Skellefteå AIK

16006 inlägg · 301 ämnen

Inlägg #1798007

Sv: Säsongen 16/17
lifeson är en trevlig prick och är ganska rolig också. Men tvivlar på att han vart i norra norrland på vintern? I Skellefteå, Lycksele, Gällivare, Arvidsjaur, Kiruna, Piteå, dvs orterna där de allra flesta av våra krigare kommer ifrån. Det här är killar som vuxit upp på snö och is i ett arktiskt klimat, nedsidan är väl att det är så jäkla mörkt på vinterhalvåret. Jag känner faktiskt inte en enda person som är från dessa orter som inte är bra på att skridskor, längskidor eller utförsåkning. Det är det ungarna gör hela vintern, i deras naturliga miljö. Troligtvis därför vi är så bra på hockey. Det är fan inte samma sak i Jöttä-borrj!

Svarskommentarer

Sv: Säsongen 16/17
Yoda Marklund: Jag kan tala för Arvidsjaur iaf, där har det inte funnits en uterink sedan slutet av 90-talet, den blev en fotbollsplan istället då fotbollen där fick ett uppsving.
Det där med att ungarna vistas ute och åker skidor, skridskor, jagar och går i skog och mark osv. i Norrlands inland tillhör förr i tiden, faktan är att sedan 15 år har tv-spel, iPads osv tagit över barnens uteintresse och ungdomar i Norrland brottas med högre överviktighetssnitt än i södern.
Förr, fram till sent 90-tal hade t.ex Arvidsjaur ett bra hockeylag (där bl.a Mikael Lindgren var en av de bättre), bra innebandylag och ett bra fotbollslag...nu finns inget av det, pga av bristande intresse. Ungdomarna är latare, proppar i sig mer skrov och sitter inne i bekvämligheten när det är kallt ute.
Axel Holmström är ett undantag på senare år, men det är också pga av att hans Farsa var ungdomstränare i SKAIK och tog honom dit, hade han varit kvar i Arvidsjaur hade han nog inte blivit nått, till skillnad mot Fredrik Lindgren som var kvar till 18-års åldern i Arvidsjaur...men då var Arvidsjaur helt ok i hockey också och större utvecklingsmöjlighet fanns där också.

Sv: Säsongen 16/17
Yoda Marklund: Tackar. Du är också trevlig och rolig när du sätter den sidan till. Sant, jag har inte varit längre norrut än Alingsås. Skoja. Östersund, Åre, Duved Storlien. Längre än så har jag inte varit ännu.
Så jag har halva Sverige kvar att upptäcka.Jag har bestämt sen länge att när yngsta dottern skaffat eget, så ska jag skaffa en husbil och resa runt i framför allt Norrland, så långt upp som går.
Annars har jag varit och åkt utför och på längden i ett antal skidorter i Sverige (Sunne, Sälen, Idre. Åre, Duved och Storlien). Har ju växt upp på miniskidornas tid, med Stenmark Wassberg Gunde osv som idoler. Så skidor behärskar även jag som är född och uppvuxen på Västkusten.
Och skridskor åkte jag redan som riktigt liten . Fortsatte att spela klubbhockey i LBK från 8 års ålder till jag var 15 . Då moppe och brudar blev roligare under en tid. Men hoppade ändå på spel i Bandy i 2 säsonger mellan jag var 16 och 18. Ett antal säsonger i korpen, hockeybockey har det också blivit som vuxen.
Av någon anledning så har vinteridrotterna varit roligare och naturligare för mig. Fotboll har jag tittat på sporadiskt men inte haft något direkt favoritlag. Nä det har varit Frölunda för hela slanten. Jag hör kanske av mig för en guidad tur i dina trakter innan jag drar vidare upp till Luleå osv.

Sv: Säsongen 16/17
Yoda Marklund:
Kan säga som så att man har "naturis" här i Västerbotten lite av och till!!
Synd att vädret blir allt mer "västkustlik" och bara efter ett par dagar med -15 blir det tö i ett par dar, precis så att det smälter för att sen frysa till lite...
Så håller det på och ska man ha garanterad naturis så får man nog söka sig en bit upp i Norrbotten eller lite inåt i landet...
Inte konstigt att spontanhockey blir allt ovanligare när dessutom konstfrusna uterinkar är mycket ovanliga här uppe...
Minns hur jag höll på att bli knäpp på det tykna vädret under mina två år i Kungsbacka, det var en av orsakerna till att det bar uppåt igen!