Luleå HF

115677 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1844224

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaha.

Det var en imponerande upplevelse. Vancouver startar bra, tar ledningen med 0-1 och Boston har inget skott på mål första minuterna.

Men sedan vänder det. Efter fyra minuter kvitterar Boston sedan Anders räddat ett skott och styrt pucken perfekt bort, men dåligt försvarsspel av Vancouvers decimerade backuppsättning gör att en Bostonforward får stå helt ensam framför Anders för att skymma och styra och denne lyckas sträcka sig och raka in pucken.

Sedan brakar det loss. Boston tar över spelet helt och så tar Vancouver.spelaren Gudbrandsen en extremt ful matchutvisning för en farlig boarding och i box 4 mot 5 i fem minuter kollapsar Vancouver fullständigt. Boston får ställa upp och åka runt helt ohotade i Vancouver-zonen och varje spelare med puck har minst ett par lagkompisar helt fria att passa till och den som får puck har 10-15 sekunder fri i slottet utan att bli attackerad att leta upp läge att skjuta mål eller passa ännu bättre placerad spelare. Det är en utspelning som man möjligen sett under 20-30 sekunder i PP när det ena laget fått köra slut på försvararna någon minut och de inte längre orkar göra motstånd. Men här fortsätter det minut efter minut och Boston får avlossa skott i bästa möjliga lägen. Anders tar ungefär de första tio skotten och det är fantastiska räddningar. Men Boston letar bara upp bättre och bättre lägen och vad Vancouverförsvararna gör, det vete fan. Ingenting, är inte korrekt för det hade faktiskt varit enklare för Anders om Boston varit 5 mot 0, för i så fall hade han sluppit bekymret med Vancouverspelare som skymmer skytten. Och till slut börjar målen droppa in och efter varje mål skärper sig Vancouver inte, utan blir bara mer och mer paralyserade varpå Boston får göra precis vad de vill. 2-1, 3-1 och 4-1 ramlar in på c:a 1,5 minut och i det skedet skjuter bara Boston när de passat fram till en lucka och skymd vakt och prickskjuter hur snyggt som helst.

Innan Anders slipper eländet och får bytas ut mot Markström. Matchbilden sammantaget är den att under ungefär fyra minuter i kontinuerlig box avlossade Boston bortåt hälften av de skott de avlossade på hela matchen!

Vid målvaktsbytet hann Vancouver samla sig och skärpa sig och Boston slog av på takten och gick mer över till att bevaka ledningen och vann till slut med 6-3.

I efterkommentarerna på supporterplanket är de ense om att Anders lämnades helt vind för våg av övriga laget under den där tiden och att han inte alls var anledningen till vändningen utan tvärtom gjorde många kvalificerade räddningar samtidigt som samtliga "skott" var i extremt fina lägen för Boston. Supportrarna hoppas att Anders kan bryta ihop och komma igen trots den vidriga upplevelsen.

Anders spelade alltså 10 minuter av matchen, Jacob Markström spelade 50 minuter.

Och redan ikväll om drygt 12 timmar är det match igen, nu i Buffalo.

Vem ska ta spaden?

Vid två matcher under 24 timmar brukar man ju byta vakt men hur göra nu? Det är ju Jacob som spelade mest igår och som spelade senast. Men samtidigt Anders som skulle behöva tid för att hämta sig; vad händer om han tar spaden redan inatt och inte är mentalt återhämtad utan kastar in puckarna? Å andra sidan är det möjligen rätt taktik att hoppa i vattnet direkt igen. Åtminstone i efterhand, om han skulle göra en fantastisk match. Men om inte?

Ja, det här blir spännande att följa. Ett allvarligt och farligt läge, för att travestera en rysk spionterm...
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Och så hyllas Luleå Hockeys målvaktstränare, ansvarig för junisarna och på hockeygymmet. Vi talar om Linda Blomqvist, dotter till Luleå Hockeys legendariska målvakt Mats Blomman Blomqvist från Skurholmen; mannen baokm den klassiska "Pajalafinten" med vilken han lurade många motståndarforwards som kom helt fria:-)

Linda hyllas bl a av Filip Gustafssom som lämnade Apschtaan och flyttade till Luleå för att tränas av Linda. I stället för att nöja sig med Apans målvakts-"träning" av juniorer som inskränktes till instruktionen "ta pucken".

De allra flesta vakter Luleå utvecklat är ju pojkar från bygden och att vi fått ett sådant fantastiskt material att arbeta med beror ju på "Arvet från Myllys". Under Luleås storhetstid var ju Myllys den stora stjärnan och grabb efter grabb beslutade att bli vakter.

Ta t ex Anders Nilsson, som dessutom hade sin far som gammal elitvakt. Men hur hade det gått om store Anders i stället valt att bli hockeyback eller hockeyforward? Inte osannolikt att han blivit stjärna även då, men nu valde han den betydligt tuffare utmaningen att bli vakt och efter att ha blivit KHLs bäste och nu fått kontrakt för fem miljoner med Vancouver Canucks kan han stå på gränsen till att slå igenom och bli en av de allra största.

Men Luleås fina plantskola för målvakter har också inneburit att andra duktiga talanger söker sig till Luleå som junisar för att få bästa chans att utvecklas. Ta Filip Gustafsson, men också JG. Och nu ryktas det att den störste talangen landet fått fram på tio år - 14-årige Jesper Wallstedt från Västerås - kommer att gå till Luleå.

Man kan bara återigen beklaga att unga Tindra Holm - som förra året tog spaden i en match för Luleås damer och då besegrade man blivande svenska mästarna Damgården med 8-0! - lurades att stanna kvar i Apscthaan när den vidrige parkeringslagsbrytaren och Damlagsnedläggaren Pea hittat på att "nu ska APan bilda ett damlag för att utveckla hdamhockeyn i västerbotten OCH NORRBOTTEN!

Tänk om även Tindra fått chansen att utvecklas av Blommans dotter i stället för att stanna på en plats där man anser att "ta pucken" räcker som utbildning. Eftersom man ändå kommer att köpa målvakter som utbildats och utvecklats av andra. Vilket man gjort under hela sin existens, med sålunda nedsolkade anor.
Kommentera