Luleå HF

115677 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2463119

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: OK, jag läser och förstår och inser att sanningen nog inte helt är den jag ville framhålla utan får ta till mig kloka bedömningar av er.

Det var inga lätta skott på Lassi. Men en Lassi i Lassiform hade förväntats rädda åtminstone några av skotten. Och vidare är utespelarnas ansvariga för att ha släppt fram några av skyttarna.

Känns fint att hockeykommunikationen fungerar som man önskar att den ska göra. Man lägger fram och argumenterar för olika synpunkter och bra bedömningar ska kunna påverka. :-)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
DamApans väg till SDHL 2023-2024

Som alla vet hade Apan plockat in damlaget från Bergbyns IF till föreningen, men när dessa duktiga damer kvalificerade sig för högsta dåvarande divisionen Riksserien stoppades de av Apan som ville spara pengar för att lägga på herrarna och Apans Damhockey lades ner.

Med tiden tvingades Apan ta upp damhockey igen eftersom sponsorerna (läs: Apkommunen) så krävde och då förklarade Apan att de skulle bli hela Norrbottens och Västerbottens lag och inom några år avancera till SDHL. Så har inte skett. Apan vinner alltid norrettan (bara de och BurkÖlens damlag får formellt vinna den serien där Luleå och DaMooDoo deltagit med juniorlag för att det överhuvudtaget ska bli en serie) men lika regelbundet torskar DamApan i kvalet till SDHL.

Våren 2022 hade de dock sin bästa chans då de kvalade mot DamGöteborg som presterat den i särklass sämsta insatsen av alla lag i SDHL någonsin. Men det fixade inte DamApan heller. Och lokalt i Schtan såddes ryktet att DamGöteborg köpt in och spelat med tjeckiska damlandslaget i kvalet. Vilket var en ren och skär lögn, DamGöteborg hade inte rekryterat en enda spelare, men så där kan ju sanningar bildas enligt mun-till-munmetoden i Schtan.

Nu senast hösten 2022 fick dock DamGöteborg dra sig ur SDHL och lägga ned verksamheten då nybildade rovdriftsfiskrenset snott majoriteten av DamGöteborgs spelare. Varpå DamApan krävde att få bli direktuppflyttade eller åtminstone garanteras att spela i SDHL kommande säsong. Inte så oväntad strategi av aporne. Men de fick nej.

Nu har de i alla fall lagt ned snacket om blygden och köpt på sig spelare från olika länder för att ta steget upp i SDHL men kommer de att lyckas?

Här har vi DamApans eventuella väg till SDHL 2023-2024.

Till att börja med har spelats fyra Divsion 1-grupper i Sverige och lag 1 och 2 från varje grupp har kvalificerats till Norra Allsvenskan och Södra Allsvenskan som just nu pågår. Nedan lagens namn och prestationer/motsvarande från Division 1:

NORRA ALLSVENSKAN

1 Södertälje SK 10 10 0 0 84:7 (77) 30 0 0 0 0
2 Hammarby IF 10 7 0 3 52:19 (33) 21 0

1 Skellefteå AIK 24 22 2 0 123:11 (112) 70 0 0 2 0
2 IF Björklöven 24 13 2 9 90:42 (48) 43 1

SÖDRA ALLSVENSKAN

1 Färjestad BK 20 20 0 0 124:16 (108) 60 0 0 0 0
2 Falu IF 20 16 0 4 102:44 (58) 48 0

1 Frölunda HC 21 21 0 0 244:7 (237) 63 0 0 0 0
2 IF Malmö Redhawks 21 15 2 4 125:56 (69) 49


I norra allsvenskan möter lagen varandra två gånger och de tre översta, av de fyra lagen i tabellen går vidare till PlayOff 1. Detsamma gäller från södra Allsvenskan.

Som synes är de fyra lag som vunnit sina Division 1-grupper helt överlägsna – de har faktiskt alla vunnit samtliga sina spelade matcher. Så det är självklart att dessa fyra lag går vidare till PlayOff 1. Och dit kommer de att få sällskap av antingen Hammarby eller Burkölen, samt Falun eller Malmö.

