Luleå HF

115478 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2025467

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Noterar att HV-spelaren, som körde axeln i huvudet på Jesper Sellgren, stängs av fem matcher.

Tycker att domarna satte låg tröskel i matchen inledningsvis och plockade HV-spelare för vad som kunde betecknas som tveksamma utvisningar. Men i takt med att Luleå körde över HV började HV-spelarna lira allt fulare, delvis av frustration för att visa att de inte tyckte det var så jättekul att bli utspelade.

Jag har ju uppfattningen att HV är ett lag med tradition att gärna spela lite småfult, en vinnande strategi tidigare år då HV hade ett sagolikt bra PP, och de låg ofta högt eller högst i utvisningsligan. Eftersom de visste att åkte de på många utvisningar skulle även motståndarna göra det, när de lessnade och också de började spela fult.

Men numera är det inte speciellt vinnande och dessutom skämmer de snarast ut sig.

Men. Fem matcher för det där? OK, det kan jag vara med på. Medvetet ute efter att skada och det bör straffas hårt.

Och då frågar jag mig - hur in i helvitte kan hockeyns regelverk ha ballat ur så för jävla uselt, när Frölundas dåvarande back Erik Gustafsson (ja, han har faktiskt samma namn som en betydligt duktigare back, hos oss) satte av monstertacklingen med maximal kraft från sin axelkåpa i ansiktet på Cam Abbott, som fick lämna isen med knäckt näsben och blodet sprutande ur alla kända ansiktsöppningar plus några okända? En monsterknock som innebar att Cams hockeykarriär tog slut?


Alla insåg ju omedelbart att det här var ett sådant infernaliskt fult beteende att det var värt en jätteavstängning. Till dess att Sanny och swikegård körde igång.

Sanny, som är sansad och kunnig när det gäller det mesta, ylade att detta måste tillåtas, detta är hockey, Abbotten får skylla sig själv, Gustafsson gjorde allt rätt! På ett sätt som får en att undra om Sannys egna huvudskador, som fick honom att avsluta sin karriär i förtid, påverkade bedömningen. Ju längre tiden går, desto mer verkar Sanny dock inse allvaret och han har börjat svänga i sin uppfattningen sedan han förstår bättre vad det handlar om. Undrar om han skulle uppfört sig så illa om det hände idag.

Men då kved han och naturligtvis rusade "Döda, döda" swikegård till undsättning och höll med. Och de båda skrämde lärlingen, som är livrädd för media, till att inte ens rapportera händelsen med följd att disciplinnämnden inte ens fick uttala sig i ärendet.

Jag skiter fullständigt i dessa herrars hymlande om nord-syd och annat i sammanhanget meningslöst dravel.

Fakta i fallet är följande. Cam kommer i full fart jagande en puck in i Fullundazonen jagad av två Fullundaspelare på varsin sida, tätt intill, och sträcker sig för att nå pucken med klubban. Alla tre fullt upptagna med varandra.

Då kommer från andra hållet, djupt ned i Fullundazonen, backen Gustafsson, som laddar upp fart och ihopkrupen siktar in sig på att tackla Cam. Sista sekunden innan träff väljer nämnde Gustafsson att vrida på kroppen för att undvika bröst mot bröst och i stället plocka fram höger axel med den stenhårda axelkåpan som den del med vilken han ska träffa Cam och sätta in tacklingen. Och vidare kastar han sig upp för att undvika att träffa Cam i bröstkorgen och i stället få en ren träff med murbräckan-axeln direkt i ansiktet/huvudet på Cam och han lyckas.

Likaledes glömmer jag inte det fula överfall som Emil Larsson drabbades av i sociala åttondelsfinal mot Pölsan i slutsekunderna av match då Luleå pressade på för att kvittera och Emil fick puckan och drev in i slottet utan någon Pölsa i närheten för att försöka panga in kvittering.

Då kom bakifrån från helt blind side Pölsans kapare i full fart och sätter av en monstertackling på Emil riktad mot övre kropp/huvud precis i skottögonblicket. Emil kastas snett åt vänster och skulle han inte hindrats hade han slagit i isen med formidabel kraft och jag garanterar att det hade blivit en extrem hjärnskakning och lånnnnnng frånvara från hockeyn.

