Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1984365

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
hanzon: Jo, Harju har ju inte presenterats av någon ny klubb och håller med om att det är konstigt.

Rönnbergsrogern basade ju över Omark-Harju massor av år först i junislagen och sedan i seniorlaget men kom aldrig på att sätta de båda i samma lina. Men en dag skadade en finsk center i Luleå knäet och med kort varsel fick Harju-Omark köra samma lina tillsammans med Snygg-Mats Lavander (snygg-epitet givet av lagkamraterna med hänvisning till att Mats tillbringade längre tid framför spegeln i omklädningsrummet än övriga spelare tillsammans).

Och redan första matchen passade Omark fr Harju för flera mål, och Rogern kunde inte splittra dem och de fortsätta ösa in poäng match efter match. Omark la skickligare pass än nåhon annan och Harju behövde mer eller mindre bara vara med i närheten av mål så fick han puck mot en oförberedd målvakt och prickskjuta kan han ju, så det blev massor av mål.

The Övertorneå Connection drog över till KHL och lirade en säsong för Moskva och båda fick tio miljoner i årslön.

Ungefär där fick Harju en uppfattning av sig själv som hockeyspelare och den uppfattningen har det varit otroligt svårt för honom att bli av med och likaledes svårt för honom att träna och utvecklas i annan riktning.

Körde ett tag i NHL och AHL men det blev ingen succé och han kom tillbaka hem. Men till ett Luleå där Rönken/Bulan tagit över och deras ord gällde. Frö Harju var det en chock: skulle han hjälpa till i defensiven? Skulle han behöva tacklas? Skulle han forechecka och backchecka?

Nej, det blev bara pannkaka av hans spel och till slut försvann han till Pölsan där det gick bättre eftersom han tilläts mer renodlat satsa energin på att slå till offensivt och panga in puck.

Sedan skulle han till KHL när Jokerit kom in och firma Omark-Harju sattes ihop igen. Men Harju var för ensidig och kunde inte leverera i det spel som nu gällde och till slut ställdes han utanför laget.

Då tog Osten hem honom och han fick ett mångårigt kontrakt och - ja, just det, hade 170 000 i månaden. Det fungerade inte jättebra, kan man säga. Ibland starka matcher, ibland snygga mål och t o m blev han lagkapten ett tag, mest eftersom landslags-janne Sandström vägrade av typ samma skäl som Salming vägrade bli kapare i Toronto.

Men så fick vi hem Bulan som huvudtränare och då blev det tuffare för Johan Harju. Det förstod han själv också och faktum är att nu på senare år har han verkligen försökt. Han har jobbat defensivt, han har t o m tacklats och han har tagit tuffa uppgiften centralt framför motståndarmål och så vidare. Men det är svårt att börja med sådant först nu, långt in i karriären.

Hade han inte fått för sig att det räckte med att ha ett bra skott och räkna med att medspelarna skulle servera honom i bra lägen kunde han använt senaste >10 åren till att jobba på att utveckla sin hockey och då hade han med all säkerhet kunnat vara en riktig klippa idag, en offensiv härförare och i den positionen säkert en av seriens allra bästa.

Men att börja jobba på det så sent i karriären är inte lätt, efter alltför många bortslösade år. I den modernare Bulanhockeyn har Harju fått många chanser i de första linorna men succén har i stort uteblivit. Under senaste säsongerna blev det allt mer tredje och fjärde linor och mer brunkande uppgifter. Tycker att han helt klart försökt göra sitt bästa men det har inte speciellt lyckats.

Och när han då tankat 170 000 bagare i månaden, men det varit tydligt att hos oss var varje junis som knackade på A-laget med 1/5 av den lönen minst lika bra och vanligen bättre...

Tufft beslut för Skuggan, Bulan och de andra att ge Harju silkessnöret. Tufft, men nödvändigt.

Frågan är vad Harju nu ska ta? Har han fått erbjudanden? Det är jag säker på, men att han tackat nej. och varför?

Har han bedömt att det är det är på för låg nivå eller till för låg lön för att han ännu ska vara beredd att ta det? Eller är det hos Apan där jag tror att det finns ett antal spelare med Luleåhjärta - typ helt klart Omark, troligen också Harju - som aldrig kan tänka sig att spela, hur mycket betalt de än får?

Jag tycker att Harju skulle kunna erbjudas och acceptera en rimligare lön - vilket nog måste vara högst hälften av vad han tidigare haft - och detta på en allsvensk nivå där han - även om han inte riktigt kan bidra tillräckligt i nuvarande typ av SHL-hockey - borde kunna fungera och bidra.

Något måste han ju göra, eller lägga av.

Så Burkölen, MooDoo eller Timrå vore kul tycker jag.

Eller väntar han in att kanske få något SHL-förslag ändå, eller kanske KHL eller Schweiz? För att få bättre betalt och/eller för att få chans där det räcker med att kunna skjuta bra?

Vem vet? Men oväntat att det dröjt så länge.

Han har ju förklarat att han köper att han inte fick förlängt av Luleå men att han är lite besviken och tycker att det kuna ha skötts snyggare. Dvs dagen efter semifinalförlusten mot Frölunda i våras informerade Skuggan honom och samtidigt publicerade Luleå Hockey detta på officiella hemsidan.

Klart att om Luleå några månader i förväg informerat Harju om vartåt det lutade hade han kunnat låta sig agent mer i skymundan komma ut och kolla av marknaden och det hade givit honom bättre möjligheter.

Men jag vet inte. Skuggan menar ju att de inte bestämde sig förrän väldigt sent medan de tankade hem våra nya finnar och så vidare.

Samtidigt har vi minnet av det år som Luleå med Rönkenhockeyn vann Elitserien överlägset, men föll i kvarten mot Riktiga AIK sedan Johan Harju och Simon Hjalmarsson - som båda hade hemliga kontrakt klara för nästa säsong med Pölsan respektive Pungen - bidragit med inte ett j-a skit under kvartsfinalsmatcherna. Kan det ha påverkat? Det tror jag inte, visserligen, men lite karma är det.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: bra text om harju, låter väldigt troligt att de är som du skriver, sen har jag svårt att se att en idag professionell spelare inte väljer en klubb för att de finns fans som hatar en viss motståndare och ser man på Lule vs Saki så finns de säkert lika många som ogillar tex. Växjö, dom håller på laget men gillar mer eller mindre inte dom andra om inte de är en fan som spelar! (Den gamla typen spelare finns knappt längre som bara spelade i ett lag tills karriären var slut)
Sen att ni de året vann serien överlägset och åkte i kvarten kan väl knappast bara lastats på dom 2 de handlar väl mer om att
(A) Laget kanske var slutkörda och inte orkade

(B) Spelsättet blev sönderläst och de inte fanns nån plan B, de är ju en sak och spela serie och möta nya motståndare hela tiden för att sen möttas i en längre serie!
Kommentera