Var god notera också att det nybildade inköpta laget DamFiskrenset är totalt överlägsna och vann sina 21 matcher i Divsion 1 södra med i snitt 11-0. Som alla inser kommer damFiskrenset att enkelt ta sig till SDHL 2022-2023. Vilket innebär att alla andra deltagande lag i kvalificeringsrundorna som här beskrivs bara har en enda SDHL-plats att fightas om.

PLAYOFF 1

Kvalificerade är alltså sex lag från Hockeyallsvenskan samt två lag från ”vårserierna Division 1” vilket är lite underligt. T ex är Luleås och DaMooDoos juniorlag ej tillåtna gå vidare. Men i vilket fall blir det bara två blåbärslag som är chanslösa. De högst placerade i de allsvenska serierna väljer motståndare och därefter spelas fyra ungefär ”kvartsfinaler” med dubbelmöten.

Det är förstås helt väntat att de fyra lag som kvalificerar sig från PlayOff 1 blir de tidigare nämnda Division 1-gruppvinnarna (även om det kan bli något av lagen som försvinner med anledning av att de bäst placerade lagen från Allsvenskan väljer mmotståndare och kan tänkas göra något val som är att föredra för att slippa resa långt).

Men tills vidare utgår vi från det mest troliga. Att de lag som går vidare är DamRenset, DamUfven, DamTälje och DamApan.

PLAYOFF 2
De fyra lagen från PlayOff 1 kommer nu att spela semifinal genom dubbelmöten. Tror att det återigen blir så att högst rankade får välja motståndare och tippar då att DamRenset får välja och väljer DamUlfven för att få korta resor. Och som alla förstår tar säsongen slut för DamUlfven där. DamRenset går naturligtvis till PlayOff 3.

Det innebär att DamApan och DamTäje får möta varandra i den andra semifinalen. Här har DamApan sannolikt en god chans att vinna. När det gäller norra allsvenskan har den redan inletts och DamApan har spelat två matcher och bortabesegrat DamBajen med 2-3 och DamTeglet med 1-2.

PLAYOFF 3

Till PlayOff 3 går tre lag:
• Semifinalvinnarna DamRenset
• Semifinalvinnarna DamApan (eller DamTeglet)
• Lag 9 från SDHL

Lag 9 från SDHL blir antingen DamGnaget eller DamHoVet och som det ser ut nu blir det antagligen DamGnaget.

Dessa tre lag kommer att möta varandra i en dubbelserie och det lag som kommer sist är utslaget medan ettan och tvåan är kvalificerade för SDHL 2023-2024.

DamRenset vinner naturligtvis PlayOff 3 vilket innebär att det finns en plats ytterligare för SDHL och det avgörs genom dubbelmötet DamGnaget mot DamApan. Förutsatt att de båda lagen kvalificerat sig för PlayOff 3. Annars skulle det kunna bli DamHoVet mot DamTeglet förstås.

Så sammanfanningsvis. Vägen till SDHL 2022-2023 för DamApan är tämligen tydlig. En del enklare matcher som de fixar på ren rutin inledningsvis. Men sedan behöver de slå DamTeglet i PlayOff 2 (vilket de nog klarar av) och så kommer den slutliga och verkliga uppgiften genom dubbelmötet:

DamGnaget – DamApan

Hur kommer det att gå? Ja, grundtipset blir förstås att DamGnaget fixar det här. De kommer från SDHL och är vana att möta mycket bättre motstånd även om de haft svårt att ta så många poäng. Men DamApan brukar ju torska i kvalen mot lagen från elitdivisionen. Faktum är att de torskat kval samtliga säsonger sedan de bildades, därigenom anslutande till HerrApans anrika historia av torskade kval. Men det är dock bara två matcher. Kanske kan de överraska och ta ena matchen och kanske DamRenset öser in mål på DamGnaget och saboterar deras målskillnad? Apan kan ju försöka få DamGnaget ur rytm genom att i hemmamatchen fylla ApArenan med tomma stolar och utanför arenan som de gjort tidigare på herrsidan skylta med match mellan

AIK – SOLNA aik IF
Kommentera