Luleå HF

115652 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2381087

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Bam Bam Bautin: Du har rätt. Vi måste kunna öka trycket betydligt där och ju närmare slutet vi kom, desto mer var det Pungen som tog sig upp och lirade i vår zon. Kändes som att Luleå. inte orka komma igen efter chocken att 0-1 på 20 sekunder blivit 2-1.

Man får också erkänna att Pungen faktiskt gjorde en bra match i båda zoner och att trots vårt monumentala övertag under andra perioden släppte de inte till speciellt många skott som inte Högberg kunde hantera rätt säkert.

Redan under första perioden märktes att Pungen lirar en hockey som är svår för att komma åt. Stora tunga backar som när de är på, naglar fast våra forwards och vi kommer inte riktigt åt att etablera anfallsspel.

Kanske hade varit bättre om vi avstått så mycket hög press, bättre låst till i mittzon och varit det lag som fått chansen att spelvända mot mer ihåligt försvar. Vi kanske inte värderade detta rätt, tänkte Pungen skulle vara enklare att få hål på.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Noterar vidare att på andra sidan pölen har Minnesota mött Dallas i träningsmatch och vunnit med 5-2. Minnesotas vakt Jesper Wallstedt hyllas för sin insats men det gör även Dallas back lill-Nisse som pangade in ett av Dallas mål i PP. KUL!

Minnesotas förste vakt är Fleury, men denne är 37 år och kan inte ha långt kvar. En god chans för Walle att kunna komma åt en tidig förstaspade; ungefär som Henke Lundqvist lyckades med och därefter blev kungen av NY i många säsonger. Lite trist att konstatera att Minnesota precis också värvat till sig Filip Gustafsson eftersom dennes chanser nog minskar när Walle kommit dit. Imponerande att våra Luleåutbildade vakter nu kommer så långt i NHL dock:-)

Och det känns som att lill-Nisses beslut att agera från att komma ifrån Rangers och AHL-placering tycks kunna bli succé och synnerligen bra gjort.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Situationsrummet rapporterar tre spelare till DIFiplinnämnden för filmning/förstärkning och alla tre döms till böter.

UTMÄRKT!

För det första fälls Pungen Jesper Pettersson och den situationen har vi redan visat med bildsekvens. Helt korrekt och man kan verkligen undra hur zebrorna kunde avstå att ta honom för detta under matchen i stället för att ta ut Brännis.

För det andra fälls Shinnimin för en situation där jag inledningsvis ifrågasatte utvisningen på Shinnimin, men när jag gick igenom den från annan vinkel fann att en pung har klubban uppe mot bröstet på Shinnimin - dvs hakning på gång - varpå Shinnimin med armen nyper fast pungens arm och klubba där och när pungen försöker rycka till sig klubben faller Shinnimin bakåt. På isen utvisning på Shinnimin för holding the stick och det var bra dömt av Sjökvistarn, och att Shinnimin nu också döms av DIFiplinnämnden är helt korrekt.

För det tredje döms Rögles vakt Calle Klang. Har inte sett situationen, men enligt rapporter ska Emil Sylvegård ha bultat på kroppen på Clang som då reagerat med att ta båda händerna för ansiktet och simulerat svår smärta där. Låter som helt korrekt beslut där med.

KOMMENTAR
Som vi vet handlar det som regel om förstärkningar snarare än rena hitte-på-filmningar som förstås är mer grovt fusk.

Och vidare vet vi att det finns fuskare som lyft förstärkningarna/filmningarna till en helt annan nivå genom att inte lite sent dra till med att långsamt falla utan när de åkt på fysisk kontakta plötsligt ramlar pladask. Denna typ av filmningar lanserades av Fläskberget och flera apor har instruerats av honom och kör "benen försvinner" emellanåt. Men tekniken har också tagits upp av spelare i andra klubbar. Detta fusk är svårare att beivra eftersom det är tekniskt svårare på isen och i efterhand att bevisa vad som skett. Men när man väl känner till ofoget är det ofta möjligt om men vet vad man ska leta efter, exempelvis ben som plötsligt slängs upp i luften på ett sådant sätt att det inte kan ha orsakats av motståndare utan bara genom medvetet fusk från "offrets" sida.

Svårt att beivra förstärkningar, alltså, men de tre domarna idag indikerar att den gräns man sätter är att om man ser att en spelare vid en förstärkning medvetet agerar för att överdriva effekten så blir de dömda.

OK. Bra så och detta är en ändrad policy som man verkligen kan hylla. Det är verkligen en förändring som jag tror alla såväl spelare som supportrar gillar och att plocka tre spelare på en omgång markerar att här visar man allvar. Fortsätter denna övervakning och dessa beslut om straff kommer det definitivt ha god chans att lyckas motarbeta skiten.

