HV71

7183 inlägg · 782 ämnen

Semifinalen HV71-saik

1255807 · » Till forumet


Sv: Semifinalen HV71-saik

-"Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen, är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd."

Pär Mårts - 2004 (Ur Karin Boyes, I rörelse)

http://www.youtube.com/watch?v=st80MOVoi4M

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

250kg kärlek:

Det här var väl SAIK:s bästa tredjeperre den här matchserien? Ett tag så verkade det som HV var rädda att förlora.

Räknade igen på de tre senaste tredjeperioderna. Nu ligger skottstatistiken på 45-16 för HV och 2-1 i mål. SAIK får alltså mindre puck på mål i slutet av matcherna, ju längre den här matchserien lider.

Även om inte HV resultatmässigt har visat sig överlägsna ens i tredjeperioderna, så ligger det nog ändå, en hel del i förklaringen, till varför man avgör så snabbt i förlängningarna. 

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

Ladda, ladda...laddar...laddat...

http://www.youtube.com/watch?v=0FsatlyzUeA

Kommentera


Sv: Semifinalen HV71-saik

Nina nina nina na, nina nani nina, nani nina nani nina nani ninan nani na *sproing*

[url=hockey.expressen.se/elitserien/1.1941985/nystrom-falk-har-allt-som-kravs-for-nhl]Dagens Boktips Med Timrå-Gurun Magnus Nyström[/url]

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

250kg kärlek:

Det går väl an!

På tal om att skita ner sig, så trodde jag precis att det var det du hade gjort innan dina analyser av semifinal 2. Alternativt nyss blivit livräddad ur den stora påskgroggen och missat matchen helt :-)

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

Et tu Brute: Herregud vad du tar i. Akta så du inte skiter på dig ;o))

Jag tog Boorks ord ur en artikel utan att ha någon personlig uppfattning i frågan. Tyckte endast att det var hårda ord. Vad jag anser om kvällspressens tyckare trodde jag nästan att du kände till, men tydligen icke.

Kan vi röka fredspipa tro?

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

250kg kärlek:

Voine, voine Kärleken. Jag har väl alltid haft mycket större respekt för ditt hockeytyckande, än en pajastyckare som Boork! Boork däremot får min största respekt för sin tid som innovatör i början på 80-talet, sedan är det en annan sak att han är usel som analytiker i press och TV. Måhända vägs det upp av hans sinnrika krumilurer på TV-sportens stillbilder. Man behöver inte var bra på allt, det tycker inte ens jag.

Men det är onekligen ett nytt grepp från dig, att du först uttalar dig och sedan finner stöd för detta i figurer som Boork. Men vad skall man tro? Den största pajasen av alla, Magnus Nyström, blev ju profet i dina trakter över en natt härförleden, så det mesta är väl möjligt.

Nu har HV spelat 27 perioder, inklusive förlängningarna i detta slutspel. Man har förlorat 5 av dessa. 2 av dem är de där defensiva härdsmältorna, som jag redan tagit upp. Utöver detta har man förlorat 3 perioder med 1-0. I EN enskild match har man förlorat två perioder. Det var i kvartsfinal 3 uppe i Timrå. Du måste ändå medge att detta är ett styrketecken från ett lag som dessutom saknar motivation i jämförelse med andra lag?

Jag trodde det där med reservbetonat och bekvämlighet var utagerat som en pressanka? HV saknade ju samtidigt som SAIK ansågs vara reservbetonat, Voutilainen, Ward, Ledin och André Petersson. Om du hade reserver i laget hade du då hellre ersatt dem med tidigare nämnda eller hade dina val varit enbart Tenkrat, Skrbek, Söderström och Forsell.

SAIK:s unga garde skall ha all kred. Men det tycker jag dom är förtjänta av långt innan pucken släpps i semifinalserien och utan att man behöver skriva ner dem som resever. En överväldigande majoritet av dessa ungdomar håller ju en ordinarie plats i laget. Fjärdeplatsen i årets grundserie, får ju ändå till stor del tillskrivas de yngre, även om mixen med de äldre inte är att underskatta.

