1150x200-gf9VAUqk_0.jpg

MoDo Hockey

298717 inlägg · 3804 ämnen

Plantskola fullt ut.

1895808 · » Till forumet


Sv: Plantskola fullt ut.
ZZ-Top: Grannens grabb delux måste jag säga och knappast förenligt med att sätta upp mål om att vara ett SHL lag. Ta och tagga ned och sätt istället en lägre ribba som att minimum 10 spelare skall komma från den egna akademin så kanske det kan fungera.
+1
Låst ämne

Sv: Plantskola fullt ut.
ivandrago: En annan väg att gå är att lägga betydligt mer resurser på scouting av spelare.
Dra av 3 miljoner på spelarbudgeten och lägg det på 2 heltidsanställda scouter, varav en bor och verkar i Nordamerika samt en i Skandinavien.
Vet ej vad de tjänar, men säg 500'/år så bör 3 mille även täcka in resor.
Det är ju tydligt att det finns massor med talanger som går under radarn, se bara på killen som gick direkt från div.1 till Växjö i år, samt Moras välscoutade importer det året de gick upp. Var väl Collington som hade koll på dom.
+4
Låst ämne

Sv: Plantskola fullt ut.
J F K:
Sen kan man fråga sig om Barcelona är så genuina med sin akademi som vissa verkar tro,Katalonien har nästan Sveriges storlek. De sållar redan 13-14 års ålder och har ett otroligt urval, nästan alla spelar fotboll där nere osv.

Tror mer på se var man står och vilka förutsättningar man har här och nu, det är absolut inte dumt att kunna plocka upp spelare från J20, då kostnaden inte är så hög. Men a-laget tror jag mår bra av en mix i både ålder och ursprung.
+2
Låst ämne

Sv: Plantskola fullt ut.
J F K: Jo, men tycker ändå liknelsen håller. På den arenan vi pratar om, världens största klubbar, så har Barcelona bevisat att man med fokus på scouting av ungdomsspelare, kombinerat med en talangfabrik, kan nå väldigt lång. De skiljer sig från andra, och det är förmodligen förklaringen till varför de också varit de skördat stora framgångar. Och om jag minns rätt, så är laget utan egna produkter, utslagna ur Champions League.

Modo kan bli hockeyns motsvarighet till Barca. Om man får fortsätta att vara naiv ett tag till.

ZZ
Låst ämne

Sv: Plantskola fullt ut.
ZZ-Top: Jag håller med i det du skriver, men du är väl medveten om att Barcelona nyligen spelade en match där INGEN spelare från deras ungdomsakademi var på planen? Iofs första gången på många år, men det visar hur oerhört svårt det är att kontinuerligt förse representationslaget med spelare. Då har väl ändå Barcelona en budget som vida överstiger något hockeylags med hästlängder.
+1
Låst ämne

Sv: Plantskola fullt ut.
J F K: Jo. Det är den realistiska hållningen. Och jag håller förstås med.

Samtidigt, så har vi. precis som du beskriver, vågat göra annorlunda tidigare. Firma Forsberg/Melinder vågade och gjorde nåt ingen annan gjort. Deras visioner då är nu en standardverksamhet i alla elitklubbar med självaktning. Och vi är inte annorlunda än någon annan. Bara lite sämre kanske?

Håller också med om att det är svårt att revolutionera inom träningslära och pedagogik. Spetskunskaperna finns överallt. Däremot är jag övertygad om att man det mer eller mindre bra. Bara för att recepten på en omelett finns tillgängliga för alla, så blir inte alla inte mästerkockar. Allting kan behandlas lite, lite bättre. Och en klubb som har det som sitt främsta konkurrensmedel. Som äter, skiter och sover talangutveckling. Och som t.o.m. betalar det yttersta priset i form av att alla spelare ska passera akademin, kommer förstås bli bättre än andra. Tänk Barcelona (även om jag vet att de förstås i sin värld, då och då rekryterar en världsklass-spelare).

Vill man - och stryk under VILL - vara Sveriges främsta plantskola, då ska man också vara tydlig med vad man tror på. Och walk the talk. Det kommer att attrahera spelare, talanger, och tränare som tror på samma sak. Att om jag vill utveckla mig själv att nå min potential, så finns ingen bättre miljö att göra det än hos Modo. Ungefär så. De har t.o.m. en policy att inga spelare rekryteras än de som kommer från akademin. De är jävligt annorlunda.

Att göra ett strategival liknande det naiva förslaget i min tråd, och verkligen tar konsekvenserna av det - fullt ut - så är det i sig självt revolutionerande. Och vi kommer bli bättre än andra på att laga omeletten.