Sedan har vi det där med 5000:- personlig böter bara. Nu menar DIFiplinnämnden att de kan höja beloppet får återfallsförbrytare. Men det har vi inte sett ännu. Vidare menar man att det bara är praxis som hindrar från att döma avstängning, inklusive att föra in den möjligheten i regelverket, men det kan man förstås snabbt ändra på.

Det vill vi nog alla ha. Avstängning för filmning skulle innebära ett större tryck på föreningen att pressa egna spelare från ofoget. T ex kunde man i avtal med spelare skriva in att om de är avstängda efter filmning förlorar de lönen den tid de är avstängda.

Men vilka förtjänar att stängas av? Tror det först och främst kan komma ifråga för spelare som ofta döms för förstärkning och allmänheten ser förstås framför sig att måltavlan blir Shinnimin. Nu har han döms en gång efter fyra spelade matcher och jag vågar påstå att det är den enda förstärkning han kört med. Men 1/4 matcher är en frekvens som motsvarar 13 straff på 52 matcher och visst kommer avstängning att lura bakom hörnet där.

Men en medveten förstärkning är ofta en reaktion på att zebror skiter i att ta straff de borde ta. Visst är det obra, men i min bok är en ren filmning - sådant som Fläskberget drog till med - betydligt värre och ett j-a fusk som redan vid första gången ska leda till avstängning.

Sedan har vi andra och vanligen förekommande avarter. En vidrig men ej ovanlig sådan är när en spelare står och slår på en annan med klubban gång på gång på gång (vanligen crosschecking men också slashing) och när den slagne slår tillbaka en enda gång så faller den som startade skiten pladask till isen och får utvisning med sig. Det här gäller vanligen en forward framför motståndarnas mål som då myglar fram utvisning på en motståndarback. Fläskberget körde ju med denna skit nästan varje match under hela sin vidriga karriär. Mycket lurig variant detta, och svårt för matchdomarna att bedöma rätt. Vad de uppfattar är ju att en spelare åker på ett påhopp med klubba och eftersom de då faller pladask måste det väl ha varit ett värre våld än de hann registrera? Men i efterhand tycker jag att situationsrummet skulle kunna upptäcka, påtala och rapportera att om man slår på en motståndare 4-5 gånger så ska man få skylla sig själv om denne svarar och om man då ramlar pladask ska det betraktas som en medveten och planerar åtgärd. D v s ett rejält fusk och lika fult som en ren filmning av hitta-på-typ.

Jaja. Mycket bra att förbundet, ligan, och ansvariga för att upprätthålla regelverket nu agerar. Tror att det kommer att få effekt men för att accepteras måste man också se till att straffa sådana som egentligen spetsspelare t ex Rödin, Everberg och Lasch som vanligen nog bara vill spela hockey men som vi alla sett dra till med medvetna förstärkningar när de ledsnat på uppvakning.

Hur kommer detta att drabba Shinnimin och Luleå? Ja, till att börja med löper Shinnimin risk att åka på straff för förstärkningar frekvent om han fortsätter som han gjort tidigare, speciellt eftersom så många delvis rätt delvis orätt utnämnt honom till måltavla och hans ageranden därför kommer att vara noga kontrollerade. Det såg vi ju inte minst i matchen mot Pölsan där han var oskyldig men utsattes av ett drev och en häxjakt. Blir det så måste både Shinnimin och Luleå fundera på situationen. Men samtidigt är det för jävligt att så många zebror tycks tillåta hur svåra regelbrott mot Shinnimin som helst utan att agera och han inte går omkull på isen. Shinnimin är inte så stor men j-t modig att ta den svåra uppgiften att jobba långt ned i slottet och framför målet där han utsätts för ideliga påhopp och fulspel av motståndare. Såg t ex igår hur Komarov kunde placera sig i den positionen framför pungarnas mål och inte en pung vågade gå på honom. Shinnimin i samma läge blev sönderslagen. Trist.

TILLÄGG
Det framkommer på olika platser att även Rödin misstänks för förstärkning igår, men blev alltså inte anmäld. Är det så behöver situationsrummet skärpa sig och inte dra sig för att rapportera Rödin även om han har cred av (att ha varit) stjärna och det kommer att reta upp pölserliga supportrar.

Dessutom har Luleå uttalat sig: "GM Stefan ”Skuggan” Nilsson säger att de varit bestämda mot spelarna när den gäller den här typen av osportsligt uppträdande.
– Vi har varit tydliga mot hela gruppen, vi vill inte ha filmningar. Det gäller detsamma med Brendan Shnnimin som övriga. Nu har han blivit anmäld och situationen som sådan ser inte bra ut. Vi kommer att påtala för honom att vi inte står för något som har med filmningar att göra och vill absolut inte ha det i laget, säger Stefan ”Skuggan” Nilsson."

Bra, Luleå!
Kommentera