1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

581739 inlägg · 6215 ämnen

Inlägg #2164233

Sv: Silly Season 2021-2022
Rytter: jaha! Det där visste jag inte. Om min åsikt om SHL tidigare låg på -95 på en skala -100 till +100 så ligger den nu på -98. Spelarna som hamnar i Allsvenskan är väl där primärt för att dom inte duger i SHL. Här borde ju allsvenskan dra ett streck och säga ”skriv utan klausul, annars kan du alltid lira i Troja eller i franska högstaligan för kaffepengar”. Sen kan man väl alltid komma överens med en spelare att bryta ändå om det passar båda parter.
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Silly Season 2021-2022
Olle:

Det blir ett komplext problem, inför man att out-klausuler inte gäller eller säger att SHL inte kan ta spelare på kontrakt, eller ökar ersättningsnivåerna för kontraktsbundna spelare för mycket, så slår det ju tillbaka på HA.

Spelarna kommer då inte vilja skriva längre kontrakt än 1år för att inte tappa möjligheten till ett bra SHL kontrakt och vara låsta till HA. Nackdelen är ju att i princip varje allsvensk spelare kommer då vara ute på marknaden varje år efter säsongen, detta kan leda till oönskad lönestegring och budgivning mellan allsvenska klubbar med försämrad ekonomi som följd i ligan rent generellt. Längre kontrakt och färre spelare på marknaden varje år borde bromsa lönekarusellen lite samt gör det möjligt att bygga långsiktigt med spelare som inte är tillräckligt bra för SHL.

Så ett komplext problem med ingen enkel lösning och alla försök att begränsa kan ge oväntade sido-effekter.

Är det något jag skulle vilja se är det att skydda de unga draftade spelarna eller talangerna så SHL klubbarna inte kan värva dem utan att använda dem och ha dem i J20 eller låna ut till HA och sedan ta NHL-pengarna när de skriver HA kontrakt. Där borde man kolla på alternativa lösningar, att värva en talang för att sedan låna ut honom till HA borde inte räknas mot ersättningen från NHL, utan borde tillfalla klubben han lämnade eller lånades ut till. Ett krav på att man måste göra visst antal matcher eller liknande i A-laget, och utlåning räknas inte allt.

Just nu kan ju en rik SHL klubb stapla talanger på hög i J20 och det räcker om typ 1 av 5 skriver ett nhl kontrakt för att man ska gå plus på det. Blir ju en form av affärsidé som bara gagnar de rika klubbarna som har pengarna och kan scouta J20 noga.
Låst ämne