Och faktiskt, är här tycker vi olika, så tror jag att förutsättningarna för att påbörja en sån här resa är enklare i HA än i SHL.
+2
Låst ämne

Sv: Plantskola fullt ut.
ZZ-Top: Det känns som en utopi. För att kunna genomföra någonting sådant måste man vara mycket högre upp i näringskedjan än vi är. Jag tror att vi kan försöka göra vårt bästa och hoppas att en del ändå väljer att stanna, men det är för mycket omsättning i allsvenskan för att kunna ha ett sådant mål.

När vi fick fram våra gyllene årgångar fanns det fyra riktiga HG i Sverige. Skellefteå, Göteborg och Västerås var de andra tre. Det började med att Anders Melinder och Kent Forsberg slog sina huvuden ihop och rekryterade ihop en samling spelare baserade på tv-pucken. Sedan ställde Kent som juniortränare och Anders som hockeygympedagog betydligt större krav på spelarnas utveckling. Både fysiskt och taktiskt på ett sätt man inte gjort tidigare.

Att göra någonting sådant igen misstänker jag att ingen i branschen tror på. Förutsättningarna med att alla lag i de två högsta serierna med självaktning har ett eget hockeygym gör det väldigt mycket svårare. Dessutom har träningslära och allt annat utvecklats till den grad att det är snudd på omöjligt att revolutionera utvecklingen av juniorer. Visst, Skellefteå, Frölunda och senast Djurgården har haft sina ljusa stunder, men det är inte som när Modo vann J18-finalerna med 15-3 och 12-1...
+3
Låst ämne

Plantskola fullt ut.
Slås ibland av tanken varför Modo inte längre är den "plantskola" som vi en gång i tiden var kända för. Visst, konkurrensen har ökat med fler gymnasium. Men egentligen, har vi - bortsett en gyllene generation där vi spottade ut NHL-spelare - verkligen varit särskilt dominerande?

Däremot tilltalas jag av tanken. Tänk att stoltsera med en av de främsta hockeyakademierna, och mest "hemvävda" representationslaget. Och i den andan roade jag mig - givet att ambitionen är detta - att fundera vad som krävs för att ta sig dit.

I grunden måste det vara att verkligen välja det som strategi. Och leva den fullt ut.
Och det jag landar i är en grundmurad policy;
- Rekryteringsbasen får enbart bestå av den egna akademien, och återvändare. Sundlöv och andra efterträdare får INTE ta andra genvägar.

En konsekvens å ena sidan, blir att A-laget inte blir lika konkurrenskraftigt (inledningsvis) och allt vad det innebär. Men det kanske vi har råd med i hockeyallsvenskan?

Men andra konsekvenser av en sådan strategi är att vi MÅSTE
a) Utveckla hela klubbens förädlingsförmåga av talanger.
b) Utveckla vår förmåga att scouta de största och mest utvecklingsbara talangerna.
c) Utveckla vår förmåga att odla och bibehålla relationer med MoDo:iter som lämnat klubben för större uppgifter.

Vi kommer förstås bli den klubb där flest talanger släpps fram till A-laget. För vad annat kan man göra när det är förbjudet att göra annat? Spelare som växer med uppgiften, och utvecklas snabbare och bättre än i andra miljöer. En sådan klubb blir attraktivare för en 16-åring som står i vägskälet, och över tid kommer vi locka till oss de största talangerna på nytt.

Istället för att ägna all tid att leta och övertyga spelare på transfermarknaden, så ägnar vi all energi till att utveckla vår akademi. Systematiskt. Steg för steg. Och förmodligen investera mer pengar i fler platser för att hitta den optimala balansen mellan intag, och slutligen förädlade SHL (och NHL)-spelare.

En stor fördel med den "egna produkten" är att de vant sig vid klubben, lärt sig älska den, och dessutom hunnit med tvåtusen träningstimmar, i den spelfilosofi som klubben valt att spela efter.

Och publiken, tror jag, skulle älska det. Kommer ihåg när Malmö, av ekonomiska skäl släppte fram ett gäng juniorer - "Baby Redhawks". Det blev valpigare. Men det blev fartfyllt. De blev ostabilare. Men de sålde ut arenan. Och appropå läktare och publik. Även här tycker jag man behöver ändra synsätt. Publiken är inte "kund". Laget är inte "produkt". Det är en enhet. Läktarkultur och laget är ett. Vi är MoDo. Även här kan klubben jobba mer tillsammans. Varför inte organisera "läktarträning" för ståplats under försäsäsong? Kraftsamla. Jobba tillsammans. Att möta MoDo är också att möta en fullsatt Lya. En best med fradga.

Vill man på riktigt bli - en plantskola. Att till motsats till andra klubbar, bli självförsörjande av spelare. Då är det precis det man behöver bestämma sig för att bli.

Naivt? Absolut.

Men jag tror på att man ska följa sin övertygelse. Full ut.


ZZ
+4
Låst ämne

1895808 · »