För tredje matchen på raken så står SAIK på knäna och försvarar sig i sista perioden. Tredjeperiodernas skottstatistik har tagits hem av HV med 43-20. Målmässigt leder man med 4-1.

Men häftiga matcher har det varit. Jag har sett alla i direktsändning, utom LHC-DIF i semi 1och 3, som avnjutits som repriser. Man måste ju ändå tillstå att det är de spelande lagen som är kvar i slutspelet? Häftigt att TV-publiken slipper ryggsäckar som Timrå. Häftigast måste ändå kvällens match varit, trots desperation från Åseda igen, som med hela tre minuter kvar av matchen att spela, plockade Liv ur kassen. En åtgärd som denna gång ledde fram till kvittering och sedemera vinst i förlängning.

Nu väntar två hemmamatcher mot i dagsläget Sveriges bästa bortalag. Det här blir tufft, mycket tufft.  

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

Et tu Brute:

"Jag måste rikta hård kritik både mot spelare och ledare i HV 71 efter den senaste matchen mot Skellefteå.
Att med sådana kvalificerade spelare, med en rutinerad tränare som Janne Karlsson och i en semifinalmatch i SM-slutspelet på hemmaplan bli överflyglade i grundelement som inställning, mod och passion av ett reservbetonat och ungdomligt Skellefteå är underkänt.
Nu krävs det mer ödmjukhet från de som skaffat sig en behaglig tillvaro i en av Sveriges mest välskötta klubbar."

Hårda ord från Boork.

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

Idag laddar vi med en direkt uppmaning till de blå krigarna :-)

http://www.youtube.com/watch?v=1RJPaj97H24

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

epsillen:

Vet inte om man skall lasta Liv så hårt. Tycker att han får ta på sig två av de fem målen. I övrigt får han ju usel hjälp eller får betala för andras individuella misstag.

Det största problemet är väl att det är andralinan som bär HV för tillfället och att det blir nada eller knappt någon verkstad alls för förstalinan, pp inbegripit. Visserligen var ju Vouti borta igår, men det var ju tämligen blekt upp i Skellefteå i torsdags också.

Både seriesegern och avancemang i matchserierna bygger ju på att förstalinan levererar och fruktas i pp. Ser ju ut lite som förra årets SM, där förstalinan också hade en svag inledning och laget bars av tredjelinan.

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

250kg kärlek:

55:11 plockade "Åseda" Liv av banan. Jag tror ju inte att det finns några mer eller mindre magiska klockslag, när man skall göra detta. Det styrs väl först och främst av att man får till en tekning i motståndarens zon, eller att man har så etablerat tryck där, att man riskfritt kan skifta målvakten mot en extra utespelare? Ligger man under med två mål, behövs väl 3 minuter eller mer för att göra coachningen realistisk? Ponerat att man gör mål, sätter man ju in målvakten ytterligare en gång för att sedan plocka honom en gång till? Visserligen skulle man väl kunna göra det på kortare tid, men det gör ju knappast saken enklare.

Sedan är väl knappast det här, något unikt eller speciellt för HV? Kvartsfinal 3 uppe i Timrå måste du väl minnas? Samma underläge som igår när Åseda plockar Liv av banan 57:05.

57:00 tog SAIK ut Hadelöv, vid tvåmålsunderläge, mot FBK i kvart 6.
57:14 tog SAIK ut Hadelöv, vid tvåmålsunderläge mot HV i semi 1.
56:48 tog VF ut Honken, vid tvåmålsunderläge mot LHC i kvart 7.

Frölunda plockade även Honken i underläge 1-5 vid tiden 56:55 i kvart 2 :-)

Sedan skulle jag vilja påstå att detta inte ens är unikt eller speciellt för Åseda, utan bara en fortsättning på den taktik som Kenta använde sig av. Mårts däremot har ju varit lite försiktigare.

Kenta plockade Liv i tvåmålsunderläge, 56:33 i semifinal 2 mot Frölunda förra säsongen. I säsongens allra sista match, final 5 uppe i Karlstad, plockade Kenta Liv, 56:04 också detta vid tvåmålsunderläge.

