1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481422 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #1846091

Sv: Modo - Tingsryd 25/10
Ogie Ogilthorpe: Modo som förening måste ändra inriktning totalt, mellanmjölk funkar ej.

Detta gäller från styrelse och A-lag ända ner till pojklagen. I årets TV-puckslag är det 2 SPELARE som har Modo som Moderförening, kan jämföras med 7st från KB65 och 5st från Sollefteå!

Än värre är att dom största talangerna i länet inte längre ser Modos hockeygymnasium som förstaalternativ utan söker sig till andra föreningar.

Man behöver inte vara något geni för att förstå att det är något monumentalt fel i föreningen då.

Det saknas helt enkelt en kravbild och människor utan tävlingsinstinkt och kompetens har ockuperat föreningen och spridit sig i alla led.

-Ja men vi vann ju både J18 och J20 guld försvarar man sig med.

Visst är det kul med framgångar på Juniorsidan men man måste först fråga sig vad syftet med Juniorverksamheten är.

För mig är det solklart: TA FRAM FÄRDIGA PRODUKTER/SPELARE till representationslaget.

Jag gissar att Timrå skiter fullständigt i att dom inte vinner SM-guld i J20 då dom kan skicka upp spelare som Dahle`n, Hållander och Jacob Olofsson till sitt A-lag.

Vi måste också fråga oss hur det sett ut om alla J20 lag spelat med de Juniorer dom hade uppe i sina A-lag? Anledningen att Modo fick tillgång till alla sina Juniorer berodde ju helt enkelt på att A-laget är helkassa och inte fick spela mer. Detta i sin tur regnade även ned på J18 laget som fick en starkare trupp än vanligt. Dom bästa J18 killarna i Sverige var ju faktiskt upptagna med SM-slutspel...

Vad ska man göra för att lösa detta då?

Tyvärr tror jag det är försent, rötan har spridit sig för mycket och folk kommer inte börja ge sig själva sparken. Mitt tips är att det tar minst en ledar/styrelsegeneration, 10-15 år innan man kan börja klättra uppåt igen.

Vill man nåt ska hända tidigare än så är det total uppröjning som gäller. Nya styrdokument, höjd kravbild hela vägen, bättre ledarskap, mindre vänskapskorruption, helt enkelt en proffsig organisation med uppdrag att ge bästa möjliga förutsättningar att bli hockeyspelare från dag 1.

Man måste helt enkelt bygga en grund för en förening som kan blomstra på lång sikt.

A-laget då?

Samma där, för låg kravbild. Man tränar för dåligt, man har för få elaka spelare som gör allt för att vinna och lever för hockeyn och för många som är upptagna med sina frisyrer och märkeskläder. En hög med mjukisar som är nöjda med att vara kung på stadens lokala uteställe och livrädda att förlora en tand i en närkamp.

Träningsmiljön måste vara stenhård, det är så man bygger självförtroende i ett lag, spelarna vet att då pucken släpps så är man bättre förberedda än sina motståndare.

Man måste fråga sig: är våra spelare starkare än motståndarna? Är våra spelare snabbare än motståndarna? är våra spelare skickligare än motståndarna? offrar sig våra spelare mer än motståndarna? Är våra spelare rörligare och smidigare än motståndarna? Skjuter våra spelare bättre än motståndarna? Har vi ett bättre passningsspel än motståndarna?

Om svaret är nej på alla dessa frågor så är det ju jävligt uppenbart att nåt är åt helvete fel, eller hur?

Man måste också se över sitt intag till hockeygym. Man måste börja titta på personligheter och karaktärsdrag hos spelarna, har dom "grit", vill dom bli bäst, är dom beredda att offra allt för att nå sitt mål. Just nu räcker det att man åker skridskor snyggt och kan slå schyssta flipmackor, eller möjligtvis att man är grannens pojk...
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Modo - Tingsryd 25/10
Sawchuk: Du har rätt många bra påståenden. Men, för det första: Att ha Modo som moderförening handlar idag enbart vart man är uppvuxen. Järved spelar i järved, Svedjeholmen i svedje osv. säga att då enbart 2 spelar har modo som moderförening är väl ett ganska dumt argument? Va räknar du Sedinarna, Hasse J, Näslund, Wernblom, Svartvadet, Timander osv. som Modospelare ?

Så länge Modo inte är i SHL kommer deras hockeygymnasium garanterat inte vara lite självklart val som innan. Men har vi verkligen tappat något talang Modo verkligen velat ha på slutet? Kan inte minnas någon som är uppväxt i Ö-viks trakten som inte valt Modo eller som Modo inte tackat nej till.

När vi möte Timrå ifjol i J20 slutspelet såg du inte Dahlen, Pettersson osv i deras lag? Det där känns rätt banalt att påstå att vi skiter hur det går för a-laget och satsar på juniorerna. Alla lag spelar väl sin spelare där man tror att dem kan hjälpa förening på bästa sätt, så även Modo.

Jag kan garantera att vi inte är mycket sämre tränade än många andra lag, men spela i Modo innebär inte bara frid och fröjd. Hela staden sätter enorm press på att det skall gå bra. Jag tror mera på att vi skulle behöva ett komplement t.ex. en idrottspsykolog som kan hjälpa till med det mentala.

