Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1981385

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:

Jag håller med dig angående att man självklart ska ha rätt till en ersättning när man är iväg på uppdrag med landslaget, man ska inte behöva bekosta detta själv. Det är mer storleken på ersättningen jag kommentetade, där måste vi låta marknaden styra vad som är hållbart långsiktigt.

Såg en kommentar om ersättning vid graviditet och föräldraledigt för kvinnor som idrottare i lagsport. Undertonen var att man tyckte klubben skulle täcka upp det ekonomiska bortfallet under denna period, tror detta var innom fotbolleneftersom man inte kan utöva sitt yrke och tappar mycket ekonomiskt.

För mig är detta en total ickefråga, det finns redan system som hanterar detta i Sverige och gäller för alla. Alla har ju rätt till ersättning för sina föräldradagar från försäkringskassan och maxbeloppet man kan få ut är lila för alla. Varför ska det helt plötsligt vara skillnad på t.ex en kvinnlig läkare, jurist, tandläkare, it konsult, kassörska, vårdbiträde mfl, alltså en person med utbildning och vanligt jobb jämfört med ett idrottsproffs. Finns inte många arbetsgivare som täcker upp 100% av det ekonomiska bortfallet när man är hemma med barn och varför skulle en elit idrottare ha det annorlunda? Jag personligen är då inte intresserad att subventionera en liten elit grupp bland kvinnor på detta sätt.

Intressant med luleås ekonomiska resultat och att damlaget bär sina egna kostnader och går med vinst. Detta måste vara första och enda klubben där det lyckats och det kan ni vara stolta över. Är detta en helt separat förening så man kan se årsbokslut specifikt för damerna? Skulle vara intressant att se vart intäkterna kommer ifrån och vilken nivå de måste ligga på för att driva ett topplag.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Rytter: Vi är överens. De som ska delta i damkronorna ska inte behöva förlora nödvändiga pengar på detta, men själva ersättningen ska ingen bli rik av, snarare en låg grundersättning som räddar de som redan har det kärvt ekonomiskt.

Och på sikt hoppas vi förstås att intresset från publik och sponsorer och därmed ekonomin för klubbarnas damhockey förbättras så att svenska elitspelare kan väsentligen spela hockey under de år de toppar sina karriärer.

Hmm, extra ersättning vid föräldradagar och graviditet för t ex kvinnliga sparkbollsproffs? He he, det låter ju spontant alldeles uppåt väggarna. Å andra sidan är väl allt förhandlingsbart, se t ex på hur Rit-Ola lurade Apan att betala honom lön ett halvt år för att han skulle rehabba sig. I avtalet ingick att när Rit-Ola väl var fit for fight igen skulle han leverera 18 månaders fin hockey för Apan. Men efter sex månader hittade han på att han blev yr när han flög och myglade sig ifrån kontraktet. Med följd att den kostnad som Apan betalade Rit-Ola för rehabilitering ett halvår innan nissen ens spelade för Apan blev rejäl.

Angående det ekonomiska resultatet för Luleå Hockey. Jag har ingen komplett koll alls och har inte heller tagit del av Luleås årsredovisning utan förlitar mig bara på information i media. Klipper här in en prenumerationslåst artikel från 10-06-04 i Norrbottenskuriren:

"Luleå Hockey gör rekordvinst: "Otroligt glädjande"
ISHOCKEY På tisdagskvällen presenterade Luleå Hockey sitt ekonomiska resultat för den gångna säsongen. Ett plus på hela 17 miljoner kronor. "Det är otroligt glädjande", säger klubbdirektören Stefan Enbom.

Omsättningen steg från 128 till 171 miljoner kronor under den gångna säsongen.

43-miljonerkronorsökningen berodde till stor del på intäkterna från SHL:s nya tv-avtal och pengarna som Jakob Porser sköt till för att man skulle kunna genomföra sin teknikinvestering.

– Men biljett- och reklamintäkterna ökade också. Och säsongskortsförsäljningen går fortsatt bra. Liksom reklamförsäljningen. Så den positiva trenden verkar hålla i sig, säger Stefan Enbom.

Det ekonomiska resultatet av de båda elitlagens slutspel var ett plus på 4 miljoner kronor.

De tre hemmamatcherna i finalserien mot Linköping betydde också att föreningens damlag för första gången kunde redovisa ett positivt resultat.

– Vi har haft en härlig publikutveckling. Teknikinvesteringen har absolut hjälpt oss att höja snittet. Men man ska inte glömma att båda våra elitlag har spelat en härlig ishockey och vunnit många matcher, säger Stefan Enbom.

Nu uppgår föreningens egna kapital till 26,5 miljoner kronor.

– Det känns förstås väldigt bra, säger Stefan Enbom och fortsätter:

– Det här ger oss stabilitet och trygghet. Men vi kommer fortsätta hålla hårt i plånboken. Vi vet hur fort det kan svänga.

Under den gångna säsongen ökade kostnaderna för den sportsliga verksamheten med 6,1 miljoner kronor.

Av dessa 6,1 miljoner kronor gick 1,9 till dam- och flickverksamheten.

– Det var helt i linje med vår plan. Och det gjorde exempelvis det möjligt för damlaget att börja träna på dagtid. Numera är samtliga spelare också avlönade, säger Stefan Enbom.

För en tid sedan sa Luleå Hockey upp sitt arenaavtal och begärde en omförhandling i förhoppning om att få ned sina utgifter.

Men några samtal mellan föreningen och Luleå kommun har ännu inte initierats.

– Vi är fortfarande i behov av ett bättre avtal. Vi kan redan nu konstatera att det kommer bli tufft att få ihop det nästa år. Och det kommer bara att bli tuffare och tuffare för varje år som går. Många av de andra klubbarna i ligan har helt andra möjligheter än oss, säger Stefan Enbom."
Kommentera