Luleå HF

111698 inlägg · 881 ämnen

Inlägg #1965142

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
lifesson: Och lika kloka ord av dig om fenomenet hemmadomare. Inte helt lätt att diskutera det objektivt eftersom vi alla är subjektiva på området;-)

Med satsestetik kan man visa att hemmadömeri förekommer och dessutom visa vilka domare som är mer hemmadomare än andra. Om det skulle behövas, för vi inser ju alla att det stämmer utan att vi behöver siffror på det.

Och som du påpekar förekommer också motsatsen; vi har två domare från Älvsbyn och Boden (Öhlund och Björk) som förbundet satte att döma matcher i Luleå mot Apan ganska ofta tidigare och dessa två i kombination dömde väldigt uselt MOT Luleå. Först trodde jag det berodde på det du tog upp - att de ansträngde sig för att INTE hemmadöma och då blev det tvärtom. Men deras insatser har varit så extremt ogynnsamma att jag numera kallar dem för aprunkare eftersom de dömer som gjorde de det från Apans klack.

Lite hemmadömeri får man räkna med och att publiken påverkar och gör sitt bästa för att åstadkomma det får man också räkna med. Men man kan fundera på var det har störst effekt? I de största arenorna? I de fullsatta arenorna? I arenor där bara hemmaklacken ljudligt försöker eller där både sitt- och ståplats utvecklat ett samspel? I arenor där mer kunnig publik dominerar och ofta vet att lägga energi på att protestera när det verkligen begåtts misstag eller på gränsen till misstag eller i arenor där publikrookies vrålar åt allt och kräver utvisning även när hemmspelare ramlat och närmaste motståndare varit flera meter ifrån?

Ja, det är svårt att veta vad som är sant eller falskt inom detta svåra område där man själv har svårt att vara objektiv men sant eller falskt tror jag att domare mer ofta hemmadömer i Göteborg. Men jag är inte säker på att jag har rätt. Inte helt säker i alla fall...;-)

Dessa tvivel kommer jag dock inte att lyfta under brinnande match i kommande semifinal. Då blir jag extremt subjektiv och ser allt i svart eller vitt. Vilket sannolikt präglar min övergripande och principiella syn på domarinsatser:

• Luleå vann -> domarna var utmärkta.
• Luleå förlorade -> domarna var bedrövliga och säkerligen köpta.
+2
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Det var en intressant och bra beskrivning av fenomenet hemmadomare och hur olika sorters publik beter sig. Håller med fullständigt.

Jag tycker det var tydligare under 80-90 talet att domaren gärna styrde över till att döma till hemmafavör under matchens gång.Inte varje match, men ofta. Man fick känslan ibland att domarna föll för något slags tryck från publiken efter några tveksamma domslut och började jaga lägen att rätta till. Att han då ibland kanske tappade konceptet och blev lite virrig vilket bara gjorde att bortalaget blev mest drabbat av dåliga domslut.

Men så ser det inte riktigt ut idag tycker jag. Även som det säkert förekommer. Sen har ju jag inte varit på så många bortamatcher genom åren så jag tycker också det är svårt att vara objektiv. Fast det har man ju försökt jobba lite på med åren.

Nä under brinnande match är det helt okej att vara extremt subjektiv. Måste ju kunna fokusera på att vinna.
+1
Kommentera