag inte heller hur polisen kan godkänna hockeyreglerna.
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

Klinth: "Men på en direkt fråga: Trumfar hockeyns regelbok Sveriges rikes lag?"

Självfallet inte.
Tvärtom: Sveriges rikes lag övertrumfar väl alla lagar som gäller just i Sverige.

"men ändå så tillåts mer på isen än vad det gör utanför..."

Just därför att lagstiftarna (dvs folket, du och jag) har kommit överens om att man inom vissa idrotter tillåts göra mer än vad man normalt skulle ha fått göra utanför resp idrotts regelverk.
Svårare är det inte.

Det är väl när det sen blir gränsfall där det kan vara svårt att avgöra vad som borde falla under resp idrotts regelverk och vad som borde falla under allmänt åtal sas, som det blir mer komplicerat.
Och det har ju som sagt förekommit fall där man ansett att regelbrottet ifråga har varit så pass grovt att man tvingats bestraffa tilltaget utifrån samhällets regelverk och inte idrottens.

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Jensen_12: Försöker du antyda att Svenska Ishockeyförbundets regelbok inte skulle överensstämma med Sveriges lagar och att man isf skulle få göra vad som helst på en hockeyrink?
Lagstiftarna hade knappast godkänt ishockeyns regelbok om den hade ansetts bryta mot samhällets och lagstiftarnas uppfattning om vad som är tillåtet eller inte.

Och fortfarande: du får inte göra vad du vill på en hockeyrink utan att riskera t.o.m fängelse.
Inte konstigare än att du och din sambo inte heller får göra vad ni vill i er lägenhet, då bl.a hyreslagen (förutom lagen i stort) sätter begränsningar för vad ni får inte får göra.

Inom idrotter där det förekommer ex fysiskt "våld" sas så har ju samhället och lagstiftarna (dvs folket, du och jag) kommit överens om att man ex får tacklas (ishockey) eller slå nån på käften (boxning) och att resp idrott sen har ett regelverk som ska gälla och där ev överträdelser självfallet inte alltid kan bestraffas utifrån samma regelverk och straffskala som gäller på gatan.

Du kan ju i undantagsfall faktiskt få samma straff för ett tilltag på isen som du hade fått för samma tilltag ute på gatan eller i din lägenhet.

Vad är problemet? 
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

Huge: Jag är med på vad du menar, jag sa likadant i diskussionen vi hade på jobbet. Det finns ju regler inom ishockeyn som reglerar vad man får och inte får göra. Samma sak med ex. boxning.

Det är nu inte så att jag vill ändra på reglerna i ishockeyn. Det skall vara en tuff och intensiv kamp på isen.

Men på en direkt fråga: Trumfar hockeyns regelbok Sveriges rikes lag?

Det har jag svårt att tro, men ändå så tillåts mer på isen än vad det gör utanför...

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Huge: Då kan jag och min sambo upprätta egna regler som gäller i vår lägenhet då, som inte stämmer överens med Sveriges lagar? Eller?
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

Klinth: "Hade dock en intressant diskussion på jobbet... Om det hänt utanför rinken, hur många månader/år på kåken hade det blivit då?"

Förstår inte det intressanta i att diskutera saken, när det råder två helt olika förutsättningar på isen och utanför?
På isen har man kommit överens om ett regelverk som regleras i regelboken där bl.a tacklingar är tillåtna.
Utanför isen har man ett annat regelverk som är reglerat i lagboken, där lite andra förutsättningar råder.
Som att du ex inte får gå omkring och tackla folk hur som helst och heller inte slasha folk med en klubba.
Så om du fråga mig så känns er diskussion snarare ointressant än intressant.
Dessutom är det väl så att ex ett uppenbart medvetet överfall på isen med ex klubban som tillhygge mkt väl kan bestraffas med några månader på kåken, även om såna fall är väldigt sällsynta.

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Dragan 2k: Gör så ;-)
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Klinth: Det mesta som händer på isen är straffbart ute på gatan. Jag ska ta med mig min klubba och på random personer haka, crosschecka, buttenda, slasha och se vilka konsekvenser det ger.

Eventuellt tacklar jag, ger någon en bröstvärmare och avslutar med en open ice hit så får vi se om något eller alla moment innebär polisiära konsekvenser.

Straffet tycker jag är bra men jag hade velat sett mer tid på Danielsson
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

Svanru: Eftersom det är ett av de längsta straffen så är det helt ok ur den aspekten. Nu är det bara att vänta in Kahnas tillfrisknande och återkomst, precis som Joels...

Hade dock en intressant diskussion på jobbet... Om det hänt utanför rinken, hur många månader/år på kåken hade det blivit då? Och gäller inte lagen även under match, eller har man friskrivit sig då?

Vad som skulle ge dom för misshandel normalt sett kan på en hockeyrink motsvara 2 minuters utvisning...

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Svanru: det var ett klent straff...
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Klinth: Men ni måste medge att det var en mycket mycket tufft straff som står i paritet med brottet.
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Frisco: Nä, jag läste det... Märkligt ändå. Det bore ju svida ju mer dumheter man gör?
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Klinth: Det får inte vara böter när det är så lång avstängning.
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

lu93rowa: 11 matcher för Sebastian Karlsson för tacklingen på Magnus, känns väl som att det är i paritet med vad man kunnad vänta sig. Inga böter dock?!?

4 matcher (3 matcher + 11000:-) för Nicklas Danielsson för tacklingen på Joel.

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
nu är det klart, det blev "endast" 11 matcher :/borde ha varit mer+böter...
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
mattias - 74:

en förbannat ful tackling borde bli mellan 15-20 matcher men vad disiplinnämden gör känns som ett tärningskast. Så jag hoppas se båda på isen så snart som möjligt. Jag har alltid gillat Kahna mkt även om han alltid är som bäst mot brynäs han är som en bålgeting i våran zon men jag hoppas han är tillbaka så snabbt som möjligt även om debuten efter skadan sker mot just Brynäs. så krya på er både Kahna och Joel.
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador

mattias - 74: Har ingen gissning vad det gäller avstängning i antal matcher, mer än att det kommer att statueras exempel. Det kommer att bli en lång avstängning på Sebastian Karlsson. Även Nicklas Danielsson bör räkna med en avstängning, men där kanske det inte blir så många matcher trots allt.

Det som är värst är att våra två landslagsspelare och tillika härförare på isen plockats bort så onödigt, så brutalt, och så regelvidrigt. Och för en lång tid som det verkar. Kan få jobbiga konsekvenser för laget, då Joel och Magnus kommer att ersättas med juniorer...

Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Klinth:

Vad tror du på för straff för Karlsson. Med tanke på hur efterblivna den där nämnden verkar vara så får han väl 3 - 4 matcher. Jag hoppas verkligen detta var det sista överfallet vi ser nu och ser därför en lång avstängning på 10 matcher eller mer. Vad fick Alaavara och Wernblom när dom vart avstängda? 20 matcher nånting? Det är väl ett rilmligt straff även för Karlsson.
Kommentera

Sv: Tunga, onödiga skador
Klinth: Det tog 2 matcher, tillika 2 fega attacker så var vår offensiva ryggrad utraderad.
Kommentera

Tunga, onödiga skador
Både Joel och Magnus rejält överkörda två matcher i rad, med rejäla skador som följd. Det är så jävla tråkigt!!! Hoppas att de repar sig snabbt...
Kommentera

1425327 · »