Brynäs IF

713107 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2208465

Sv: A propósito de nada
Vuollerim: Det råder väl inga tvivel om att Mikko Manner är en väldigt bra hockeytränare, men är ändå oroad över en del saker i inslaget:

1) Klubbdirektörerna nämner ingenting om ekonomin. Är den frågan helt löst eller blöder föreningen fortfarande ekonomiskt? Eller är inte ekonomin någonting man tar hänsyn till när man t.ex anlitar en jämställdhetskonsult som har workshop med de anställda?

2) Boumedienne nämner att han gillar Mikkos hockey som går ut på fart och frenesi. Hur i allsin dar ska den hockeyn kunna implementeras med Brynäs nuvarande forwardsuppsättning, som måste vara ligans långsammaste?

3) Det är en ren självklarhet att man ska sträva efter att spelarna och resten av organisationen mår bra. Jag tror att Peter Andersson, Roger Melin eller Magnus Sundquist också eftersträvade välmående. Men alla vet att välmåendet påverkar väldigt mycket av resultaten. Att du går in i säsongen med en bra känsla är givetvis positivt, men det kan vända snabbt om laget förlorar match efter match.

4) Brynäs adresserar precis allting, förutom spelartruppen. Det är som upplagt för ett nytt fiasko om man inte gör nödvändiga justeringar där. Det spelar ingen roll hur bra laget mår om motståndarna forecheckar fast oskickliga backar med lätthet och om du har massa forwards som inte hänger med i SHL-tempot. Det kommer bli en rejäl reality check för alla inblandade om man inte gör något åt den här truppen. Man kan inte köra vidare med ungefär samma trupp år efter år och förvänta sig att tränare, klubbdirektörer och andra ska trolla fram guld ur kattguld.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Peja:
1. Ekonomin är troligen skärv, finns ingen anledning att tro något annat antar jag.

2. Ja, det reagerade jag också på. Det är ett måste att träffa rätt i de rekryteringar som ska göras.

3. Det är här jag fick intrycket att Manner har mer att bidra med. Ja, jag vet, några intervjuer ger inte hela bilden av person och kompetens.
Jag tror BomBom och Gunnar tittat mycket på vilka egenskaper tränaren ska ha både som människa och ledare. Det är bara att titta på Gunnars arbete med att ta in den helt oprövade duon till kvalet. Tur eller skicklighet? Svårt att bedöma men bra blev det.

Varför är de egenskaperna viktiga?
Framgång och motgång ställer liknande krav på ledarskapet tycker jag.
Ett lag i framgång surfar ofta på en våg där allt är möjligt. Är tränaren bra jobbar han vidare med det som gör att laget och spelarna är bra, blir tränaren fartblind kan laget helt plötsligt tappa allt och hamna i en negativ spiral.
Ett lag i motgång ställer motsvarande krav på tränaren. Den negativa spiralen blir längre och längre om det inte finns bra ledarskap och förmåga att kunna analysera situationen och jobba med de delar som gör att det till slut vänder.

Manner sa i någon intervju något i stil med att han aldrig förstått varför det negativa måste lyftas av tränare hela tiden. Att ständigt "trycka ner" skapar rädsla och gör att man gömmer sig. Han menade att det var bättre att i t ex matchträning berömma laget för det som gjorde att de gjorde mål än att vara negativ mot laget som släppte in målet.

Att ha ett välmående lag innebär inte, tycker jag, att blunda för åtgärder som måste göras utan det är sättet man jobbar med det som avgör hur laget mår och presterar.

4. Ja, förhoppningsvis har de väntat in den nye tränarens tankar och idéer innan de går vidare med resterande arbete där.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Det kan ju vara så att Manner ställt vissa krav innan han skrev på för tränarjobbet i Brynäs. Han vill kanske se nya typer av spelare på några positioner så helt omöjligt att bryta kontrakt kanske det inte är.

I övrigt håller jag med dig om nuvarande spelartrupp.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: Helt enig över att trots att Manner troligtvis är helt rätt man på helt rätt plats så kvarstår det att truppen är usel. Däremot får vi nog se nästa säsong som ren överlevnad. Brynäs ska slåss för att hamna topp 10, inget annat. Det är något som även Manner pratar om. Han tar upp vikten över att inte lägga upp överdrivna mål utan istället se till nuet, vad det kan påverka. Efter kommande säsong går en mängd kontrakt ut och då är det dags för Manner och kommande sportchef att bygga nya Brynäs!
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja: "2) Jag uppfattar inte Mikko Manners filosofi som negativ för Brynäs, han säger ungefär:
"En blandning mellan svensk och finsk hockey , aggresivt försvarsspel. vända spel snabbt, hålla i pucken, kanske vända upp för att samla laget så att alla kan vara involverade i spelet. Organiserat men samtidigt utrymme för individuella prestationer. Kanske ibland avvakta istället för att stöta."

Vårt problem har varit när långsamma forwards tokstöter högt upp men han nämner ingenting om den typen av hög press.
Snarare är det i försvarszonen som Mikko vill att vi spelar aggressivt och samtidigt med samlat lag och försöker åstadkomma snabba spelvändningar.
Men som du skriver så är det lite skumt att Josef säger som han gör då det snarare är organisationen och inte skridskoåkningen som verkar vara Mikkos starkaste vapen på isen.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Peja:
Naturligtvis finns det frågetecken att räta ut. PA försökte sätta en spelplan som uppenbarligen väldigt stor del av truppen inte kunde/ville ta till sig... i match efter match åkte rutinerade spelare runt som dom aldrig hade följt nån spelplan överhuvudtaget.

BomBom o Ekman fick spelarna att skratta i båset och åtminstone få det att se ut som om det var kul med hockey... (dom mötte ett dåligt lag, jag vet)

Nytt ledarskap plus några nya spelare är vad vi har att hoppas på, eller har någon varit och fyllt på kassakistan sen säsongen tog slut?
Kommentera