Brynäs IF

713185 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #1910566

Sv: Jaha
Rodrigo: Man får inte glömma bort att den viktigaste statistiken är att göra mål och att vinna. Lyckas man med det så stiger självförtroendet och man tenderar att spela bättre och hux flux börjar även avancerad statistik visa att man är bra.

Tittar man på pdo så har det absolut en tendens att med tiden jämna ut sig. Det beror förstås till stor del på att med tiden jämnar tur och otur ut sig. Skjuter man ett visst antal skott så kommer en del att studsa in till slut. Men det är inte hela sanningen.
Har man t ex som Brynäs i inledningen en tendens att släppa till väldigt många skott i farliga lägen så kommer vi att få låg räddningsprocent och därmed låg pdo.

Troligen så kommer dock även det att med tiden förändras till det bättre eftersom tränarna gör allt för att rätta till problemet. Här ligger dock själva kärnan, om inget görs så kommer inte statistiken i sig själv att "rätta till" problemen. Men man kan i efterhand ändå säga att statistiken inte ljuger.

Motsvarande resonemang gäller förstås även offensivt.

Statistik kan användas för att förorda att allt är på spåret men samma statistik kan även användas för att peka på att något måste göras. Utmaningen är att ta rätt beslut baserat på vad statistiken säger.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Jaha
KalleTeodor: Du har rätt i det att släpper man till många skott i farliga lägen (skottsektorn) så spelar det ingen roll om corsin i övrigt ser okej ut. Där är Rögle ett väldigt bra exempel just nu (bra corsi men tredje sämst i ligan gällande skott emot i skottsektorn).

Men rent generellt angående Brynäs problem just nu så är dessa saker relativt enkla att få ordning på. Målvaktsspelet ligger på 88% vilket är uselt. Men samtidigt kommer Rautio och Karhunen över tid att hålla högre nivå. Rautio har alltid gett ett habilt målvaktsspel i SHL och Karhunen har redan visat vilken högstanivå han håller. Boxplay-spelet är näst sämst i ligan just nu. Är det troligt att vi hamnar där efter att ha legat i toppen i den ligan kontinuerligt senaste åren? Jag har väldigt svårt att se det. Det har varit kanske Sjöddas största styrka att få till. Det största problemet har varit effektiviteten i 5v5 som ligger på drygt 3% just nu. I SHL förra säsongen hade Karlskrona sämst procent på 6,21. Brynäs hade 8,83%. Den siffran för denna säsong kommer stiga i långa loppet.

För ett år sedan vid samma tidpunkt var problemen betydligt mer allvarliga.
Kommentera