Brynäs IF

705124 inlägg · 7953 ämnen

Inlägg #2463746

Sv: A propósito de nada
munkas: Under uppehållet nu har jag funderat på vad som gått snett i Brynäs, den här gången... Oavsett om det blir kval eller inte anser jag att säsongen är ett fiasko.

Vart ligger felet? Jag tycker att Brynäs har ett tillräckligt bra lag för att inte ligga i den direkta botten av tabellen och definitivt inte för att släppa in flest mål av alla.

Alcéns jobb tycker jag är svårt att bedöma. Många av spelarna är handplockade av tränarstaben. Så svårt att veta vilka som är "Alcéns värvningar". Sen var ju alla förlängningar, utom Scott, horribla; Palve, Hedberg, Birgersson (och även VV, visade det sig). Men även här är det svårt att veta vad som är Alcén kontra tränarnas beslut.

Det jag kommer fram till är att tränargruppen med Manner som huvudansvarig inte håller måttet. Enligt mig har Manner fått tillräckligt bra trupp (till stora delar handplockad dessutom) och tillräckligt mycket tid för att nå bättre resultat. Sen finns såklart brister i truppen men inte så stora att man inte kan sätta ett fungerande försvarsspel och släppa in flest mål av alla i serien.

Varför håller inte Manner måttet? Jag tror att man övervärderat vissa antaganden om honom.

1. Man har övervärderat finska ligans kvalitet. Troligtvis håller finska ligan ungefär samma klass som Hockeyallsvenska och Manner som vunnit den håller samma nivå som en topptränare i allsvenska.

2. Man har övervärderat Manners roll i finska landslaget. Ja, Manner har vunnit vm och os men troligtvis har hans betydelse som ass.caoch inte varit så betydande.

3. Man har undervärderat övergången från finsk hockey till svensk hockey för Manner. Manner har varit framgångsrik inom finsk hockey men det är skillnad på svensk och finsk hockey och det som funkar i finland måste nödvändigtvis inte funka i sverige. Olika rinkmått är ett exempel.

4. Manner personlighet. Manner är en "likeable" person och man gillar ju honom, vilket gör att man kanske inte tittar lika mycket på bristerna hos honom. Peter Andersson är inte en "likeable" person. Naturligtvis är det enklare att ogilla honom och i slutänden sparka honom.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Ove Myling: Intressant analys och jag håller till viss del med dig. Framförallt så tycker jag som jag tidigare sagt att Alcéns lagbygge borde vara tillräckligt för att klara kontraktet och även ta sig till slutspel.
Tycker framförallt att det är närmast ofattbart att vi inte kan komma tillrätta med problemen att vi släpper till alldeles för mycket öppna målchanser. Både i spelvändningar och i spel i egen zon. Till Manners försvar så är ju detta något som snart halva Sveriges tränarkår försökt få ordning på... Ibland känns det nästan som det är Brynäs spelidentitet.
En sak som jag tycker har varit helt avgörande detta år är Rödins måltorka. Speciellt när vi gick in i säsongen med så få målskyttar av rang. Han har gjort 4 mål denna säsong. Med förra årets målsnitt så hade han gjort 11 mål och den skillnaden är nog ungefär skillnaden mellan slutspel och dagens position. Jag tror inte att det beror på att Rödin blivit en sämre spelare och det är uppenbart att det inte beror på att han inte försöker och ger allt han kan.
Och här kanske problemet ligger. Vore det bara vilja och engagemang så skulle Rödin ligga i topp i ligan men ansvaret tynger honom just nu känns det som.
Så i ett läge när dels laget behöver göra någon förändring samtidigt som Rödin försöker bära laget på sina axlar så är det dags att sätta C:et på någon annan. Jag har tidigare sagt att jag älskar vår kapten och det står jag för. Men förhoppningsvis så skulle ett byte få fart på Rödin, vilket egentligen är allt som behövs. Sen kanske en ny röst även kan boosta laget.
Det finns ju gott om bra kandidater:
Bertilsson, Scott, Björninen, Larsson och Blomman t ex.
För egen del så skulle jag nog välja Björninen som dels varit kapten tidigare och dels tror jag att han är en spelare som skulle växa av C:et. Han har i mina ögon också rätt sorts energi i detta läge.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Ove Myling: Nä, nä och NÄ!

Då kommer den naturliga följdfrågan: Är 6 av 7 tränares misslyckanden med laget de senaste 8 säsongerna alltså tränarnas fel…? Jag tror det är spelartruppens ledande stomme som inte är bra för laget. Nytt blod behövs där…

Jonsson sparken
Berglund fullföljde kontrakt
Melin sparken
Sjödin sparken
Sundqvist sparken
Andersson sparken
Manner sparken?

Med den ledande stomme Brynäs haft under större delen av tiden är det nära att tro att det är där mycket av problemen ligger. Sen har vissa tränarrekryteringar varit märkliga men det kan inte vara bara där felet ligger…
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Ove Myling: Alla värvningar är Alcéns värvningar. Sjukt att man ens tänker på det här sättet. Sportchefen har sista ordet. Totalt oväsentligt varifrån idén kommer. Ingen hade tänkt på det här sättet om sportchefen hade mer erfarenhet.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Ove Myling: Jag är helt enig med att Manner inte har fått ut potentialen som trots allt finns i laget. Även om man tar av sig Brynäs glasögonen så tycker jag laget är alldeles för bra för att riskera kvala och släppa in flest mål i SHL.

Anledningen till att det är så kan bero på 2 saker som jag ser det. Antingen har Manner implementerat ett spelsystem som inte passar laget och man klarar bara att spela efter det vid enstaka tillfällen. Andra alternativet är att vissa spelare kör efter egen agenda och skiter i allt vad överenskommet spelsystem heter. Jag vill inte tro att det är det senare alternativet…
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Ove Myling:
Både Peter Andersson och Mikko Manner är "Likeable" personer och det satt ju väldigt långt inne innan Peter fick sparken, det var ju typ precis innan kvalet. Samma öde kan drabba manner ska du se om det blir kval.
Båda har nog förövrigt snackat till sig jobbet.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Ove Myling:

kanske är skitsamma för många spelare, vart Brynäs och dem själva spelar nästa säsong, nägra kanske tycker att det blir okey att trappa ner till HA.......
Kommentera