Luleå HF

109649 inlägg · 880 ämnen

Inlägg #1965082

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Perro: HaHaHa. Skallkrossgrobianerna, Riktigt roligt och fyndigt. Filmar,fuskar med klockan och enorma hemmadomare. Du måste ha gått på VFs matcher i många många år för att skaffat dig den kunskapen om enorma hemmadomare.

Min erfarenhet efter att sett närmare 1000 hemmamatcher på plats sedan 70-talet. Är att ofta så gick domarna på isen med inställningen att inte falla för publiktrycket. Vilket ofta gjorde att de var motsatsen till enorma hemmadomare. Hände allt som oftast att VF fick nått tveksamt dömt emot sig i första halvan av matchen.

Men publikens uppgift som jag ser det är ju bla att skaffa den där hemmadomar fördelen. Vilket vi ofta lyckades ganska bra med ju längre matchen led.
Speciellt om domaren kände att han dömt tveksamt mot VF. Då var det mycket kompensations blåsningar andra halvan av matchen.Men det var förr. Domarna är inte lika lättpåverkade nu för tiden.

Men det är la lika dant i eran hall och hos de andra lagen med.
+3
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
lifesson: Och lika kloka ord av dig om fenomenet hemmadomare. Inte helt lätt att diskutera det objektivt eftersom vi alla är subjektiva på området;-)

Med satsestetik kan man visa att hemmadömeri förekommer och dessutom visa vilka domare som är mer hemmadomare än andra. Om det skulle behövas, för vi inser ju alla att det stämmer utan att vi behöver siffror på det.

Och som du påpekar förekommer också motsatsen; vi har två domare från Älvsbyn och Boden (Öhlund och Björk) som förbundet satte att döma matcher i Luleå mot Apan ganska ofta tidigare och dessa två i kombination dömde väldigt uselt MOT Luleå. Först trodde jag det berodde på det du tog upp - att de ansträngde sig för att INTE hemmadöma och då blev det tvärtom. Men deras insatser har varit så extremt ogynnsamma att jag numera kallar dem för aprunkare eftersom de dömer som gjorde de det från Apans klack.

Lite hemmadömeri får man räkna med och att publiken påverkar och gör sitt bästa för att åstadkomma det får man också räkna med. Men man kan fundera på var det har störst effekt? I de största arenorna? I de fullsatta arenorna? I arenor där bara hemmaklacken ljudligt försöker eller där både sitt- och ståplats utvecklat ett samspel? I arenor där mer kunnig publik dominerar och ofta vet att lägga energi på att protestera när det verkligen begåtts misstag eller på gränsen till misstag eller i arenor där publikrookies vrålar åt allt och kräver utvisning även när hemmspelare ramlat och närmaste motståndare varit flera meter ifrån?

Ja, det är svårt att veta vad som är sant eller falskt inom detta svåra område där man själv har svårt att vara objektiv men sant eller falskt tror jag att domare mer ofta hemmadömer i Göteborg. Men jag är inte säker på att jag har rätt. Inte helt säker i alla fall...;-)

Dessa tvivel kommer jag dock inte att lyfta under brinnande match i kommande semifinal. Då blir jag extremt subjektiv och ser allt i svart eller vitt. Vilket sannolikt präglar min övergripande och principiella syn på domarinsatser:

• Luleå vann -> domarna var utmärkta.
• Luleå förlorade -> domarna var bedrövliga och säkerligen köpta.
+2
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
lifesson: Hehe bra att du uppskattar träffsäkra ord som beskriver faktiska förhållanden ;)

Vad gäller faktabiten har mäster Sven utrett det hela: 4 matcher mot er denna säsong och 5 hjärnskador. Och dessutom att aftonbladets artikel kan användas som dasspapper ;P

Sen är det naturligtvis lite med glimten i ögat, måhända med ett korn av sanning, man skriver saker :)

Nåväl seriöst så ska jag vara den första att gratulera er om ni vinner renhårigt. Då kan jag rentav tänkas hålla på er i finalen. Men fuskar ni, filmar eller skallekrossar ja då måste du köpa att vi spyr vår galla ;)
+2
Kommentera