Luleå HF

115758 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1612021

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Dragan 2k: Jo, Jokerit låter som en trovärdig lösning, kul om Omark och Harju får spela tillsammans så nära hemlandet fast i KHL. Fast jag undrar om Jokerit kan betala så mycket att de blir konkurrenskraftiga, kan nog tro att det finns andra lag i KHL som har mycket större börs, om nu inte swissarna slår till. 
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

När nu Linus Omark diskuterats så noggrannt och många hälsar honom som räddare, men erkänner att det blir ett svårt uppdrag på kort tid, samtidigt som andra (då vanligen INTE Luleåsupportrar) påstår att han är väl inte så jävla bra, finns det väl återigen andra som inte vet. Som inte var med det året 2008/2009 då rograrna (luleås tre tränare som alla hette roger) råkade sätta ihop Omark+Harju+Snygg-Mats i samma lina inte pga något listigt drag utan endast eftersom Luleå drabbats av flera akuta skador. Det var bara en nödlösning, men det blev succé direkt och fortsatte match efter match. Efter säsongen tackade Linus nej till Oilers skambud och drog till Dynamo Mockba för tio miljoer i årslön.

Men vad gjorde Linus 2008/2009? Hur kommer det sig att vi tror att han har så mycket inom sig?

Jag föreslår: kolla in länken. Ett potpuri över Linus bedrifter i Elitserien den säsongen. Jämför det med vad vi sett av spelare i olika lag denna säsong. Och du förstår. 5.13     stor underhållning.

Ett tips. Kolla speciellt 3.57 och framåt. Fem Södertäljespelare ensamma längst ned i egen zon, en hämtar puck nere i hörnet.

Då kommer Omark checkande i full fart, plockar helt sonika av SSK-backen pucken och innan någon av de fem hunnit reagera har Linus åkt in framför mål, passerar vakten, spelar bak pucken mellan egna ben och lyfter med en backhand bakom ryggen upp pucken i krysset. Tala om underbart mål!

Omservera gärna exakt vad som händer också efter målet, vid 4.07. En 22-årig magiker i Södertälje åker fram till den 21-årige magikern i Luleå och säger vad han tycker om målet vilket får Omark att le glatt:-)

Jag tror att de där två förstår varandra, jag tror att de tillsammans kan skapa en magi som vi aldrig tidigare sett. Ge dem chansen!

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Det kära besväret Omark:-) Vad gör vi an honom?

Robert Pettersson tar upp diskussionen och tänker att kombinera honom med Klasen kan ge chans till en drömlina men samtidigt riskera en Malkin-Ovechkin-lina och synes föreslå att "rör inte den bästa lulelinan med Klasen-Olle och Ledin".

I stället föreslår han att testa Omark med twinsen för att se om han kan bli den perfekta tredjelänk till dessa två som vi aldrig haft. 

Och skulle det inte lyckas på några matcher därefter ta chansen att köra Omark med Fogström och Persson.

På andra platser föreslår lulesupportrar också med Abbotts, men även med Fogström-Cehlarik, eller t o m Linusarna med Olle alternativt Linusarna med Chris. Eller t o m Cehlarik med Wallmark.

Hm.

Jag tänker att man kanske först och främst ska bestämma sig för om Linusarna ska gå in i samma PP-uppställning och i så fall om man dessutom törs satsa på att köra båda två i samma lina i 5 mot 5?

Jag kan visserligen förstå argumentet att det ibland inte fungerar med två playmakers tillsammans och redan i början av december, när Linus Omark öppnade för Luleå, svarade Osten att i så fall måste Luleå begära av förbundet att vi får spela med två puckar;-)

Men, jag har funderat. I PP är ju Klasens position hela högerflanken även om han också ibland går tvärs över banan uppe vid blå. Och så kan han tränga in i slottet när det behövs.

Var har vi Linus i powerplay? Bakom målet! Eller som vänstervinge. Och dessutom tränger han gärna in centralt speciellt väldigt nära målet.

De opererar ju således på olika men kompletterande positioner.

En annan invändning är den att playmakers behöver duktiga målskyttar. Men vänta nu! Faktum är ju att även om båda Linusarna är utmärkta att frispela andra till fina chanser är de faktiskt också duktiga målskyttar båda två. 

Allvarligt talat. Det finns så mycket som talar för att Linusarna tillsammans kan bilda ett suveränt PP att det mer handlar om vilka tre som ska komplettera dem. 

Frallan är självskriven förstås. Och så två ytterligare som i första hand ska vara duktiga målskyttar. Är inte så säker på att vi behöver slösa på att ha stånka och stöta gubbar som bara ska stå och brottas framför vakten för att skymma och eventuellt styra. Hm...visst kan sådana som Olle och Linus Persson i form eller Wallmark och Cehlarik hitta mål. Men...tänk om vi satte in twinsen?

En PP-femma med Klasen dominerande höger+fram och Omark vänster+bak, med Frallan letande position vid blå och twinsen cirkulerande centralt och supporterande utåt v b?

Låter...intressant, även om vi då talar om att satsa allt på en och inte två PP-linjer. Men om den PP-linan blir så j-a effektiv att den målar 30-50% av chanserna?

Jag tänker PP eftersom jag tänker att ett utmärkt PP vinner glud. Och så långt gången börjar jag undra om man inte ska köra Linusarna i samma femma även i 5 mot 5 för att ge de två magikerna maximalt med tid för att spela ihop sig med varandra.

Ja, fan, jag tror jag vill se det. Frågan bara vilka tredje gubbe de skulle ha med sig. Möjligen är jag beredd att ta bort Olle och ge honom en annan lina han kan lyfta. Jag kanske skulle vilja se Ledin med Linusarna;-)

Men, men, det blir många ändringar och undrar om Rönken törs variera så mycket så sent på säsongen. Gissar på nej, kanske, och han begriper ju detta bättre än jag.

Robert Pettersson lyfter också en annan fråga. Han menar att Linus aldrig gjort något lyckat slutspel, vare sig i SHL, KHL eller i Schweiz; d v s vid tre tillfällen.

Hm. Jag tror inte att det är så relevant. Någon eller båda Linusarna kan mycket väl toppa slutspelsligorgna.

Kommentera