Skillnaden mellan desperat och "underbar coachning"/"kriga in på mållinjen"/"aldrig vika ner sig" verkar vara hårfin? För det verkar som du glömt kvartsfinal 7 mellan HV och TIK förra säsongen. Då plockade Challe Åkerlund ur buren 55:37 i underläge 1-3. Detta i en situation där Timrå varit långt ifrån så överlägnsa som HV ändå var mot SAIK i gårdagens tredje period.

Semifinalmötet mot SAIK är HV:s 30:e matchserie i SM. En enda gång har man tagit hem en serie blankt. Det var kvarten mot DIF 1995, som vanns med 3-0. En enskild förlust i en matchserie, är alltså astronomiskt mycket större, än att man skulle gå obesegrad ur den. Det påverkar ringa eller inte alls när det gäller att avancera i en matchserie, nå final och ev ytterligare ett SM-tecken.

Jag skrev inför den här semiserien att det här kommer att bli "tufft, mycket tufft". Att detta skall dra ut till 7 matcher, är väl mer sannolikt, än att något lag skulle ta hem det enkelt? Gårdagens match ger väl inga tydliga tecken direkt, på hur det här slutar. Båda lagen har visat att man kan vinna på bortaplan. HV har efter två matcher inte tappat någon mark alls och har inte gjort det även om man förlorar måndagens match uppe i Skellefteå heller, man har då fortfarande samma hemmafördel som man hade innan matchserien inleddes.

HV uppvisar stundtals defensiva härdsmältor, som i första perioden igår, men också i första perioden uppe i Timrå vid kvart 3. Pratar vi istället om tredje perioden så har SAIK haft uppenbara problem med HV och det är väl också där, som det flesta matcher kommer att avgöras? SAIK har också hittills visat sig vara något starkare att spela på resultat. HV kommer att få uppenbara problem om man släpper upp dem i mer än enmålsledningar.

SAIK kan mycket väl ta hem det här till slut. Fast jag är väl mer skeptisk till att det skulle bero på att HV saknar motivation. Snarare ligger det väl då i att SAIK:s defensiv rockar fett, Hadelöv gör en bättre matchserie än Liv och att HV:s förstalina inte levererar i normal utsträckning. Svårt att säga vad vi får för facit, med utgångspunkt från de här två matcherna. Thörnberg-Davidsson-Voutilainen har så här långt noterats för 0+1. Och då lär det bli svårt även om Voutilainens vikarie, Björn Melin, satte ett i pp och hade en andrahandsassist. 

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik
Et tu Brute:

Ja knäsvaga var dom allt men med så många individuella misstag vinner man inga matcher. Liv var ju usel i målet och borde ha bytts ut i första, en av hans sämsta matcher i år. Om han spelar likadant resten av semin så kan vi glömma en final oavsätt om laget spelar gudomligt.
Laine var den enda i HV som fick godkänt för han spelade stenhårt o kämpade.
Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

Et tu Brute: Jag tyckte att Janne Karlssons beslut att ta Liv redan 15 minuter in på tredje perioden var ett tecken på att HV inte hade matchen där de ville. Jag är van vid att HV nöter på och tror på sitt spel. Detta drag är att betrakta som att Karlsson  inte har läget under kontroll.

Trots ett massivt övertag tycker jag att Skellefteå hade läget under kontroll. Det var inte speciellt många chanser som HV hade som var några direkta faligheter. Det blir nog en stentuff serie, typ den ni hade mot Timrå förra säsongen. Jag tror efter gårdagens seger att Skellefteå tar det här. Främst för att man har mer motivation.

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

mikenomad:

Det är nog bara i Medepad som det enskilda resultatet från en match antingen är himmel eller helvete.

Förmodar att du inte såg matchen där HV tog hem skotten med 39-19. Knock? Tveksamt! Kalldusch? Onekligen!