Men han hade "tur" och när han kastades iväg efter monsteröverfallet träffade han redan efter 50 cm Pölsan Jonathan Granström, som hade "otur" att befinna sig på fel plats och Emil kommer med jättefart och hjälmen på huvudet före och slår rakt in i Granströms huvud och fäller denne. Det blev Granström som fick värsta smällen och som alla vet har han tyvärr inte kunnat spela hockey efter det.

Men någon avstängning blev det inte. Eftersom toksanny och swikegård återigen ylade i SeMer att "det var helt juste" och skrämde lärlingen till att inte anmäla.

Jag vet inte riktigt hur jag ska se på det där men jag har förbannat svårt att inte tänka att de båda galen-"experterna" levererade sina omdömen och stoppade bestraffning, efter att ha tagit hänsyn till vilken klubbtröja den som utsattes bar.

Hur "skrämmer" de lärling?

Ja, som alla vet sitter lärling med 100% makt i det s k situationsrummet och det är han som ansvarar för alla galna beslut om "målgårdsstörning av vakt" och liknande under brinnande match. Och som i efterhand har total kotroll (med en liten grupp alibi-experter som stöd, men de har inte mycket insyn) över vad som ska rapporteras till disciplinnämnden.

Vid några tillfällen gjorde denne lärling andra bedömningar än swikegård och toksanny och de blev galna för det. De hade först - i live TV SeMer sett till att sända ungefäör fyrtioelva repriser när en DIF-spelare blivit påhoppad, samtidigt som de inte sänt en enda repis och låtsats som inget när det var DIF-spelare som överföll.

Och när Lärlingen inte lät dem bestämma, beslutade de att göra något åt saken. Ni vet, situationsrummet är INTE fredat för SeMer och SeMer-"experter", tvärtom. Situationsrummet ÄR i SeMerstudion med bara en liten vägg emellan och de kan springa efter lärlingen hur mycket de vill, utan att vi blir informerade om det.

Men så lurade de fram lärlingen en gång. Efter en "situationsrumsbedömning" som var minst sagt tveksam, sådana som "rummet" levererat otaliga av. De tog fram lärlingen för att intervjuas om situationen och drog upp honom på monitorn i studion dvs närbild på hans svettiga och rufsiga ansikte på 4 x 6 meters storlek och så satte de dit honom, lät frågorna hagla över lärlingen, som inte var precis "verbal" utan ett enkelt offer.

Där satt han i TV och man fick uppfattningen av en gravt alkoholiserad person i sämsta form, som gjorde bort sig gång på gång.

Lärlingen insåg förstås därefter vilka som hade "makten" och i fortsättningen lyder han snällt för att slippa schavotteras igen.

Ta t ex när Galningen jocke highsticking lindström helt provocerat smällde klubban mellan benen på Tedenby så kraftigt att klubban nästan bröts av. Orsaken var ingen annan än att Tedenby hade haft "fräckheten" att vara i närheten av Apmålet.

Och då har disciplinnämnden med prejudicerade effekt - d v s det är en bedömning av typen "lag" som alla inblandade i rättskipning har att följa - tidigare förklarat att "alla attacker mot familjelyckan ska rendera avstängning".

Men toksanny och swikegård skrattade bort händelsen i Live TV "He he, den jopcken, den jocken..." och skrämde lärlingen till att inte rapportera. Det blev rätt ordentliga protester och då kom lärlingen med stöd av domarbasen och ligan ut med en förklaring att "det var inte med tillräcklig kraft för att rendera rapport"...

Helt sjukt! Och lika sjukt att vi inte har någon tredje statsmakt inom hockeyn, dvs hockeyjournalister som gör sitt jobb och kräver att det vidriga beslutet ska utredas och de inblandade näpsas.

Ja ja, det var några reflektioner under morgonkaffet: båda med effekten att man vaknar till ordentligt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage:
En personlig reflektion på många huvudtacklingar är att de ofta riktas mot yngre spelare. Beror det endast på att de är dåliga på att försvara sig? Nja, säkert ibland men långt ifrån alltid.
Ta Camara mot Sellgren nu senast som exempel. Eller Rahimi mot Einar för två säsonger sedan. Jag har inte sett spelare göra liknande satsningar mot ex vis Engsund, Sylvegård, Rahimi, eller andra hårdingar. Varför siktar man på unga eller åtminstone mindre spelare?
Kommentera