1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

582314 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #1269306

Sv: Apropå nånting...
Rytter:

Jodå, jag förstår, men detta är ett debattforum och jag söker mig till dessa för att debattera och hålla diskussionen vid liv, inte för att vinna debatterna och sluta diskussionerna.

Debatten om hur mycket en "människa" kan gå upp i vikt under ett år/säsong/uppehåll osv. startade ju inte vid det här fallet.

Vi har ju Peter Forsberg som kanske det hetaste exemplet av alla. Från 16-17 års ålder hade han, för många, en häpnadsväckande viktuppgång och många har hävdat att detta inte kan ha skett på naturlig väg. - Anabola steroider måste vara förklaringen, hävdar många.

Eftersom jag själv gick upp i vikt lika mycket som Foppa under samma utvecklingsår så vet jag att det är inte alls är orimligt. Speciellt som jag själv inte ägnade mig åt utstuderad tyngdträning för att uppnå muskeltillväxt.


Det fanns inga som kollade om viktuppgången på dessa pubertala ungdomar var en uppgång i enbart muskelmassa eller inte, men det är vad media och andra ifrågasättande påstår. - Detsamma gäller t.ex. Peter Forsberg.

Våra bebisar som föds har en tillväxtfas. pubertetungdomarna har en.

Det var mitt inlägg kring hur mycket "människor" kan växa på en säsong. 


Om man däremot fortsätter att krypa in under skinnet på vad det handlar om egentligen, när man funderar på varför personer tar tillväxthormoner, trots riskerna att bli ertappad och de konsekvenser det medför, ja då har vi tagit debatten dit den egentligen skall vara.

Vem är det synd om?

Varför gör man detta korkade?

Vilka är mekanismerna som tvingar/lockar personerna till det?

Vem/vilka är skyldiga?



Redigerad kommentar

Redigerad kommentar

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
Nytt med Linkan!
Kommentera

Sv: Apropå nånting...
NuMo:

Angående Peter har jag ingen aning om han varit dopad eller ej, det vet nog bara han själv samt ev någon läkare. Men åkte inte han över -94, alltså vid 21års ålder? Det jag har hört om hans vikt uppgång är att den skedde precis innan han åkte över och inte vid 16-17års ålder. Men återigen så jag vet egentligen inget om detta utan det är ju bara rykten som man hört.

Och i mina ögon är han ju odopad eftersom han inte har åkt fast i någon kontroll, sedan kan man ha åsikter om viktuppgången och hurvida det är möjligt. Men faktum är att så länge han inte har testat positivt för anabola steroider eller andra substanser så är han ju ren.


Men för att svara på dina frågor som faktiskt är riktigt intressanta:

Vem är det synd om?

Synd om personerna i ens närhet (familj, vänner mfl) vars förtroende man sviker, synd om fans som gärna vill glorifiera spelarna i sina lag och har dessa som idoler och blir svikna.

Varför gör man detta korkade?

För att man vill nå längre (än man annars kan) och på så kort tid som möjligt. För att man är lat och vill ta en genväg. För att tjäna pengar och ära genom att försöka bli bäst på det man gör.

Vilka är mekanismerna som tvingar/lockar personerna till det?

Tror främst att det är pengar/ära mm som motiverar personer att dopa sig, sedan finns det säkert klubbar i fotboll/hockey/amerikansk fotboll mm som sätter för stor press på sina spelare att öka sin snabbhet, styrka, kondition mm. Vissa pallar trycket och försöker göra detta naturligt, andra tar genvägar.

Vem/vilka är skyldiga?

Självklart i första hand personen som dopar sig, denna har ju tagit ett aktivt val att dopa sig. Ingen som har hållit en pistol mot huvudet och sagt, ta den här sprutan/pillret annars trycker jag av.

Klubbarna har också ett litet ansvar genom att inte sätta sina spelare i sådana situationer genom att pressa dom för mycket.

Sedan ska vi nog inte glömma den lilla del vi som åskådare/fans har i det hela också, vi betalar ju och vill se snabbare sprinters/längdåkare/cyklister, starkare och snabbare hockyspelare/fotbollsspelare osv. Vi kommer ju inte fortsätta att betala pengar ifall sporten vi ser på inte utvecklas och går framåt. Sport i dagsläget är ju en underhållningsindustri och utan pengar i idrotten så skulle ju lönerna inte vara lika höga, och de individer som motiveras av pengar skulle inte dopa sig i samma utsträckning.
Kommentera