4-0 låg HV under med uppe Timrå för någon vecka sedan. Eftersom man idag aldrig låg under mer än med 3-0, så borde man väl ha lika stor chans att ta hem även den här matchserien?

Det som talar mest för att HV tar hem även denna matchserien, är väl det att SAIK mer eller mindre gick på knäna i tredje. Heroiska uppoffringar betalar sig i enskilda matcher, men är svårare att upprepa, för varje gång som man utfört dem. Inte ens Timrå var så här knäsvaga i första mötet i KA. 

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

250kg kärlek:

Det lag som gör flest mål brukar vanligtvis vinna rättvist. Vet inte om det kan klassas som direkt desperat i en slutspelsserie, att plocka målvakten med 4 och en halv minut kvar att spela och underläge med två mål. Det är väl snarare ett realistiskt tidsspann om man skall kunna göra två mål och få till en förlängning. Om man förlorar med 3-5 eller 3-6 blir man väl knappast mindre desperat av :-)

SAIK-DIF vore onekligen en högoddsare som finalpar, sett till hur gemene man och experter, såg på det hela innan säsongen börjat 

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik
250kg kärlek: SAIK krossar naturligtvis HV efter detta...inte reser sig skådisarna från Småland efter en sån här knock!
Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

Et tu Brute: Idag vann SAIK rättvist. Tycker att HVs desperata försök med att ta ut målvakten när 5 minuter återstod talar sitt språk. Otroligt imponerad över detta unga Skellefteå som eliminerar er offensivt.

Får man tro att SAIK möter Djurården i en final? Häftigt i så fall.

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

250kg kärlek:

Då vet du mer än mig :-) Känns väl lite som att SAIK är ute efter rubriker, som skall invagga motståndaren i falsk säkerhet. Att anta att man får en behaglig resa är väl det värsta misstag man kan begå?

Tenkrat, Forsell och Adam Larsson, spelade inte sist heller. Enligt AB så har även Söderström och Skrbek hamnat på skadelistan, men efter vad jag har hört så spelar Adam idag. Då har man egentligen bara ytterligare en spelare borta, i jämförelse med semi 1.

Känns som att HV har minst lika mycket spelare borta i, Lance Ward, Per Ledin och André Petersson :-)

Få se om det blir lika mycket schack i KA idag som det var i Skellefteå i torsdags. Det är inte ofta man ser 5 HV-spelare ställa upp på egna blå, när motståndaren anfaller. SAIK fick smaka på sin egen medicin och fick ett sent avgörande mot sig. Tror att de kommer att satsa friskare framåt idag, när HV troligtvis inte kommer att vara lika defensiva som sist. Står det 1-1 i matcher i kväll så är ju Skellefteå utan tvekan med i dansen igen. Gör HV 2-0 i matcher idag, tror jag även Skellefteå inser hur tungt det blir.

Dagens tema blir odödlighet. Ens tid på toppen är utstakad i. Därför överlever man så länge som möjligt med ödmjukhet. Egentligen så finns det bara en sorts odödlighet. Spanjoren säger "Rock'n roll no moirá jamás" och det är precis vad nedanstående låt handlar om. Dock kan vi konstatera att inte ens Napolitano "Pappo med guran" undgick sitt öde. Han gick ur tiden 2005, men temat lever.

http://www.youtube.com/watch?v=SWfB6-kJzik

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik
Et tu Brute: Tydligen mycket folk borta i SAIK. Behaglig resa får man anta...
Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

Nisse:

Favorit i repris?

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik
Grattis till Hv som har Thörnberg i sitt lag. Han har lyckats med konststycket att vinna två förstapriser denna dag. Dels elitseriens största lögnare samt pris till bästa 1:a aprilskämt med uttrycket - jag har inte filmat sedan 2004. Oslagbart samt pinsamt.
Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

Hahl Bundy:

Ni har förlorat allt! Vett och sans, slutspelet i hockey, till och med SM i korgboll. Till min glädje ser jag att du iaf har lite humor kvar, så ni har väl bara förlorat...nästan allt.

Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

keskinen:

Resultaten de två senaste åren, ger väl belägg för att man knappast kommer att underskatta Skellefteå. På så vis är det ju bra, att man inte behöver någon väckarklocka. Rent känslomässigt är ju knappast SAIK, något som man går igång på heller. Så man får ju försöka använda den här usla matchstatistiken som tändvätska.

Sedan är ju SAIK ett rätt biffigt lag. Åka och smälla på kanske inte ger några större fördelar i längden, eftersom det kostar på också? Inte som mot Timrå, där dom börjar vika ned sig efter 3-4 matcher. Att möta SAIK är lite som att spela schack. Öppningarna är viktiga, giftiga kontringar, tight defensiv. Det gäller att inte gå i fällan :-)

Idag laddar vi med lite melodiös hårdrock anno 1969:

http://www.youtube.com/watch?v=DT881ZR7kNQ

Kommentera


Sv: Semifinalen HV71-saik
Et tu Brute:

Ingen underskattning av saik. Gör vi det då kommer vi att få det svårt. Men, jag ser ett HV som i slutspelet har blivit bättre på detaljerna. Släpper inte till lika många kontringar som under serien. Skärpan har höjts en nivå i slutspelet. Kan vi fortsätta den inslagna vägen från match 4 och 5 mot tik så kommer vi bli svårslagna.

Vidhåller att saik spelar en oerhört tråkig ishockey, men väl utefter deras resurser. En viktig detalj i spelet kommer 1:a målet i varje match. Om jag inte är helt ute och cyklar så lyckades saik att göra det i de flesta seriematcherna med en tight defensiv som resultat. Får HV första målet så måste saik öppna upp sig och det kommer bli en bättre matchbild med HV-ögon.

En sak som känns givet är väl att matcherna kommer att bli jämna. Min största farhåga är att dommarna tillåter saiks ryggsäckshockey vilket ökar risken för snabba spelvändningar med billiga HV-utvisningar som följd.
Kommentera

Sv: Semifinalen HV71-saik

keskinen:

Nu tycker jag att du undervärderar SAIK en aning. Tycker att det är det laget som gått mest framåt sedan vi slog ut dem i kvarten 2008. Då var de extremt defensiva och la all spets i kontringarna.

Tycker att dom är betydligt offensivare nu...och tyngre...och bättre. Lagmaskinen SAIK är ju också närmast fenomenal. De sista två säsongerna har man förlorat tunga poängpjäser i Goren, Renberg, McDonell, Öberg, Dimitrakos och Gabbe. Ändå flyttar de fram positionerna lite varje säsong, 8:a (07/08), 6:a (08/09), 4:a (09/10).

Dessutom har de ju blivit något utav HV:s mardrömsmotståndare. Visserligen slog vi dem senast de besökte KA i januari med 3-1. Det var den första vinsten på hemmaplan mot SAIK sedan kvartsfinal 5 i mars 2008. På de 10 senaste mötena i grundserien har SAIK vunnit 7. HV tre varav en i sudden.

SAIK var väl det laget som man minst önskade möta innan en ev. final. Det här blir tufft, mycket tufft.

Nu skall jag dansa av mig min oro :-)

http://www.youtube.com/watch?v=-1MkyNoS3VA

Kommentera

Semifinalen HV71-saik
Jaha.... då blir det ännu ett ryggsäckslag för HV. Lite besviken på att återigen få möta ett defensivt lag som lever på att ta tillvara på motståndarens misstag.

Två chanser fanns det att få möta spelande lag;
1. Ett överoffensivt vf där backarna går bort sig i parti och minut.
2. Ett fbk där statistiken under säsongen har varit förkrossande och HV känns starkare i varje lagdel.

Men, det blev saik, vars fans jag unnar lite framgång men där det nu får vara stopp. Kommer säkert att svära över jimmys gnäll samt att inte backfyrtornen majevski och scrbeck inte blir utvisade trots eviga hakningar och krosscheckingar i ryggen...

Gött att Lance är tillbaka och kan ge ytterligare pondus åt försvaret samt hålla potetiella bråkstakar på mattan :)
Kommentera

1255807 · »