Sedan kan jag hålla med lite om inställningen hos vissa individer, men det handlar mest om våra så kallade "stjärnor". Jag kan inte förstå hur man t.ex. skrev 3års kontrakt med en spelare som Björklund som saknar balans och inte kan passa pucken. Visst han har ett bra skott men räcker det i dagens snabba hockey? T. Ericsson hänger uppenbarlig inte med, men han får spela hur mycket som helst och ställer gå på gång till det med att han är så långsam i tanke och handling.

Sedan måste man börja ställa krav på andra t.ex. karlqvist, han är ingen bländande skridskoåkare men när han har chansen att ligga nära eller ta avslut så måste även han gå i brässen. Det funkar inte att hålla på klacka puckar göra syrgasdragningar varje gång man får pucken. Det handlar även om att kunna jobba hårt över hela planen.

Jag tror på verkligen på Sundlövsvärvningar dem verkar rätt vettiga, men innan han har rensat ut truppen och fått bygga sitt egna lag där alla klarar av att spela modernhockey kommer tyvärr förmodligen ta något år.

Sedan tror jag det skulle vara bra om vi fick in en coach som kan coacha laget. Ska vi verkligen spela T.Ericsson på blålinjen när vi jagar kvittering så han kan tappa ut pucken varje gång? Ska vi verkligen spela PP där vi ska passa i pucken i mål. Funkar det verkligen i dagens hockey att ha 4st snidare i PP där bara en verkar vilja skjuta?
Vore det inte bättre att spela paraply med en back på Point och J.Eriksson. Molin på var sin kant. Där dem 2 övrigar har mer rörlig position med en alltid framför mål och en som avlastar ibland och istället för att söka pass pass pass pass pass öppet mål, måste vi har 3 personer som vågar skjuta när läget ges! Jag har svårt att se ett bra PP någonstans i någon annan liga som försöker passa in pucken så mycket i mål utan att skjuta än Modos... Visst vi har gjort lite mål i PP men hur många mål har vi gjort när vi ställt upp ?

Men Särkijärvis spelide tycker jag ändå såg lovande ut först 6-8 matcherna, även om vi inte vann så spelade vi inte många peridoer som var dåliga. Dock så verkar vi sista matcherna blivit lite rädd och missar enklar passningar, vågar inte ta emot ett pass. Man sätter sig i situationer där man måste jaga och känslan är mer att man är rädd att förlora och göra misstag än att våga spela hockey.

Men gnäll på forum hjälper inte så mycket, gå på hockey och försök istället och stötta föreningen så gott det går. Alla har vi åsikter men vi kan inte hålla på sparka tränare/ledare varje säsong och tro att vi blir bättre...
Kommentera

Sv: Modo - Tingsryd 25/10
Sawchuk: Ngt av det klokaste och mest genomtänkta som skrivits i detta forum. Hoppas nån som kan påverka läser detta, för Modos skull.
Kommentera

Sv: Modo - Tingsryd 25/10
Sawchuk: Förstår vad du menar, men måste väl ändå vara jävligt svårt att avgöra om en spelare kommer få pannben eller inte?
Finns många som tar gigantiska kliv sedan de mognat mentalt och förstår vad som krävs(oavsett karriärval)
Kommentera

Sv: Modo - Tingsryd 25/10
Sawchuk: Bröderna Wahlgren är alltså inte några större talanger, utan det finns mycket bättre talanger i Ångermanland?

Men, jag håller med i en hel del. Nu överdriver du naturligtvis en del med juniorerna då J18 mötte ett Frölunda som saknade EN spelare exempelvis. Det är inte så att vi bara vann för att de andra lagen saknade alla juniorer, men givetvis hjälpte det till. (och så har det varit i alla år)

Det jag tycker mig främst se är att man saknar den hockeykompetens som tidigare fanns i föreningen. Man har försökt kopiera andra lyckade föreningar, men det blir inget bra resultat om man inte förstått varför och hur de gjort det.
Kommentera

Sv: Modo - Tingsryd 25/10
Sawchuk:
Bara att säga Amen på det Du påstår, huruvida MoDos kravbild ser ut eller om de är dåligt tränade ska jag inte uttala mig om men helt klart är att nu söker sig juniorerna sig söderöver, till och med allsmäktiga SKAIK blir lidande av detta frånfälle av unga spelare.
Luleå erbjuder annat än hockeygym tex individuell och special träning på målvaktssidan bara för att ta ett exempel.
Därför hoppas jag personligen att tex MoDo och Löven kan ha ett samarbete på pojk/juniorsidan även om vi nu ligger i samma serie med A-lagen.

Lek med ett senario:
Om Luleå skulle ramla ur SHL (vilket är vissas våta dröm här inne på HS) hur länge skulle då SKAIK kunna hålla sig kvar i SHL?
Hur lätt skulle det vara för SKAIK att locka till sig unga spelare, vilket de redan nu har fått vissa problem med att göra!!

Personligen tror jag att ett "visst" samarbete skulle gynna alla parter på juniorsidan, med det är bara vad jag tror och tycker...
Kommentera